Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petrovo-polje

Marketing

Akumulacija na Čikoli

05.02.2009. | 21:30 Tekstovi iz Slobodne Dalmacije

Akumulacija na Čikoli najznačajniji projekt u ovom dijelu Hrvatske
Petrovo polje postat će ‘šibenska Kalifornija’
Akumulacija će omogućiti potpuno navodnjavanje čak dvije i pol tisuće hektara oranica u Petrovu polju s kojega bi se, zbog iznimno povoljne klime, mogla godišnje ubirati i dva roda
PIŠe Marijan DŽAMBO/EPEHA


Šibensko-kninska županija je na korak do realizacije jednog od najznačajnijih projekata u povijesti Dalmacije koji bi, zanemarimo li Neretvu, Drniš mogao promovirati u najvećega hrvatskog proizvođača hrane južno od Slavonije. Riječ je o akumulaciji na rijeci Čikoli, kapaciteta deset milijuna kubika vode, koja bi se gradila nedaleko od Umljanovića, jedva pet kilometara nizvodno od izvorišta rijeke.

- Napravljene su, pored ostalog, sve potrebne hidrogeološke studije, elaborati, studija utjecaja na okoliš, a sada smo pred dobivanjem lokacijske dozvole. Nadamo se da će biti gotova, ako ne do kraja ove, onda početkom iduće godine. Premda među stručnjacima još ima dilema hoće li se graditi betonska brana ili nasip, poznato je da će zapremati najmanje 260 hektara i nema dvojbe, preporodit će drniški kraj - kazala nam je Marlena Floigl, pročelnica Županijskog ureda za gospodarstvo.

Procjenjuje se da bi njezina gradnja stajala oko sto milijuna kuna. Pročelnica Floigl kaže da će Županija, poslije dobivanja lokacijske dozvole, potražiti potencijalne investitore kojih, vjeruje, neće manjkati. Projekt je toliko perspektivan jer će akumulacija omogućiti potpuno navodnjavanje čak dvije i pol tisuće hektara oranica u Petrovu polju s kojega bi se, zbog iznimno povoljne klime, mogla godišnje ubirati i dva roda.

- Za gradnju akumulacije životno je zainteresiran Drniš. A kako i ne bi kad su eminentni hrvatski poljoprivredni stručnjaci dokazali da Petrovo polje može hraniti pola Dalmacije. Da i ne spominjem koliko bi proizvodnja ekološki zdrave hrane značila za priobalni turizam. Samo 30-ak kilometara udaljena šibenska rivijera godišnje ugosti 800 tisuća turista, što znači da bi Drniš posredno postao veliki izvoznik zdrave hrane - kaže drniški gradonačelnik Ante Dželalija. Zanimljivo je da se o gradnji akumulacije u Petrovu polju, naravno, ne ovih dimenzija, razmišlja posljednjih 150 godina. Ovoga puta izgledno je da Drnišani dosanjaju svoj san.


Ribnik preslan za Donje polje

Paralelno s navodnjavanjem Petrova polja, Šibensko-kninska županija radi i na osiguranju voda za navodnjavanje i drugih svojih područja. Naime, studijom o navodnjavanju predviđeno je da se od 179 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u budućnosti navodnjava najmanje 28 tisuća hektara. U ovom trenutku rade se hidrogeološki elaborati za navodnjavanje sto hektara Vedrog polja podno Promine, kojemu bi se voda dopremala iz podzemnih bušotina, zatim 20 hektara za potrebe PZ Bat iz Kijeva. Poodmakle su i pripreme za navodnjavanje 50 hektara voćnjaka u Gaju kod Unešića. Intenzivno se traga i za načinima kako navodniti 300 hektara u Donjem polju pokraj Šibenika. Očekivanja da će se to moći osigurati iz izvorišta Ribnik su propala, jer se pokazalo da je ta voda, osobito u sušnom razdoblju,
01.02.2010. | 21:03

PLANOVI
PROJEKT SPREMAN Petrovo polje može hraniti pola Dalmacije
CROPIX
Unatoč krizi, Šibensko-kninska županija ne odustaje od realizacije svojeg dijela nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama.

Prema tom planu koji je izradio Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, namjera je da se od ukupno 180 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta na šibenskom području, od čega je 40-ak tisuća obradivo, navodnjava respektabilnih 27.140 hektara.

Tim potezom stvorili bi se izvanredni uvjeti za proizvodnju zdrave hrane, što je od strateškog značaja za turizam ovoga kraja.

- Ovih će dana biti potpisan ugovor između Županije i Hrvatskih voda prema kojemu će za ovu godinu zajednički osigurati milijun i 170 tisuća kuna, koji će se utrošiti u kompletiranje projektne dokumentacije za navodnjavanje Petrova polja, Vedrog polja pod Prominom i Donjeg polja, potvrdio nam je to Novica Ljubičić, pročelnik ureda šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Ljubičić podsjeća da je na temelju ugovora o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije, potpisanim s Hrvatskim vodama prije tri godine, do sada za realizaciju plana navodnjavanja polja u Šibensko-kninskoj županiji utrošen 2,1 milijun kuna. Novac su osigurali nadležno ministarstvo i županija.

Od tog iznosa, za izradu projektne dokumentacije za navodnjavanje Petrova polja u Drnišu utrošeno je 850 tisuća kuna, za šibensko Donje polje 400 tisuća kuna, za Prominu nešto više oko 448 tisuća kuna te za područje Gaja pokraj Unešića 509 tisuća kuna.

U ovom trenutku napori Županije usmjereni su, u prvom redu, na Petrovo polje na kojem je planirana akumulacija na rijeci Čikoli kapaciteta deset milijuna kubika. Ona bi, kako tvrdi Ante Dželalija, gradonačelnik Drniša, omogućila navodnjavanje više od dvije i pol tisuće hektara zemljišta u tom najplodnijem polju u ovom dijelu Hrvatske koje može hraniti pola Dalmacije.

Ništa manje za Županiju nije važno ni navodnjavanje drugog po veličini polja u županiji, šibenskog Donjeg polja. Na oko 300 hektara ovim poljem dominiraju vinogradi, a zadnjih godina i maslinici.

Nedaleko od njega otkriveno je prirodno izvorište vode Ribnjak koje bi, uz gradnju akumulacije, moglo vodom napajati Donje polje. Stručnjaci ističu da bi ovo polje, uz kvalitetno navodnjavanje, moglo hraniti cijeli Šibenik.

Za prominski kraj, koji je bogomdan za uzgoj vinograda, ali i drugih ratarskih kultura, od osobite je važnosti da se na području Vedrova polja, između Razvođa i Oklaja, osiguraju dovoljne količine vode za navodnjavanje.

Poslije temeljitih istražnih radova geologa i hidrologa, na spomenutom području napravit će se tri bušotine duboke do 200 metara i promjera do 131 milimetar. Stručnjaci uvjeravaju da se ispod polja, čija je najniža kota 250 metara iznad mora, nalaze velika podzemna jezera slatke vode, dovoljna da se u konačnici poljoprivrednicima osigura pet do deset litara vode u sekundi.
Marijan DŽAMBO / EPEHA

Voda pliće nego što se mislilo

Nastavit će se i vodoistražni radovi o mogućnosti zahvaćanja podzemnih voda za navodnjavanje Gaja pokraj Unešića. Radi se o desetak hektara zemljišta u blizini zaseoka Bilići u Gornjim Planjanima. Ispod se nalaze razvodnici dvaju velikih slivova Torka i Jaruge sa zapadne te Pantane s istočne strane. Posljednja bušenja desetak kilometara dalje na području Lećevice, koja su rađena za potrebe Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada, govore da se podzemne vode u sušnom razdoblju nalaze na dubini od 150 metara, što je gotovo stotinjak metara pliće nego što se pretpostavljalo. Stručnjaci će u prvoj fazi odrediti mjesta bušenja s namjerom da se osigura od tri do pet litara vode u sekundi.

Prednost Donjem polju

Poslije temeljitih priprema, prvi građevinski zahvati za osiguranje dovoljnih količina vode za navodnjavanje mogu se očekivati tek u prvoj polovici 2011. godine. Prvi radovi počeli bi na području Donjeg polja pokraj Šibenika.


Evo nekoliko informacija o postupcima koji vode ka realizaciji ovog cilja:

www.puo.mzopu.hr/UserDocsImages/Informacija_2303091.pdf

pod ovim linkom se nalazi informacija o pokretanju postupka donošenja Studije utjecaja na okoliš akumulacije Čikole koja bi se nalazila na krajnjem istočnom dijelu Petrovog polja. Podnositelj zahtjeva je ŠKŽ. Zahtjev datira iz ožujka 2009.g.

Na ljeto 2009.g. Općina Ružić je imenovala svog predstavnika u rad komisije koja procjenjuje gore navedenu studiju.

Nije mi poznato dali se je komisija sastajala, no ono što znam je to da je u listopadu izvršen opoziv postupka
donošenja studije od strane nositelja zahvata što se može vidjeti na donjem linku.

www.puo.mzopu.hr/UserDocsImages/Zakljucak_19_10_09_1.pdf

Ovo je tekst objavljen prije neki dan u Slobodnoj Dalmacija. Lijepo "zvuči" no kao vijećniku u OV Općine Ružić na čijem bi se teritoriju trebao nalaziti predmetni objekt nije mi poznato da je postupak donošenja studije nastavljen(u tekstu se navodi da je proveden postupak?!?), tim više što nije bilo niti javne rasprave koliko je bar meni znano. Ali budući mi "oporbeni" vijećnici posljednji saznamo za koješta što se odigrava u našoj općini nažalost nemogu niti isključiti mogućnost da je negdje u posljednjih par mjeseci rasprava održana.

Sigurno je samo da su granice aktualnih građevinskih zona u PP Općine Ružić tik uz granice planiranog obuhvata akumulacije, sigurno je i da bi došlo do trajnog gubljenja plodnih terena u tom dijelu Petrovog Polja koji bi bio potopljen, sigurno je i da je na proljeće 2009.g. bilo poprilično poziva u eter Radio Drniša malo je reći gnjevnih vlasnika čestica na tom području zbog spominjanih navodno niskih otkupnih cijena terena i sigurno je da zbog rascjepkanosti terena i nesređenosti katastra i zemljišnika prema našim zakonima postupak komasacije gotovo nemoguće provesti a bez ukrupnjavanja svaka ideja o planskom navodnjavanju je iluzorna.



Post je objavljen 11.02.2010. u 20:23 sati.