Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Draški Šokci palili ulice

DRAŽ - “U Daražu običaji stari, čuvaju ih daraški bećari”, djelomično je ispravljen moto jedne kulturno-zabavne manifestacije baranjske podunavske Šokadije, a koji bi se mogao odnositi na prekjučerašnje uprizorenje starog šokačkog običaja paljenja ulica, koji se u Dražu, u vrijeme “fašangi”, održao još od vremena kada su ovim krajevima vladali Turci. Mora se priznati da paljenje ulica nije tako česta pojava, pa je postojala opasnost da paljenje o(p)stane samo u pričama. Tomu su se usprotivili članovi draškog kulturno-umjetničkog društva i odlučili organizirati druženje u kakvom su stoljećima sudjelovali njihovi preci.
- Ne smijemo dopustiti da tako lijep običaj padne u zaborav, pa smo ga odlučili prikazati javnosti i dići na višu razinu - kaže Vlatko Jurković, predsjednik draškog KUD-a Sloga, čiju su se članovi, unatoč debelom minusu i snježnim nanosima, odlučili odjenuti u desetljećima stare nošnje te zaplesati i zapjevati oko vatre zapaljene u neposrednoj blizini župne crkve svete Barbare.
- Od Marinja pa do čiste sride u našim su se krajevima palile ulice. Postoji nekoliko verzija zbog čega se vatre nazivaju baš ulice, ali većina starijih stanovnika tvrdi da je svaki sokak imao takvu vatru i nadmetali su se koja će biti veća - objašnjava Jurković, napominjući kako se palila takozvana ogriževina, kukuruzovina koja je bila pretvrda za stoku, a inače je služila kao gorivo za krušne peći. Kaže kako su se stare bake ljutile što su im mladi palili kukuruzovinu jer je baš nije bilo na bacanje.
- Postojale su različite igre uz vatru, šalilo se i razgovaralo, a popularno je bilo i njezino preskakanje - nastavlja, pokazujući prema nekolicini hrabrijih mladih članova KUD-a koji su bez problema ''letjeli'' preko više od metra visokog plamena. Približno sat vremena trajalo je uprizorenje starih običaja, što je privuklo mještane Draža, koji su sa zanimanjem gledali izvedbu mjesnih kudovaca. Prikladne pjesme čule su se diljem draških sokaka, uz obećanje kako će se isto ponoviti i idućih godina.

Ivica GETTO


U svakom selu zabava
Ovogodišnje “fašange”, kako ih Šokci nazivaju, zamišljene su tako da se u svakom selu općine ponešto organizira. Nakon paljenja ulica, u nedjelju je zabava u Domu kulture u Topolju, gdje će nastupiti Stjepan Jeršek-Štef i Džentlmeni. Pokladna povorka ulicama sela kretat će se u ponedjeljak i utorak. Duboševica je domaćin pokladnih događanja u ponedjeljak, a u utorak, dan prije čiste srijede, u Domu kulture u Dražu nastupit će Ravnica. Sve završava točno u ponoć budući da u srijedu počinje korizma.

Glas Slavonije

Post je objavljen 13.02.2010. u 13:44 sati.