Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

'Budućnost na rubu močvare'- Potok se dokazao kao izuzetan domaćin


Već tradicionalni stručni i kulturno- umjetnički program u povodu obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa održan je jučer u Potoku. Devetu po redu 'Budućnost na rubu močvare' organizirao je Ogranak Matice hrvatske Kutina s Povjerenstvom u Popovači zajedno s Mjesnim odborom Potok odnosno tamošnjim udrugama- KUD-om Potočanka, DVD-om te Nogometnim klubom Sloga.

Potok je već po drugi puta bio domaćin ove manifestacije koja obuhvaća općinska sela smještena ispod autoceste. Bogat program započeo u Vatrogasnom domu susretom uz kuhano vino i šarane na rašljama. Zbog lošeg je vremena izostala planirana vožnja kočijama kroz selo, no ono nije spriječilo dolazak jahača arapskih konja iz Volodera. Dobrodošlicu za sudionike skupa na svom je obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pripremio potočki uzgajivač konja Ivan Kosar.



U povodu obilježavanja 120 godina školstva u Potoku, u tamošnjoj je područnoj školi održan prigodni učenički program u okviru kojeg je nastupio zbor OŠ Popovača te dječja skupina KUD-a 'Potočanka', a interpretirani su i učenički radovi na temu zaštite prirode.

Pod voditeljstvom učiteljice Antonije Bilić- Prcić, učenici su pripremili i program kojim je vjerno dočarana razlika u djetinjstvu kakvo je ono bilo nekada, a kako ga djeca provode danas. Obilježavanje ovog jubileja obuhvatilo je i sjećanje na Zorku Sever rođ. Getz (Popovača 1894. - Zagreb 1973.), učiteljicu u Potoku od 1915.do 1919. godine koja je svojim likovnim odnosno radom na očuvanju moslavačke pučke baštine, posebno u vidu promocije moslavačkog narodnog veza, ostavila neizbrisiv trag.

Uz predstavljanje autoričinih likovnih radova na temu prirode, projiciran je i filmski zapis čuvanja i predstavljanja moslavačke narodne nošnje sve do inozemnih gradova ('Skica za portret', HTV, 2005.). Jučerašnjoj manifestaciji su, između ostalih, nazočile i kćeri Zorke Sever, Ruža i Višnja, kao i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, Eugen Draganović iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture, novinarka i književnica Božica Brkan. Josip Prevendar, nekada učitelj u školi u Potoku, prisjetio se kako je izgledao društveni život toga sela 50-ih godina, istaknuvši kako su se sve aktivnosti odvijale preko DVD-a koji je imao i vrlo uspješan tamburaški zbor.


U pozdravnim riječima okupljenima, općinski načelnik Josip Mišković osvrnuo se na veliku promjenu demografske slike Potoka od 1953., kada je, kako je istaknuo Dragutin Pasarić, selo brojalo čak 1559 stanovnika za razliku od današnjih 822. 'Ti nas podaci upozoravaju na činjenicu da je netko negdje počinio grešku. Mi ćemo nastojati osigurati sve potrebne uvjete kako ovdašnji mladi ljudi ne bi odlazili, već ostajali u selu'- kazao je Mišković. Na sve manji broj djece u potočkoj, kao i ostalim područnim školama, što za posljedicu ima prijetnju njihova mogućeg zatvaranja, u svom je obraćanju upozorio i ravnatelj OŠ Popovača Stanislav Kos.
U nastavku programa održana je stručna tribina pod nazivom ' Za klimatske promjene - močvara pravo rješenje', u okviru koje je saborska zastupnica Marijana Petir govorila o potrebama i mogućnostima utjecaja na ublažavanje klimatskih promjena što se prije svega odnosi na smanjenje koncentracije stakleničkih plinova. 'Važnost močvare očituje se u činjenici da je ona izuzetan prirodni regulator. Osim što su važan faktor u proizvodnji hrane, one upijaju odnosno otpuštaju vodu te na taj način sprečavaju poplave tj. suše'- istaknula je Petir.
O načinu na koji se štiti i brine o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja te zašto je močvara idealno rješenje za klimatske promjene, na jučerašnjoj tribini govorili su Valerija Hima te Goran Gugić iz JU Park prirode Lonjsko polje.
Skup 'Budućnost na rubu močvare' ove se godine po prvi put proširio i na područje Kopačkog rita odnosno donji tok rijeke Neretve. Završetak njegova programa obilježili su folklorni nastupi KUD-a domaćina, dviju skupina KUD-a iz Bilja u Baranji, mjesta smještenog uz Kopački rit te društva iz Repušnice koja je sljedeći domaćin skupa.

Jučerašnja manifestacija praćena je i izložbom 'Lonjsko polje okom kamere Jerka Miletića', a na značaj gastronomske ponude ovog kraja podsjetila je Božica Brkan. Druženje je do kasnih sati nastavljeno uz 'Trenutke potočke gostoljubivosti'- trpezu bogatu domaćim specijalitetima.

Popovača

Post je objavljen 08.02.2010. u 09:59 sati.