Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

Krafne ilitiga pokladnice!


Vidim da je blog društvo obuzela manija recepata. Draga nam Windfuckerica ide okolo i slini po receptima, nema smisla stoga, da joj ne upriličimo još jednu i to baš momentalno najaktuelniju razbibrigu za zube i ostatak probavnog trakta...
U to ime, evo i najavljivanog recepta iz prve ruke i želuca.



Količina za jedno 40 komada ako su manjeg proimjera ili 30 većeg.
Mi smo skromni bili pa smo se držali ne punjene verzije i to iz čistog razloga neimaštine...tj.
fali mi manji modul za spajanje dva komada u jedan... služili smo se pivskom čašom na nogicu :)) i to ne kokošiju...

Moja Baka kaže da je ovo najjednostavnija i najbolja verzija.
Veli, imaš ga zapisanog tamo u onoj tekici koju sam ti dala da prepišeš u čisto pred desetak godina. Kaj još nisi?
Pa reko nisam, ljena sam ko pes, a i sa vremenom sam kratka bar za 300 godina. Al budem, časna Titova pionirska... i tak...
Ali sam danas našla dotični recept i baš po njemu napravila ove primjerke koje prilažem u slici i tekstu...
Sutra radim punjene, al za to ćete sliku ipak malo pričakati...bar do preksutra...

Recept za Pokladnice ilitiga Krafne:

1/2 kg Brašna
3 dcl Mlijeka
3 žlice Šećera
3 žlice Ulja
3 Žumanjka
3 žlice Ruma
kocka kvasca
limunova korica naribana
prstohvat soli
i
3 žlice ruma u ulje za prženje
uliti još dok je ulje hladno
i količinu ulja za prženje adekvatno vašoj najmilijoj posudi za taj posel.
Ja sam pržila u tavi di mi stane oko 10 komada promjera 4-5 cm...
i to sa 1 1/2 litre ulja
Najbolje je ulje od kikirikija ili kokosa.
U nedostatku istoga, može i neko koje ne smrdi na ribe kad se zagrije...

U malo šećera i mlako mlijeko umješamo kvasac i pustimo da odstoji desetak minuta u kuhinjskom ormaru.
Za to vrijeme prosijemo, osušimo te ugrijemo brašno u rerni. Naribamo koricu limuna i umutimo ulje, 3 žumanjka i rum u posudi u kojoj ćemo mjesiti tijesto.
Također priredimo dasku pored peći gdje ćemo rezati čašom/modulom tijesto, čistu krpu na koju ćemo slagati gotove izrezane krafne i duboku posudu u kojoj ćemo pržiti iste.
U ulje dodamo par žlica ruma dok je još hladno jer bi kasnije moglo jako špricati, a to nam nije želja...(ili možda je?)
Sad kad se pjenica tj kvas digao, umjesimo fino tijesto koje mlatimo širokom drvenom žlicom/lopaticom tako dugo dok nas ne zabole leđa, tj dok se ne počne tijesto odvajati od lopatice (bambusove). Tada ga prebacimo na pobrašnjenu dasku kratko umlatimo, pardon, izvaljamo valjkom na debljinu oko pola cm i izrezujemo oštrim rubom čaše koju nakon svakog reca ponovo uronimo u brašno da nam se ne lijepi. Okrugle hljepčiće slažemo na krpu, a kad smo gotovi sa tom rabotom, ostavimo da se hljepčići dignu. Oko pola sata recimo...ili dok ne poduplaju volumen.Tad kad nam je ulje dovoljno vruće ( a ne prevruće ), da se pjeni oko kuhače kad ju uronimo unj, slažemo lagano i nježno tijesto u ulje na obrnutu stranu.
Znači ono što je do sad počivalo na krpi sad u ulju gleda u zrak. Kad uvalimo sve tjesto kaj nam stane u tavu/lonac/nešto, poklopimo isti i pržimo tako oko minute dvije, dok ne vidimo da je odozdola dobilo tamniju boju. Što je super ak nam je poklopec stakleni.
Ak nije, imate peh.
Okrenemo pečenu ekipu na drugu stranu, otklopimo poklopec i pečemo još kratko. Izvadimo pečene zvijeri na plitki veliki tanjur pokriven papirnatim ubrusima ili na rešetku da se ocijede od eventualnih uljnatih nakupina. Tad fino pošećerimo kroz sito, šećerom u prahu.

Dalje je sve na vama. Mi smo svoju količinu, a duplu od ove (osim kvasca, šećera i ruma) maznuli u kratkom vremenu. U muzičkom intermezzu nakon ručka gledajući Transformerse drugi dio...

Evo vam sad slikice da dobijete jasnu sliku koliko su to fine krafnice bile...










I dobar tek vam želim sutra, tj danas kad vas krene inspiracija pravljenja pokladnica u pokladničko rano jutro :)))










Post je objavljen 16.02.2010. u 02:30 sati.