Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Talibani iskorištavaju stanovništvo kao živi štit

Afganistanska vojska optužila je u srijedu talibane da koriste civile kao ljudski štit kako bi se zaštitili i usporili napredovanje međunarodnih i afganistanskih vojnika uključenih prije pet dana u ofenzivu na jugu Afganistana.



"Uzeli su civile za taoce. Postavljaju žene i djecu na krovove kuća i pucaju" zaštićeni civilima, izjavio je general Mohaidin Gori, zapovjednik afganistanskih snaga u operaciji Muštarak. Ta taktika, kombinirana s postavljanjem bombi kućne izrade u okolici grada Mardže, u pokrajini Helmand, "usporila je napredovanje naših postrojbi", kazao je general Gori. "Talibanske mine i bojazan od civilnih žrtava otežavaju naše kretanje", kazao je afganistanski general.

"To je jedan od naših velikih problema, koriste civile za zaštitu", kazao je pukovnik Mohamad Sarvar, dužnosnik afganistanske vojne obavještajne službe. NATO-u kao i afganistanskoj vojsci jedan od prioriteta je smanjenje civilnih žrtava.

Oko 15 tisuća američkih, britanskih i afganistanskih vojnika za vikend je krenulo u najveću ofenzivu protiv glavnog uporišta talibana u južnoj pokrajini Helmandu, kojoj je cilj staviti pod kontrolu afganistanskih vlasti grad Mardžu i pridobiti mjesno stanovništvo početkom procesa obnove.

Muštarak je prva faza operacije širokih razmjera čiji je krajnji cilj dovođenje na vlast legitimnih afganistanskih vlasti u pokrajinu Helmand, glavno uporište ekstremista i područje, u svijetu poznato kao "glavno uzgajalište" opijuma, od čije prodaje veliku korist imaju upravo talibani.

Post je objavljen 17.02.2010. u 12:01 sati.