Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Valentnovo, kako preživjeti??

Sretno vam Valentinovo

Svake veljače slavimo Valentinovo. Mnogi od vas će reći da je to umjetni, komercijalizirani praznik. Ja se neću složiti.

Naime moje mišljenje da je duh Valentinova vrlo lijep. Još se markting odjeli mnoštva firmi i tvrtkica trude ufurati nas u događanje.

Ima li što ljepše od slavlja ljubavi

Kako je to sve počelo??


Legenda kazuje da je Sveti Valentin bio svećenik koji se povijesno smjestio u Rim trećeg stoljeća. Tada je kralj bio Klaudije II. A on je kao vlastodržac počeo razmišljati. Kako takve radnje nikada ne vode ničemu dobrom, smislio je da su muški "samci" značajno bolji vojnici od onih oženjenih. Sa sjajnom vojskom na pameti, zabranio je ženidbu mlađahnim muškarcima. U svojoj glavi je imao veliki i snažni garnizon, spreman na sve.

Valentin je zaključio da je to više-manje glupo i odlučio kao svoj čin građanskog neposluha vjenčavati mlade, zaljubljene parove. Naravno da je Klaudije saznao za to. Kako su tada bili vrlo suptilni u kažnjavanju, Valentin je na žalost pogubljen zbog svoje borbe za ljubav.

ljubav

Bila bi ova sjajna priča, da ne postoji još jedna teorija o svetom Valentinu. Ista govori da je on bio zatočnik u dvorcu. I zaljubio se u kćer zlotvora koji ga je zatvorio. Kada je sve izašlo na vidjelo to se naravno zlotvoru nije svidjelo i odlučio je pogubiti Valentina. Tada je on napisao prvo ljubavno pismo poslano na Valentinovo, nacrtao srčeka i potpisao se sa "tvoj Valentin". Ameri to još rade i potpisuju se na razglednice sa "yours Valentine". Mi još ne. Pričekajte koju godinu :-).

Vjerojatno sve dok se ne izumi vremeplov, istinu nećemo znati. Ali jedno je sigurno. Slavlje ljubavi u veljači nije novotarija. Običaji sežu vrlo daleko u povijest.

Jedan od osumnjičenih za početak ovih običaja je i Kupid. On je po Rimskoj mitologiji sin Venere, božice ljubavi. Opisujemo ga kao mlađašnog dečkića koji luta po svijetu i ranjava, ljude i bogove, svojim strijelama. A kada nas Kupid pogodi, zaljubljujemo se, naravno!!

Kada promišljamo Valentinovo uvijek frkećmo nosom. Kažemo da je to umjetan praznik. Što nije istina. Povijest slavljenja ljubavi je duga. A svi mi volimo ljubav. Iskoristimo priliku i podijelimo osjećaj sa onim koje volimo.

Pazite na svoju djecu tijekom Valentinova. Praznik je idealan za obiteljsku zabavu, odličan je i za razočarati malo dijete.

Iznajmiti ćete babaysitericu, uzeti baka servis i otići negdje držeći se za rukice. Otići ćete slaviti ljubav. A dijete ćete ostaviti. Znate li što sve mali i kreativni mozak može misliti o tome?? Puno stvari koje nemaju veze sa istinom. To ne znači da ne smijete proslaviti Valentinovo u paru.

Ali proslavite ga također sa svojim najvećim ljubavima... Nacrtajte nešto zajedno, kupite mu malo srčeko, provedite neko vrijeme zajedno.. Objasnite mu sve detaljno.. Neka zna da je Valentinovo i njegov praznik.. I nakon toga ste slobodni. Biti će vam ljepše kada ćete znati da ste u doma, malom krevetiću ostavili jedno sretno djetešce..

Pa sretno vam Valentinovo...

PS: ako mene pitate Valentinovo bi proslavio u Grešnoj Gorici. Tamo je u dvorcu Veliki tabor ispričana jedna od najljepših ljubavnih priča. U svjetskoj konkurenciji. Šteta što nemamo smisla za turizam. Jer da imamo vjerojatno bi riječi "njen jedini grijeh je da voli vašeg sina, ako je ljubav grijeh svi smo mi zločinci" odzvanjale diljem svijeta....

Uz to Grešna Gorica i Veliki tabor su nevjerojatno romantični, posebno u sumrak...

Post je objavljen 13.02.2010. u 10:33 sati.