Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/catwoman009

Marketing

Tko su pravi vlasnici medija u Hrvatskoj ?


Nakon detaljnog analiziranja i otkrivanja vlasničkih odnosa nad novinskim i televizijskim kućama prisutnim i djelujućim u Repulici Hrvatskoj ( što možete pročitati ovdje ),

autor teksta : Marijan Bošnjak


zaključuje :


• Gotovo svi važniji mediji u Hrvatskoj u stranim su rukama ili pod kontrolom njima podobne političke elite.

• Prema priznanju Hrvatskog novinarskog društva, vlasnici tih medija vrše politički pritisak na novinare i urednike.

• Sasvim je jasno prema njihovim političkim profilima, da ti strani vlasnici nemaju u Hrvatskoj samo komercijalne nego i političke ciljeve, što neki i sami priznaju.

• Strani vlasnici ne kontroliraju medije samo u Hrvatskoj nego su strateški rasporedjeni u cijeloj regiji i s tih pozicija mogu utjecati ne samo na politički život unutar nacionalnih država, nego i potencirati sve jače procese političke, gospodarske, i kulturne integracije na prostoru bivše Jugoslavije, kojeg sada sve otvorenije nazivaju Zapadnim Balkanom.

Hrvatske političke elite koje su dopustile da nam gotovo sva važnija sredstva javnog priopčavanja preuzmu stranci, očito nisu brinule o hrvatskom medijskom suverenitetu ništa više nego se brinu o hrvatskom državnom suverenitetu.

Političke rasprave u Hrvatskoj su kontrolirane. Jedni te isti poslušnici se pojavljuju u svim medijima. Nepodobni hrvatski intelektualci su marginalizirani i ušutkani, a ako ste kojim slučajem protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, onda pogotovo ne postojite.

Strancima smo dopustili da odluče što će Hrvati znati, koje će zaključke donositi, kako će razmišljati, i koju će podaničku političku opciju moći izabrati.

U mnogim državama svijeta koje drže do svog suvereniteta, stranci po zakonu, ne mogu postati značajni vlasnici domaćih medija. To je slučaj i u Sjedinjenim Američkim Državama - koje sebe inače smatraju kulom demokracije i slobode govora.

Kako sada izgleda, Hrvatska je nažalost odustala od svog medijskog suvereniteta i prepustila ga strancima. Strancima smo dopustili da nam oduzmu naše pravo da sami imamo svoj glas. Ti isti stranci, koji narušavaju temelje naše demokracije, istovremeno nam bahato i licemjerno drže predavanja o demokratskom ponašanju.

Hrvatski bi narod ipak trebao znati tko mu sve to soli pamet, i za čije interese.



( kraj citata )



Na objavu ovog teksta nagnala me frapantna i nezaboravna činjenica kako su svi predsjednički kandidadti prilikom prvog svog velikog zajedničkog sučeljavanju na HTV pod palicom Hloverke Novak Srzić, a na njeno više puta ponovljeno inzistirajuće pitanje - ima li među njima slučajno euroskeptika - zašutjeli ( neki gledali u pod ), iako su neki od njih prije toga su davali u elektronskim novinama izjave kako tu instituciju smatraju vrlo nepovoljnom za većinu ljudi, te se stoga protive ulasku RH u EU.

Stekla sam dojam da su se upravo ti ljudi doslovno prepali te jedne novinarke, odnosno onog nečeg, što stoji iza nje. Što bi to bilo ? Pitanje je poluretoričko, stoga drage volje slušam vaše ideje ...



Post je objavljen 09.02.2010. u 17:29 sati.