Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Valentinovo na malo drugačiji način...Valentinovsko srce i/ili Presveto Srce!?Srce Isusovo, Kralju i središte sviju srdaca, smiluj se nama!Milka srce

Iz Propovijedi kard. Stepinca o Presvetom Srcu Isusovu:

"Što je Presveto Srce Isusovo? Srce Boga. Ako je Srce Boga, kao što jest, onda je i Srce onoga Boga, za kojega stoji pisano:"Kao tijek vode srce je kraljevo u ruci Gospodnjoj: On ga vodi kuda god hoće" (Izr 21,1)
...
S pravom se Presv. Srce Isusovo naziva kraljem srdaca...Kad kažemo "kralj srdaca" znači isto toliko koliko i "ravnatelj", "upravitelj" srdaca, jer što je drugo kralj, nego onaj koji po volji ravna drugima, napose koji ravna i upravlja srcima ljudskima?

Isus upravlja srcima ljudskim! Vodi ih kamo god hoće. Ali kamo on želi povesti srca naša, nešto je sasvim drugo nego kamo srca ljudska teže sama po sebi.

Za čim hlepi srce ljudsko? Hlepi uglavnom za trima stvarima, koje je sv. Ivan apostol sažeo u riječi: "Sve što je na svijetu, požuda je tijela, požuda očiju, oholost života" (1 Iv 2, 16) A to vodi u propast...

Zato Isus navraća srca naša na protivnu stranu, i blago onome, stoput blago onome koji mu ne stavlja zapreke...

Što je učinio s tolikim svecima, to želi učiniti i od nas. Bilo bi pravo da mu sami ponudimo srce svoje, a ne da mora moljakati kao prosjak za našim grješnim srcima: "Daj mi srce svoje, sine moj" (Izr 23, 26)
...
Presveto je Srce Isusovo doista čarobno središte svih ljudskih srdaca, i tko se vlastitom krivnjom odijeli od ovoga središta, odijelio se ujedno i od života, jer iz srca izvire život svemu tijelu. Tako i iz Presvetog Srca Isusova svemu svijetu.
...
Kad bismo se svi sastali u Presv. Srcu Isusovu, kralju i središtu sviju srdaca, onda bi brzo zavladalo "kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira" već ovdje na zemlji, da se onda nastavi u neizrecivo ljepšem smislu kroz svu beskrajnu vječnost. Srce Isusovo, kralju i središte sviju srdaca, smiluj nam se, da to i bude što prije!"Za Zadranku, s. Mariju od Presvetog Srca, doista su se širom otvorila vrata Srca Isusova, kojem je i ona širom otvorila svoje srce, izgovaranjem svojih 1. zavjeta, na blagdan Gospe Lurdske, u nedalekoj Lasinji, samostanu Kćeri Srca Isusova, gdje ju je s Neba pratio i njen nadbiskup mons. Prenđa, koji je trebao predvoditi ove obrede, a umjesto njega, tu se zateklo 12 svećenika, uz domaćine župnika v. Bradicu, i mons. Frkina, slavlje je predvodio v. Franjo Ječmenica, došla su i dva svećenika iz Zadra, župnik s. Marije - v. Šime, i njegov subrat, bio je tu v. Mihovil Filipović, p. Mijo Nikić, v. Borna i mnogi drugi...

P. Nikić je samo dan ranije, baš na blagdan bl. Alojzija Stepinca, predvodio još jedne prve redovničke zavjete, u karmelskom samostanu u Brezovici, dokle na žalost ipak nisam dospjela, ali krasno je i samo čitati o tome...s. M. Petra od Milosti Kristove (Marijana Marjanović):

Redovnički zavjeti u Brezovici

"Svaki autentični susret s Bogom događa se u vjeri. Riječ Božja kad se primi srcem u srce, oplodi dušu i oblikuje naše životne stavove, formira našu životnu filozofiju, otkriva nam volju Božju i pomaže da shvatimo ono bitno u životu. Tako je Riječ Božja oblikovala dušu i životnu filozofiju bl. Alojzija Stepinca, kao i sve one koji su krenuli za Kristom i koji su na taj način postali dionici njegove patnje, ali i utjehe. To je krvavo umiranje sebi da Bog bude vidljiv u našem životu, istaknuo je u propovijedi dr. Nikić.
...
U tom ozračju ljubavi prema Kristu Gospodinu sve do mučeništva, a na 50. obljetnicu svetačke smrti bl. Alojzija Stepinca, polaže i svoje prve sv. zavjete s. M. Petra od Milosti Kristove (Marijana Marjanović). Na taj način ona se posve predaje Isusu Kristu i izražava svoju spremnost da ga slijedi u siromaštvu, čistoći i poslušnosti, u umiranju sebi, da bi Bog bio živ i vidljiv u njezinu životu. Tumačeći trostruki vid redovničkih zavjeta: kristološki, eshatološki i ekleziološki, dr. Nikić istaknuo je da su "redovnici i redovnice specijalne elitne postrojbe koje su uvijek spremne krenuti u najteže bitke, ići u prve borbene redove, tamo gdje Sotona najviše napada Crkvu".

Govoreći o smislu i značenju redovničkih zavjeta u današnjem svijetu medija koji nameću svoj stil života, poruka koju bi danas bl. Alojzije uputio s. M. Petri, a preko nje i svima nama, bila bi da ne zaboravi da ju je Isus prvi ljubio i pozvao, te da mu uzvrati ljubav i odgovori na poziv. Jednako, da po redovničkim zavjetima na najbolji mogući način ostvaruje sebe i svoje ideale, te da se ne boji umiranja za Krista jer "samo Isus može ispuniti ljudsko srce i zadovoljiti beskrajnu čežnju i potrebu za ljubavlju. Njega je ljubav prema nama itekako koštala. Opredjeljujući se posve za Isusa po svojim redovničkim zavjetima i mi redovnici prihvaćamo da će nas naša ljubav prema Isusu, i prema onima kojima nas Isus šalje, koštati. U tome nam je osobiti primjer život i poslanje bl. Alojzija Stepinca".


Post je objavljen 14.02.2010. u 09:59 sati.