Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Sveti Valentin zaštitnik oboljelih od epilepsije


Image and video hosting by TinyPic

Svetog Valentina u većini slučajeva povezujemo sa Danom zaljubljenih koji se slavi svake godine 14 dana u mjesecu veljači.
U zadnjih nekoliko godina kao velika većina blagdana sve je to postalo nekako pre iskomercijalzirano. Parovi se natječu tko će kome kupiti veći, bolji ili skupocjeni poklon i time mu dokazati koliko ga voli ili koliko mu je stalo do te osobe.
No naše je mišljenje da ako nekog voliš i ako ti je do nekoga stalo da mu tu ljubav iskazuješ kroz cijelu godinu na razne načine a ne samo taj dan kupnjom skupocjenog poklona.
Taj dan dovoljna je i jedna poklonjena ruža kao mali znak pažnje da ti je do te osobe itekako stalo.

No, koliko nas zna da taj dan osim Dana zaljubljenih povezujemo s osobama s epilepsijom koja je jedna od najčešći neuroloških bolesti.
Mnogi koji nisu upućeni zapitati će se kakve veze ima sv. Valentin s osobama s epilepsijom?
Pa eto za sve one koji nisu znali, sv. Valentina osim zaštitnika zaljubljenih smatraju i zaštitnikom oboljelih od epilepsije.
Prema staroj legendi, ima jedna priča vezana za sv Valentina koja glasi :
„ sv. Valentin, čiji dan se slavi 14. veljače, bio je biskup koji je živio u 3. stoljeću. U to vrijeme Rimskim carstvom vladao je car Klaudije, a kršćani su bili proganjani. Prema predaji sv. Valentin izliječio je od epilepsije sina jednog uglednog rimskog građanina, te se stoga štuje kao zaštitnik osoba s epilepsijom. Ovoga sveca se smatra i zaštitnikom osoba koje se vole. Prema jednom od tumačenja to se osniva na njegovu protivljenju carskim zakonima koji su tada zabranjivali rimskim vojnicima da stupaju u brak. Osim sv. Valentina, zaštitnikom oboljelih od epilepsije smatra se i sv. Vid, koji je također živio u Rimskom carstvu i umro mučeničkom smrću“.

O epilepsiji smo puno pisali i govorili na našem blogu no evo jedan mali odlomak iz tog našeg pisanja o epilepsiji koja je vezana uz današnji dan :
„…. na inicijativu Centra za epilepsije "Zagreb" i prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski Sabor je na svom redovnom zasjedanju 17 listopada 2008 godine donio jednoglasnu odluku da se 14 veljače proglasi Nacionalnim danom oboljelih od epilepsije u Republici Hrvatskoj. Epilepsija predstavlja najčešću kroničnu neurološku bolest u Hrvatskoj i u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija je 1997. godine pokrenula Globalnu kampanju protiv stigme vezano uz epilepsiju i preporučila osnivanje nacionalnog dana oboljelih od epilepsije u svakoj zemlji zasebno, ovisno o običajima.
Nacionalni dan oboljelih od epilepsije postoji u svim nama susjednim zemljama. U srednjoeuropskim zemljama to je dan sv. Valentina, 14. veljače, koji se smatra zaštitnikom oboljelih od epilepsije.
U Republici Hrvatskoj je oko pedeset tisuća oboljelih od epilepsije, a svake godine je oko tri do četiri tisuće novo dijagnosticiranih, od kojih čak 40% mlađih od 18 godina….“


Stoga, dragi naši čitatelji štujmo sv. Valentina kao zaštitnika zaljubljenih ali na jedan lijep stari i umjeren tradicionalni način ali isto tako prisjetimo se svih onih koji boluju od epilepsije kao i na one koji ih lijeće i brinu se o njima.
Neka današnji dan bude poticaj da se pruži ruka podrške ne samo onima koji boluju od epilepsije već svima onima koji su u neposrednoj blizini tih osoba, odnosno liječe ih i brinu se o njima.



Post je objavljen 14.02.2010. u 08:00 sati.