Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sfstories

Marketing

STAR WARS guerrilla: Strike of freedom fighters ( part two )

3.

From commander Koto Fenn to Sector command headquarters on Alderaan. Transmission coded for Bail Organa only.

Nevjerojatna je razlika u rezultatima skupine Aye Yunt i ostalim skupinama koje predvodimo poručnik Illoreto i ja. Ne samo da su fizički spremniji, nego su i u obuci dogurali daleko ispred ostalih. Za ono što je mojoj skupini bilo potrebno nekoliko tjedana da postigne, skupina poručnice Yunt je to postigla za par dana.
Začuđujuće je i samo znanje poručnice Yunt. Njezino poznavanje vojne strategije, način taktičkog razmišljanja i upućenost u razne tehnike borbenog djelovanja i borbenih vještina su čak nepoznati i našim Bothanskim prijateljima.
Bojim se da ostale dvije skupine nikad neće biti toliko dobre kao skupina poručnice Yunt.
Ne znam da li je bitno reći, ali poručnica ima drugačiji pristup samom obučavanju svoje skupine od poručnika Iloreta i mene. Dok mi to radimo na tradicionalni vojni način izigravajući opasne, ljute i sveznajuće instruktore , ona se više postavila kao mentor i nadasve roditelj.
Iako zna ponekad biti dosta nepopustljiva i izrazito nemilosrdna prema njima, oni joj potpuno vjeruju i bojim se da slušaju samo nju.
To je izuzetno neobično i ako se gleda u vojnom smislu jednostavno nedopustivo, ali činjenica stoji da je njena skupina daleko naprednija od naših. Poznata mi je bila samo jedna vojna sila koja je na takav sličan način obučavala svoje vojnike. Mandalorski klanovi.
Kasnije su mi naši Bothanski prijatelju otkrili drugu. Jedi vitezovi su njegovali također sličan roditeljski odnos između Učitelja i učenika.





















Jungles of Dxun

Džungla je sezala sve dokle je oko moglo vidjeti, zapravo je cijeli mjesec bio jedna velika džungla. Gusta magla je uvijek bila prisutna, a kiša gotovo da i nije prestajala padati, a kad i ono malo vremena ne bi padala u zraku je bila tolika količina vlage da je zapravo bilo svejedno.
To je bio dom u kojem je živio velik broj opasnih predatora. Zato je i bio savršeno mjesto za obuku. Aya je brzo uvidjela korisnost jednog ovakvog negostoljubljivog svijeta i iskoristila sve mogućnosti koje pruža.
Tjerala bi svoju skupinu da danima budu u džungli i da ne budu ni u kakvom kontaktu s bazom. Učila ih preživljavanju i najvažnije kako da ih ne nanjuše i osjete šumski predatori. To je bio ključ obuke, kako djelovati a da se ne ističeš. Ako su mogli naučiti kako da se skrivaju od životinja ovog mjeseca, tada će se lako moći skrivati od različitih droida, sondi i raznih uhoda.
No bila je jedna stvar koja je mučila Ayu. Nešto je bilo na ovom mjesecu i ona je to osjećala. Nije joj se sviđalo, jer bio je to osjećaj sličan onome što ga je uvijek mogla iskusiti kad bi bila u blizini Imperatora, iako ovaj na Dxunu nije bio ni približno toliko intenzivan.
Bilo je negdje blizu podneva i trebali su krenuti prema bazi nakon petodnevnog lutanja džunglom.
'' Prošli put kad smo bili na ovom mjestu, primijetio sam nešto. Želio bi to bolje istražiti'', reče jedan iz njene skupine, a ime mu je bilo Ra Nal Han.
'' Što je?'' upita ga ona.
'' Tamo, ona stijena kod onog brda, kad je pogledate termalnim vizirom isijava u nekom čudnom spektru.''
Stavila je termalni vizir na glavu. Ta stijena je stvarno čudno isijavala.
'' Pogledajmo onda izbliza'', rekla je.
Približili su se i otkrili da to i nije stijena, iako iz daljine izgleda kao stijena, već nešto što liči na vrata i vodi u samo brdo.
'' Stvarno su vrata. Možemo li ih otvoriti?'', reče Nal Han.
'' Ne znam, možemo pokušati'' reče Aya.'' Lennik to je tvoja specijalnost.''
'' Ne znam baš. Ova ploča kraj njih sigurno je služila za otvaranje, ali je sasvim istrulila. Dxun ne trpi nikakvu tehnologiju. Možda da pokušam sa ovim žicama što vire iz kutije.''
Spajao ih je i kombinirao čitavih pola sata prije nego je pogodio pravu kombinaciju i vrata su se počela otvarati, ali samo par centimetara.''
'' Uvijek ih možemo raznijeti'', primjeti netko.
'' Znam da obožavaš pirotehniku Rakt'o, ali s takvom eksplozijom ćeš nam navući za vrat sva krda Maalaraasa i Boma koje postoje na ovom mjesecu.''
'' Onda nam samo ostaje staromodno guranje'', predloži Lennik.
Otvorili su ih na jedvice jade, a unutra je bilo mračnije nego i u najmračnijoj noći. Ispred njih su bile stepenice i ponirale su duboko pod zemlju. Zrak je bio ustajao i smrdio je po prašini i pljesni.
Upalili su svjetiljke na puškama i spustili se niz stepenice koje su ih dovele u jednu podzemnu prostoriju. Odmah su vidjeli odakle dolazi ono neobično zračenje. Prostorija je bila puna prastarih borbenih droida koje je dobro pojela hrđa, ali njihove energetske ćelije su ostale aktivne.
Sanduci raznih oružja, od energetskih pušaka i ručnih bacača, pa do različitih vibrobladova raznih oblika i veličina.
'' Znam što je ovo'' reče Aya.'' Jedan od Mandalorskih bunkera naoružanja. Trebalo bi ih biti po cijelom mjesecu.''
'' Ne bih ja previše dirao ovo energetsko oružje. Velikim dijelom je propalo i izgleda prilično nestabilno'', reče Rakt'o.
'' Sigurno tu leži tisućama godina.'' Na to će Lennik.
'' Koja godina više ili manje'' reče Zag Kraad, momak kojeg je Aya postavila za razvodnika skupine.
'' Prije nekih četiri tisuće godina Mandalorska ofenziva je krenula s ovog mjeseca. Nije im puno trebalo i brzo su bacili Staru republiku na koljena'', reče Aya.
'' Osvojili su Staru republiku?'', upita Nal Han.
'' Nisu. Kad je vojska Republike bila pred predajom na njeno čelo je stao Jedi imenom Revan. Uz pomoć ostalih Jedia, svojih istomišljenika, brzo je reorganizirao vojsku Republike te je svojim briljantnim poznavanjem vojne strategije uspio okrenuti tijek rata. Nanosio je teške poraze Mandalorskoj vojsci i konačno ih uništio kod Malachora V. Od tog davnog događaja Mandalorska civilizacija se nikad nije uspjela oporaviti.''
'' Izgleda da je bio prava frajeričina'', javi se Rekt'o.
'' Zapravo se ne zna da li je Revan bio muško ili žensko.''
'' Onda vjerojatno nikad nije ni postojao. To je samo još jedan mit o Jedijima'' zaključi Zag.
'' Može biti i to'', složi se Aya.
Oprezno su pregledavali podzemni bunker, svjesni da sigurno postoji nekakav obrambeni sustav koji bi priječio bilo kakvu otimačinu. Lennik je skenirao svaku pregradu, svaki kutak. Nije našao ništa. Ako je i nekakav obrambeni sustav postojao, sigurno je istrulio u ovih nekoliko tisuća godina. No nešto zanimljivo jesu pronašli.
'' Izgledaju kao borbena odijela i to prvoklasna'' reče Rakt'o. '' Čudno kako nisu istrunula.''
'' Mandalorska borbena odijela su bila napravljena od materijala koji može odolijevati čak i svjetlosnoj sablji. Od malo vlage i od zuba vremena im ništa neće biti'',odgovori mu Aya. '' E pa mislim da je vašem kukanju o tome kako nemate pravu opremu došao kraj. Uzmite svaki po jedno odijelo i to ono koje vam odgovara.''
'' Vi to ozbiljno?'', upita Nal Han.
'' Borbeno odijelo je teško napraviti. Uglavnom se može steći tako da ga skinete s mrtvog trupla onoga komu ste ga htjeli preoteti. A to nikad nije pametno raditi. Oni s Alderaana vam ih nikad neće moči nabaviti, pa iskoristite ova.''
Lennik je već bio stavio kacigu na glavu s prepoznatljivim T vizirom. '' Optika je mrtva, jedino sustav za komunikaciju radi i to jedva. Popravit ču to u bazi.''
'' Meni kaciga ionako nije bitna, jer mi neće pristajati'', javi se Rakt'o.
'' Naravno da neće kad vama Twi'lekima rep umjesto iz šupka raste iz glave'', reče Zag Kraad.
'' I to dva'', nadoda Nal Han.
'' Dosta'', vikne Aya. '' Kupite odijela, odlazimo. Kasnimo već.''
Zatvorili su vrata za sobom. I nestali u džungli.
Dok su se vračali u bazu, cijelim putem su razmišljali o Mandalorima i onome što im je Aya rekla o njima. Odijela pod njihovim rukama su bila dio žive prošlosti. Tko je nosio ovo odijelo, gdje je sve bio i kako je izgledao, to su se pitali.
Mandalori su sami izazvali cijelu galaktiku i umalo je pokorili. To je vrijedilo cijeniti!





Mandalorsko Neo- Crusader borbeno odijelo





Kad su se vratili u bazu, nešto se bilo dogodilo. Benedok Sanddiger je stajao u svojoj bijeloj kirurškoj kuti ispred hangara koji je glumio medicinski stacionar. Lagano je pio iz boce i sav bio prekriven krvlju. Dva medicinska droida su iznosila trupla.
'' Što se dogodilo'', upitala je Aya.
'' Iloretova skupina..'', odgovorio je Sanddiger,'' ..naletjeli su na čopor Maalarasa. ''
'' Mrtvi'', reče Nal Han.
'' U barake, odmah.'' Naredi im Aya.
'' Ali..''
'' Rekla sam odmah! ''.
'' Da gospođo.'' Otišli su trčećim korakom .
'' Ima li preživjelih?'',upitala je.
'' Koto ih je prekasno pronašao. Uspio sam spasiti samo jednoga, iako bi za jadnika bilo bolje da sam ga pustio da ga nema.''
'' A Illoreto?''
'' Koto je donio njegovo napola izjedeno tijelo. Glavu nije pronašao.''
'' Gdje je on?''
'' U komunikacijskoj baraci je, s Bothancima. Šalju poruku na Alderaan, da pošalju brod po onog jadnika.''
Zaputila se prema komunikacijskoj baraci, a onda je zastala. Ništa nije mogla bitnog napraviti. Koto je znao sve što treba, on je bio zapovjednik. Samo bi smetala. Vratila se do Sandiggera i sjela kraj njega. Pružio joj je bocu i ona je prihvatila. Ispila nekoliko gutljaja. Sjetila se skupine momaka koji su napali Kuat.
'' Tako treba. Ne postoji bolji lijek za stres od ovog'', reče Sandigger.


Lennik je bio rastavio kacigu svog mandalorskog odijela i petljao po elektronici. Većina sklopova se bila raspala i morat će ih zamijeniti novima. No na Dxunu će to teško napraviti. Da se zaleti do Onderona, i pokuša tamo nabaviti dijelove, je bila idiotska ideja. Netko bi sigurno nešto primjetio i začas bi plastični sravnili sav Dxun sa zemljom.
Onda se sjetio par borbenih droida što su trunili u skladištu. Ti droidi su trebali poslužiti u obuci, ali nisu bili otporni na klimu Dxuna. Pokvarili su se vrlo brzo .
Skinut će potrebne dijelove s njih. Borbeni droidi imaju izvanredne optičke senzore za traganje i otkrivanje.
''Maalaraasi su ih žive izjeli. Kako su mogli tako pogriješiti.', reče Rakt'o.
'' Ne oni već Illoreto, no najbolje o tomu ne razmišljati'', odgovori mu Nal Han.
'' Mislim da bi itekako o tome trebali razmisliti Ra. Illoreto nije bio dorastao Dxunu, pa mislim da nije ni Fenn. Imamo sreće što smo završili s poručnicom, jer smo ono sad mogli biti mi. Mrtvi'' na to će Zag Kraad.
Imao je pravo. Illoeto je bio dobar kao i Fenn, ali poručnica je bila bolja. Jednostavno je imala znanja više od njih. Njoj se nikad ne bi dogodilo da pogriješi, da svoju skupinu odvede ravno u kandže maalaarasa.
'' Idem ja do skladišta nešto raditi a vi držite govore kao obično'', reče im Lennik.
'' Što je njemu?'', upita Nal Han kad je Lennik izašao.
'' Ne slušaj ga. Rancori su mu rastrgali nekog, koga je volio, ne znam koga točno. Ovo s Illoretom ga je posjetilo valjda na to'', odgovori Rakt'o.
'' Što je Rancor?'', upita Nal Han.
'' Pa ti si zbilja glup ''.
'' Jel' ti se gubi par zubi?''.
'' Možeš pokušati'' odgovori Rakt'o.
'' Ja ću biti sudac'', javi se Zag Kraad. Obojica su ga oštro pogledala.
'' Što'', upita on,'' pa netko mora paziti da se stvarno ne pobijete.''
Izašli su vani. Nije prošlo više od par sekundi kad su tučnjavu primijetili oni iz Fennove skupine. Ubrzo je došlo i par Bothanaca i skupila se prava mala publika. Nal Han je bio veći ali Rakt'o je bio brži pa su bili prilično izjednačeni. Redali su se udarci šakom, stopalom, koljenom, glavom i svim ostalim dijelovima tijela. Ubrzo su jedan i drugi postali krvavi.
Aya i Sandigger su gledali iz daljine.
'' Zašto ih ne zaustaviš?'' upita on.
'' Ovo je rješavanje stresa na vojnički način, možda čak i bolje od tvoje boce. Uz to ovo im je i neka vrst tjelovježbe.''
'' Nisam znao da palac može biti tako opasno oružje'', reče Sandigger impresioniran borbom. ''Naučila si ih dobro.''
'' Neki dijelovi ljudskog tijela su smrtonosniji i od najboljih vibrobladova. Ako znaš kako ih koristiti.''
'' Po količini krvi izgleda da oni to dobro znaju, samo što ču ih ja morati krpati kasnije.''
Ubrzo je Aya prekinula tučnjavu. Bila je zadovoljna onim što je vidjela, to im naravno nije rekla već im je izrekla disciplinsku kaznu i morali su napraviti sto krugova oko baze. Naravno morali su u toj kazni sudjelovati Lennik i Kraad. Lennik se pokušao buniti kako on nije imao nikakva pojma o tučnjavi i da je bio u skladištu, ali za njegovo prigovaranje su dobili dodatnih sto krugova.

Noć je brzo pala na Dxun. U daljini, u prašumi predatori su glasno zavijali goneći svoj plijen. Ovo je bio njihov mjesec. Oni su njegovi gospodari na tlu i na nebu, oni su njegovi demoni i njegovi zaštitnici.
Koto je bio umoran od prepiranja sa Seccom-om na Alderaanu. Stvari su bile totalno drugačije posložene, ne onako kako su ih zamišljali na Alderaanu. Ali morao je slušati. Alderaan mu je pružio utočište nakon Klonskih ratova. Skrivali su ga od Imperija i od raznih lovaca na glave. Još uvijek ga skrivaju. Mora biti zahvalan, jer da nije tako sad bi trunuo u nekom zatvoru.
No u to je bilo teško vjerovati. Prije bi ga smaknuli ili još gore, bio bi poslan u neki rudnik. Imperij nije vjerovao u rehabilitaciju i zatvaranje, ne kad su u pitanju ljudi kao Koto Fenn.
Osvjetljenja nije bilo u bazi. Gorjela su samo slabašna plava svijetla, koja su označavala staze za hodanje. Zamračenje je bilo od velike važnosti jer inače bi ih mogli primijetiti iz orbite ili čak sa Onderona.
Prošao je kraj jedne barake, ispred koje je dvoje razgovaralo. Prvi je bio Rakt'o a drugi Hannek Maan Jur, momak iz njegove skupine. Previše su bili zadubljeni u razgovor i nisu ga primijetili da prolazi kraj njih.
'' Ne znam što radim ovdje. Zavaravamo se da možemo protiv Imperija. Nemamo opremu, nemamo oružje, eksploziv pravimo od kozmetike za žene. A opet za koga se borimo. Kao da će ovo netko cijeniti. Ljudima je jedno te isto, bila Republika ili bio Imperij. Ovako im guramo samo još jedan nepotreban rat pod nos. Vidjet će u nama divljake i ratne huškače.
Ionako više od pola galaksije tlače Huttovi i ostali banditi. Imperij je samo novo lice u toj igri potlačivanja.''
'' Sami smo za to krivi'' reče Rakt'o. '' Sjećam se kad su separatisti zauzeli moj planet. Nitko im se nije suprotstavio, osim jedne malene gerilske skupine. Svi su čekali republiku i vojsku klonova da nas dođu spasiti. Nakon nekog vremena oni su došli i oslobodili Ryloth, samo prekasno. Mnogo toga je bilo uništeno i mnogi su bili pobijeni. To je bila naša greška, čekanje. Da smo sami napali separatiste i njihove droide bilo bi mnogo manje mrtvih i uništenja. Ali mi smo čekali i stavili svoju sudbinu u tuđe ruke.
Isto je i danas. Građani galaksije čekaju nekoga tko će ratovati za njih. Nekoga tko će im pomoči. A oni će samo promatrati i govoriti o ratu. Oni su nevini žrtve u svojim očima a zapravo su glavni krivci za sve što se događa. Boje se djelovati. To mi se gadi. Imperij nikad ne bi postojao da su se ti takozvani građani borili protiv separatista.''
Koto je znao, poznavao je taj osjećaj nezadovoljstva i gađenja. Slično je bilo i na Agamaru. Previše se govorilo, pozivalo na ustanak. No kad je stvarno trebalo uzeti oružje u ruke većina se bila sakrila.
No možda je to bilo pametno.
Okrenuo se od njih i otišao do stacionara.

Benedok je u stacionaru spavao tvrdim snom na jednom od ležajeva kad je Koto došao pa ga je medicinski droid izvijestio o stanju jedinog preživjelog iz Illoretove skupine. N'arro mu je bilo ime. Još večeras će i brod s Alderaana doći po njega.
Otišao je potražiti Ayu. Znao je da u ovo doba dana sjedi na rubu jedne obližnje litice unutar baze i promatra džunglu noću. Sjeo je pokraj nje.
'' Tamo'', pokazala mu je prstom'' gledaj u ono krdo''.
Životinjski svijet na Dxunu je bio impresivan. Većina vrsta je imala sposobnost bioluminiscencije. Isijavale su u različitim bojama a svaka je boja bila specifična za pojedinu vrstu. Žarko crvenu boju su isijavali mesožderi i predatori općenito, dok su manje toplim bojama, uglavnom žutom, isijavali biljožderi. Ptice i ostale životinje na nebu bacale su ljubičastu svjetlost. Dxun je zbog toga bio prekrasan noću.
'' Što s tim?'', reče Koto promatrajući nakupinu žutih točaka.
'' Svaki tren će se oko njih stvoriti crveni obruč'', reče Aya.
I iznenada snažno crveno zabljesne oko žutoga a nakon nekog vremena se ugasi kad je zgasnula i zadnja žuta točka. Predatori su mogli manipulirati svojom bioluminiscencijom, potpuno je ugasivši, dok ostale životinje to nisu mogle.
Ovo ih je podsjetilo na ono što se dogodilo Illoretu pa su neko vrijeme sjedili šutke, slušajući noć i promatrali slike koje im je pružila.
Koto je znao jednu stvar, nema pobjede bez krvi. U zadnjih nekoliko godina Imperij je raširio kanđe preko cijele galaksije. Pametniji se nisu tome odupirali, a oni drugi koji bi nešto pokušali, brzo bi vidjeli kako čitavi gradovi i planeti mogu biti spaljeni preko noći. No to bi se rijetko događalo, jer Palpatine je više volio civiliziraniji način ratovanja, ubojite viruse i biološke otrove.
Planet Gibad je prije devet godina doživio takvu sudbinu. Imperijska mornarica je u atmosferu planeta ispustila smrtonosni virus. Resursi planeta su ostali netaknuti a kompletna populacija pobijena. Bio je to savršen način ratovanja.
Žalosno je bilo da je vrlo malen broj stanovnika galaksije bio svjestan svega toga. Za većinu, Imperij je bio siguran dom a Palpatine junak još iz Klonskih ratova. On je ih je obranio od separatista, donio mir galaksiji. Imperij je bio Palpatine.
Ljude je lako prevariti, lako im je lagati. Palpatine je bio majstor u tome. Znao je kako napraviti da laž izgleda istinitije i realnije od same istine. To je bila njegova snaga. Stvorio je svoj svijet istine i širio ga putem Holoneta, a Holonet je postao jedini izvor informacija u galaksiji.
Većina je vjerovala u njegovu riječ. No bilo je i onih koji nisu ali takvih je bilo jako malo i velik dio njih nije ništa poduzimao, samo su čekali. Ostali su bili ljudi poput Baila Organe i Mon Mathme s Chandrille, ljudi poput Illoreta.
Džepovi pobune su nastajali diljem galaksije ali ih je Imperij još brže pronalazio i uništavao. Ti pokreti otpora su bili maleni, slabo obaviješteni i neovisni jedan od drugoga da bi išta važnog napravili.
Alderaanski pokret otpora je bio drugačiji. Postojao je zapovjedni lanac, imali su dobre resurse i koristili Bothansku špijunsku mrežu. Najvažnije je bilo, što ih Imperij nije primijetio a slaba strana toga je bila što je pokret sporo rastao. Na ovom mjesecu su se samo Aya, on i njihove skupine znali služiti oružjem, tako da je uz dvadesetak Bothanaca ovo više bilo špijunsko gnijezdo nego kamp za obuku komandosa. Na Alderaanu je bilo možda još dvjestotinjak ljudi koji su prošli standardnu vojnu obuku. Proći će još neko vrijeme do prve prave akcije usmjerene protiv Imperija, bar je tako mislio.
'' Brod dolazi'', reče Aya iznenada. Koto je gledao prema mračnom nebu, a nije nikakvog svjetla vidio.
'' Gdje ga vidiš?''
'' Ne vidim ga, ali znam da dolazi.''
Znači to je bila Sila na djelu. Sad je bio siguran u vezi Aye. Imala je dar u Sili a to je uvijek opasno kako god čovjek gledao. Oni koji su se služili silom su bili nepredvidljivi. No s druge strane gdje um i logika ne ulaze, Sila prodire.
Grof Dooku i Asajj Ventress, bilo ih je dobro imati uz za sebe kad su stvari odlazile nizbrdo. Aya Yunt je opet izgledala drugačije od njih. Djelovala je daleko smirenije i nikako zastrašujuće, kao što je to bila stvar s njima. S njom se moglo razgovarati normalno, ako je ne naljutiš nečime, tada bi postala gadna kao i svaki drugi čovjek. Sila je bila problematična stvar, kažu da postoji tamna strana i svijetla. Problem je bio u tome što ih je bilo teško razlikovati običnom čovjeku.
'' Nešto te muči'',reče Aya. Možda je naslutila njegove misli, sa Silo senzibilnima se to nikad nije znalo.
'' Krećemo u akciju.''
'' Već'', reče ona oštro ga pogledavši.
'' Rekao sam im da je rano ali sa Alderaana su bili jasni. Šalju nas na Bandomeer.''
'' Znači sabotaže i ostali diverzantski poslovi. Ne sviđa mi se to.''
'' Ni meni'', reče on.

Lennik je stajao ispred barake, potpuno obučen u sivo mand'o odijelo. Senzori, koje je ugradio u kacigu, radili su savršeno. Mogao je gledati kako je htio; u noćnom modu, u infracrvenom modu, u ionskom modu, koji je služio za detekciju droida. Uskoro su mu se pridružili Kraad, Nal Han i Rakt'o, čiju je kacigu Lennik morao prilagoditi njegovoj glavi tako što joj je otkinuo stražnji dio.
'' Malo osjećam propuh u glavi'', reče Rakt'o, komentirajući Lennikov dizajn.
'' Tamo na 15-40, slijeće brod. Vidim ga jasno kao da je dan. Sad je na dvadeset visine, ako dobro očitavam podatke.'' Javi se Nal Han.
'' Očitavaš dobro'', odgovori mu Lennik. '' Sigurno je s Alderaana i dolazi po N'arra. Ako preživi, dobit će fine mehaničke udove.''
'' To nije život. Radije bi bio mrtav,'' reče Nal Han.
'' Dogovoreno'', odgovori mu Kraad. Nal Han nije u prvom trenutku shvatio što je Kraad mislio, no trenutak kasnije pružio mu je ruku.
'' Dogovoreno'', reče mu.
Lennik i Rakt'o su zamišljeno gledali prema brodu koji se spuštao. Složili su se s njima.
'' Dogovoreno'', reče Rakt'o.'' Nema patnje, čist posao. Hitac u glavu''.
'' Da, nema patnje,'' ponovi Lennik!
Aya i Koto su izašli negdje iz mraka i pridružili im se. Koto je zastao začuđen kad je vidio četvoricu muškaraca u mand'o odijelima.
'' Lijepo, zar ne?'', reče mu Rakt'o.
'' Gdje ste se dočepali tih odijela?''
'' U jednome od mandalorskih bunkera. Pokazat ću ti gdje, pa da ih i tvoji momci imaju. Idemo sad prema shuttlu'', reče mu Aya.
Zajedno su otišli prema mjestu gdje je brod trebao sletjeti. Spuštao se lagano, odolijevajući naletima vjetra. Bio je to maleni shuttle i kad je bio dovoljno blizu, Lennik je preko senzora u svojem odijelu mogao očitati, uz jednog droida, samo jednu osobu na brodu.
Shuttle se spustio toliko precizno i lagano da skoro ništa prašine nije podigao. Iskrcajna rampa se spustila i prvi je izašao droid. Bio je to medicinski droid i bez riječi je prošao pokraj svih zaputivši se direktno prema medicinskom stacionaru. Za njim je izašao čovjek koji je bio obučen u obično pilotsko odijelo, bez ikakvih oznaka. Skinuo je kacigu, a duguljasta crna kosa mu se odmah počela mrštiti na vjetru.
'' Kapetane Antilles'', reče Koto.'' Putujete kao odmetnik!''.
'' Što brže, što neupadljivije'', odgovori mu Antilles, pružajući ruku. '' Pođimo negdje, gdje ništa ne puše i gdje nema vlage.''
Otišli su svi zajedno do komunikacijske barake. Svih dvadesetoro Bothanaca je bilo u baraci i radilo na računalima, obavljajući zadatke koje su imali. Uskoro su došli i članovi Kotove skupine. Svi su bili prisutni, osim Benedoka, koji je skupa s medicinskim droidima, pripremao N'arra za put.
'' Imamo problem'', reče Antilles svima okupljenima.'' Prije nekoliko dana, jedna naša borbena skupina s Alderaana, napravila je…ne znam kako bih se izrazio…''
'' Nekakvo sranje?'', uleti Rakt'o.
'' Da, nešto takvog. Pobjegli su s Alderaana u letjelici koja nosi oznake kraljevske obitelji, a potom su oteli sina, jednog od najbogatijih industrijalaca s planeta Balmorra i sad traže otkupninu!''
'' Ratna industrija. Balmorra proizvodni oružje za Imperij i glavni su proizvođači AT-ST hodača!'', nadopuni Zag Kraad.
'' Kako ti to znaš?'', upita ga Nal Han.
'' Što te briga!''
'' Dosta'', upadne Aya.'' Ovo je ozbiljno. Taj bogati industrijalac sigurno nije angažirao lovce na glave, ili obične snage sigurnosti da mu vrate sina. Imperijalna mornarica sigurno već prevrće galaksiju naopako da ga nađu.''
'' Sreća je naša, što su ih naši prijatelji Bothanci već locirali, a nadamo se da Imperij nije.'' Reče Antilles. '' Kao što su vam javili s Alderaana, idete na Bandomeer. Odlučeno je da ide skupina poručnice Aye Yunt…''
'' Samo malo'' upadne Koto.'' Hoćete da ih sve pobijemo?''
Kapetan Antilles je nakratko, oštro pogledao prema Kotu i Ayi. '' Da, to se traži od vas.''
'' Morate shvatiti'', nastavio je dalje, '' ako Imperij dođe do njih prije nas, svi smo gotovi. Svi. Izvući će iz njih svaku informaciju koju imaju u onim glupim glavama, sve o našoj pobuni. Ima i još jedna bitna stvar. Prilikom bijega uništili su jednog protokolarnog droida i uzeli njegovu glavu, a memorija mu je bila puna podataka koje Imperij ne smije vidjeti. Mislili su da će se tako osigurati od nas. Morate vratiti tu glavu!''
Aya je pogledala prema Kotu, a on je znao točno što ona misli. Pobuni su se priključivali i krivi ljudi. Kriminalci, kojima je potrebna zaštita, koji bježe pred Imperijem zbog pljački i ubojstava. Nemoguće ih je bilo sve provjeriti. Alderaan ih je mogao sakriti, učiniti da nestanu. Isto je napravio i za Kota, činio ih je dijelom pobune. Zbog toga se to dogodilo, kriminalac zna samo za kredite. Priključili su se pobuni jer im je tad odgovaralo, a sad rade ono što jedino znaju raditi, pljačkati i ubijati. Bitno je bilo da se Pobuna riješi takvih.
'' Tko su oni?'', upita Aya.
'' Ljudi koje znate, šestorica njih. Iz baze na Rhen Var-u. Vode ih Rayles Bkuul i Adan Quon.''
'' Krasno,'' reče ona.

Glitannai esplanede, Imperial city

Bilo je vrijeme ručka. Dax je odlučio da mu je dosta vojne kuhinje, pa je otišao u restoran. Poveo je i Raya sa sobom, kojemu nije bilo jasno što to nedostaje hrani u menzi. Šutke su, jedan do drugoga, koračali esplanadom koja je bila okupirana mnoštvom posjetitelja. Ray se držao ukočeno, nenaviknut na bilo kakav civilni život i bilo kakve običaje van vojske. Dax je pogledom šarao po mnoštvu izloga skupih( a i nekih besmislenih) trgovina, koje su prodavale robu i iz najudaljenijih kutaka galaksije.
Prolazili su pokraj reda restorana, a Dax ih je samo pogledavao. Rayu to nije bilo nikako jasno, restoran kao restoran, hrana kao hrana, sve je to isto. Što sad tu treba izabirati. Tada se Dax zaustavio pred jednim vratima i ušao unutra. Dotični restoran je imao poslugu od krvi i mesa, a ne nekakve droide. To je tražio. Izabrao je stol u najosamljenijem kutu restorana, tako da on i Ray mogu pričati u miru. Pogled im je pucao prema najvećoj zgradi u gradu, Imperijalnoj palači.
Kao i u svakom drugom javnom prostoru i u ovome restoranu, se pratio program HoloNeta . Cijeli niz monitora je bio pričvršćen za strop restorana, tako da se program mogao pratiti gdje god da posjetitelj sjede. Program na HoloNetu je uglavnom bio propagandni, snimke Palpatinovih govora i prikazivanje niza dokumentaraca o Imperijalnoj vojsci te pobjedi u Klonskim ratovima. Na vijestima se govorilo o neredima i terorističkim napadima, koje odlučno zaustavlja Imperijalna vojska. HoloNet je bio zgodan medij, koji je stanovnicima Imperija približavao Novi poredak.
Dax je naručio debeli odrezak i tri vrste umaka, skupa s juhom od gljiva s Felucie, te crnim vinom s Naboo-a. Ray je naručio isto što i Dax, misleći da će uvrijediti poručnika ako naruči nešto drugo.
'' Alkohol nije dozvoljen'', ipak reče Ray, podsjećajući na zakonik o ponašanju službene osobe. Dax na to ništa ne odgovori, samo mu natoči čašu.
Jeli su ne razgovarajući. Tek kad je Ray odložio vilicu i nož, Dax je progovorio.
'' Nikad nisam volio raditi s klonovima!''
'' Nismo svi mi isti,'' reče Ray, praveći se da mu je svejedno što poručnik misli.
'' Nisam mislio na to. Teško vas je čitati. Treba pogađati što mislite. Nekad je čovjeka lako pročitati kao knjigu, tako da ga samo pogledaš u oči, a klonovi… lica su vam hladna kao kamen. Vidiš, takve stvari su bitne zapovjedniku.''
'' Mislim da razumijem što mislite. Ne znam, valjda su nas napravili da budemo takvi, da slušamo bez razmišljanja.''
'' Da baš! Možda je tako bilo kad si izašao iz epruvete u prvim danima Klonskih ratova, no sad razmišljaš o tome kako da ostaneš živ. Najveći strah ti je da će te tvoj zapovjednik smatrati vrijednim kao i sušeno gorgovo meso, pa ćeš završiti mrtav zbog neke glupe naredbe. Ja ne radim na takav način. Povjerenje je bitno. Kad budemo u akciji, negdje u nekoj šumi, ili što ja znam, duboko iza neprijateljskih redova, jedino će povjerenje biti bitno. Ja u vas, vi u mene. Ti ćeš Ray, najveći teret nositi u ovoj jedinici. Sve moje naredbe i sranja koja se uz put dogode, proći će preko tvojih leđa. Ti si moj izvršni, to ti je jasno?''
IC 1085 imenom Ray, nije ništa odgovorio na prvu. Gledao je svojim hladnim očima, koje je naslijedio od svojeg '' oca '' Janga Fetta, direktno u poručnika Olmosa. Poručnik je imao pravo, jednom starom klonu život nije bio lagan, jer dođe vrijeme kad te mogu odbaciti kao stari par potrošenih čizama. On se i osjećao tako.
Uskoro će doći dan kad više neće biti potreban. Kad mu preciznost gađanja blasterom padne ispod devedeset posto, kad bude zaostajao na vježbama izdržljivosti za svojim mlađim kolegama. Postat će vrijedan kao i sušeno gorgovo meso.
Sumnjao je da će ga poslati u mirovinu. Nema časnog otpuštanja za klonove, nema idiličnog mirnog života poslije službe. Ako ne pogine u službi, njegov život će završiti eutanazijom. Dio njega će završiti tamo gdje je i nastao, u epruveti, kao materijal za buduće jedinice klonova.
Trebao mu je netko tko će se zauzeti za njega, netko kome će vjerovati. Želio je da taj netko bude poručnik Olmos.
'' Razumjem, gospodine!
Dax je klimnuo glavom i pozvao konobara da donese račun. Ray je ostao otvorenih usta kad je vidio koliki je iznos kredita bio naveden na računu. S tim iznosom se čitav jedan vod stormtroopera može hraniti tjedan dana.
Hodali su esplanadom kad je Ray odlučio priupitati poručnika nešto što ga je mučilo.
'' Moram nešto reći. To je stvar povjerenja kako ste maloprije kazali!''
'' Slobodno''.
'' Aya Yunt, primijetio sam…zapravo su to i dečki primijetili tamo na sastanku, poznate je?''
Nije bilo razloga da to skriva od svog tima. Bila je meta, samo još jedno lice s kojim se treba obračunati.
'' Da, poznajem je!'', reče skrećući pogled od Raya, zagledavši se u pločnik po kojem je hodao.
'' Bila je dio moje prošlosti, znaš na što mislim. Zajedno smo služili na Mandaloru, prije nego je dezertirala. Ne znam zašto je to učinila!'' Ray je gledao direkto u poručnikovo lice, sve dok ovaj nije ponovno podigao pogled.
'' Ne brinite naredniče, moj osobni život neće utjecati na ono što moramo napraviti.''
'' Povjerenje'', reče Ray.
'' Povjerenje! Privest ćemo gospođicu Yunt kad je nađemo, ako nam to ne bude polazilo za rukom…likvidirat ćemo je!''



STORM COMMANDO BORBENO ODIJELO


Post je objavljen 10.02.2010. u 23:34 sati.