Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

SAVEZ UDRUGA PROGNANIH I IZBJEGLIH POVRATNIKA BOSANSKE POSAVINE

Dana 22. siječnja 2010. godine u Odžaku održana je druga sjednica Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine.

Ispred udruga povratnika sjednici su nazočili:
Derventa-Ivica Zirdum, HVIDR-a Derventa-Zlatko Tolić, Bosanski Brod-Zdravko Marinić, Dobo-Jozo Vidak, Bosanski Šamac-Juro Božanović, Gradačac Pelagićevo-Slavko Zovkić, Modriča-Petar Gagulić, Novo Selo-Mirko Đaković, Kolibe-Pavo Dujak

Kao gosti sjednici su prisustvovali: Josip Jerković šef ureda Vlade ŽP za izbjegle i raseljene osobe, Mijo Matanović predsjednik Vlade Županije Posavske i Ivo Kovačević viši referent ovog ureda.

Zbog bolesti Predsjednika Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine Ante Šubarić, sjednicu je vodio tajnik ovog Saveza Pavo Dujak.

Nakon usvajanja dnevnog reda i provedene rasprave, doneseni su slijedeći
Z A K L J U Č C I:

l. a) Savez udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine, sa svojim sjedištem u Ožaku registriran je u skladu sa Zakonom kod Ministarstva pravosuđa Županije Posavske dana 5. listopada 2009. godine.

b) U skladu sa Zakonom Savez prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine registriran je i kod Porezne uprave Federacije BiH, ured Orašje.

c) Prihvaća se izvješće o utemeljenju Saveza prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine kako je to navedeno pod a) i b), a temeljem toga svi prisutni predstavnici gore rečenih udruga opredijeljeni su za rad kroz ovaj Savez kao način za učinkovitiji zajednički rad radi bržeg povratka u Bosansku Posavinu.

2. U Planu rada Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine za 2010. godinu, predvidjeti provođenje slijedećih zadaća:

a) Uputiti pismo namjere Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za potpisivanje protokola o suradnji između Saveza i navedenog ministarstva na pitanjima i aktivnostima pružanja informacija o potrebama prognanih i izbjeglih povratnika kroz zajedničke projekte, pomoć u organizaciji povratka i reintegriranje povratnika, obnovi njihovih kuća, stanova i druge imovine, stvaranja i drugih uvjeta za opstojnost i održivost povratka i zaštita temeljnih prava povratnika u BiH.

b) Pripremiti projektni prijedlog i aplicirati na Javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za potporu nevladinim organizacijama i medijima u oblasti povratka izbjeglica.

c) Voditi aktivnosti na upoznavanju prognanih, izbjeglih i povratnika o njihovim prava za izbore u Bosni i Hercegovini, načinu upisa u birački spisak, ishođenju CIPS osobnih iskaznica, glasovanju državljana BiH u odsustvu po osnovi prebivališta i popisa stanovništva iz 1991. godine i drugo vezano za Izborni zakon u BiH.

d) Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH uputiti upit vezano za Prijave za upis u fisksalni registar nepokretnosti i Zakon o porezu na imovinu u RS. Ovaj Savez je mišljenja da se ovim krše ljudska prava Hrvata i Bošnjaka budući da sva imovina u RS nije vraćena, a ono što je vraćeno nije obnovljeno. Kako nije završen povratak i kako se najveći dio prognanih i izbjeglih nije vratio na svoju imovinu, to nisu u mogućnosti svoju imovinu upisati u rečeni registar, pa u tome i vidimo kršenje njihovih ljudskih prava.

e) Predsjednici udruga prognanih, izbjeglih i povratnika koje djeluju na lokalnoj razini općina i drugih mjesta Bosanske Posavine da dostave svoje planove rada za tekuću godinu sa pitanjima i aktivnostima koje na svom području žele provoditi zajedno sa Savezom, kako bi iste Savez mogao ugraditi u svoj plan rada. Rok je odmah, a najkasnije 15 dana. U slučaju ne dostavljanja rečenih planova smatrati će se da su planirane aktivnosti Saveza one aktivnosti koje će i njihove udruge provoditi.

Ad.3. Vezano za najavljenu izmjenu Zakona o prebivalištu RH ovaj Savez izražava bojazan da bi izmjenama koje se najavljuje znatno utjecalo na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da bi zbog nemogućnosti zadržavanja stečenih prava prebivališta u RH došlo do masovnog iseljenja Hrvata iz Bosne i Hercegovine.
Ovaj Savez od vlasti Republike Hrvatske traži da u potpunosti provodi odredbe Ustava RH i obvezi RH pružanja pomoći Hrvatima Bosne i Hercegovine, te da vodi računa da najavljenim zakonom ne povrijedi njihova ustavna prava i svoju ustavnu obvezu.
Savez udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine zahvaljuje se Vlad RH na svemu što je do sada činila u pomoći Hrvatima BiH. Ova pomoć je velika.Međutim kako međunarodna pomoć i pomoć BiH institucija nije dovoljna za ozbiljniji povratak u BiH i Bosansku Posavinu to ovaj Savez moli Vladu RH da tu pomoć poveća i nastavi pružati kako bi se očuvala opstojnost Hrvata Bosne i Hercegovine.

Ad.4. Pod tekućim pitanjima pokrenuto je pitanje odnosa ovog Saveza prema aktivnostima koje neke udruge izvan ovog Saveza vode u svezi naknade ratne štete, pa je zaključeno da se od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice zatraži tumačenje kome prijaviti imovine koju nije moguće vratiti i kako za istu ostvariti naknadu.






Post je objavljen 09.02.2010. u 17:09 sati.