Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Američki senatori u posjeti Zagrebu

Premijerka Jadranka Kosor sastala se u ponedjeljak s izaslanstvom američkog Kongresa, senatorom Georgeom V. Voinovichem i senatoricom Jeanne Shaheen i zahvalila na potpori SAD-a hrvatskom putu u euroatlantske integracije, doznaje se iz priopćenja vladinog Ureda za odnose s javnošću. Kosor je sugovornicima kazala da je Hrvatska ponosna članica NATO saveza i pouzdan partner koji pridonosi svjetskom miru i stabilnosti, a da završetak pregovora s EU-om očekuje tijekom 2010. godine.



Prema priopćenju, Kosor je američke senatore izvijestila i o hrvatsko-slovenskoj inicijativi za jugoistočnu Europu te o organizaciji konferencije na kojoj se očekuje sudjelovanje predsjednika država ili vlada europskog jugoistoka. Istaknula je odlučnost hrvatske vlade u pružanju političke i praktične pomoći zemljama jugoistočnog susjedstva na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama i podsjetila na nedavnu odluku vlade da susjedima besplatno ustupi prijevode pravne stečevine Europske unije. Osvrnuvši se na BiH, kazala je da Hrvatska podupire jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu kao državu triju ravnopravnih, konstitutivnih naroda.

Senator Voinovich i senatorica Shaheen dali su punu potporu naporima Vlade RH te su naglasili kako su SAD iznimno zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje te podizanje trajnog mira u regiji u čemu Hrvatska ima iznimno važnu ulogu. Senatori Voinovich i senatorica Shaheen pozdravili su napore Vlade RH oko završetka pregovora s EU, u borbi protiv korupcije i jačanju hrvatskog gospodarstva, ističe se u priopćenju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak, zajedno s hrvatskim ministrom obrane Brankom Vukelićem na radnom ručku s američkim senatorima Jeanneom Shaheenom i Georgeom Voinovichem te američkim veleposlanikom u RH Jamesom Foleyem, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnom stanju bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a, o suradnji dviju država u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda i u misiji ISAF u Afganistanu te o trenutačnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe. Jandroković i Vukelić zahvalili su senatorima Shaheenu i Voinovichu na pomoći pruženoj Hrvatskoj tijekom pregovaranja za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu te na potpori na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, dodaje se u priopćenju.

Tijekom razgovora o stanju u regiji jugoistočne Europe, napomenuli su kako se Hrvatska, kao predvodnik i zemlja model u regiji, zauzima za daljnje jačanje odnosa sa susjedinim državama te davanje aktivnog doprinosa regionalnoj suradnji, uz pružanje snažne potpore integraciji zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju i NATO.

Post je objavljen 15.02.2010. u 19:33 sati.