Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

KUD 'Potočanka' proslavio 35. obljetnicu djelovanja



U petak, 5.veljače, KUD 'Potočanka' iz Potoka svečano je obilježio 35. godina svoga djelovanja. Uz jubilej KUD-a promovirana je i monografija 'Potok- selo moslavačke tradicije' autora Dragutina Pasarića.
Program proslave 35.obljetnice KUD-a 'Potočanka' započeo je svečanim otvorenjem bogato uređene etno sobe u tamošnjem Pučkom domu, o čijoj je vrijednosti govorila etnologinja Slavica Moslavac.
'Kroz KUD Potočanka u 35 godina su, gajeći običaje prije svega Potoka i Moslavine, prošli mnogi naraštaji. Malo smo izvorno društvo, no činjenica da selo broji 822 stanovnika, a KUD 170 članova, dokaz je da smo ipak veliki'- osvrnuvši se na rad KUD-a kazao je njegov predsjednik Drago Plaščar. Među brojnim uspjesima i aktivnostima KUD-a na koje je tijekom proslave ovog jubileja podsjetila i izložba fotografija, ističu se njihova ukupno četiri, od čega tri uzastopna nastupa na 'Vinkovačkim jesenima'
Među brojnim gostima koji su izrazili čestitke Potočanima bio je i izaslanik ministra kulture Srećko Šestan. 'Malo se koje mjesto može pohvaliti ovakvom razinom zajedništva u skrbi za očuvanje tradicijske baštine, a jedino je to garancija da budemo prepoznatljivi kada uđemo u Europsku uniju'- kazao je Šestan.
Predstavljajući bogato ilustriranu monografiju koja u 160 stranica odnosno 14 poglavlja obuhvaća sve najznačajnije segmente povijesti Potoka, njezin autor Dragutin Pasarić istaknuo je važnost činjenice da Potok otvara vrata južnog dijela Moslavine. 'Potok predstavlja razdvojnicu između Lonjskog polja i trsnog gorja. Možda svi putevi ne vode u Potok, ali bez sumnje mnogi važni kroz njega prolaze'- kazao je Pasarić.
Na činjenicu da Potok otvara južna vrata Moslavine osvrnuo se i urednik monografije Dražen Kovačević. 'Onakvu sliku kakvu pružaju Potočani steći će o Moslavini oni koji u nju dolaze. Ovdje u KUD-u i u odgoju mladih očituju se istinke vrijednosti'- istaknuo je Kovačević zaključivši kako su monografijom obuhvaćeni svi stanovnici Potoka, a njome smo, kako je kazao, dobili još jedno djelo koje možemo pokloniti svakome.
Pored brojnih zanimljivosti iz svih područja društvenog života Potoka koje otkriva autor, ističe se i podatak da je selo 1953. godine imalo dvostruko više stanovnika nego danas, a među brojnim istaknutim osobama rođenim Potočanima govori se i o Marijanu Cinguli, profesoru na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji je nazočio ovoj promociji. 'Drago mi je da sam svojim životom i radom doprinio nečemu čime se moje rodno selo ponosi'- kazao je Cingula.
Svečanost obilježavanja ovog jubileja obogatile su i brojne folklorne točke kojima su sve skupine KUD-a Potočanka gotima i uzvanicima predstavile samo mali dio svog uspješnog rada.
U znak zahvale za sve što je za njih učinio, Potočani su autoru monografije Dragutinu Pasariću na kraju programa uručili narodnu nošnju, ručni rad njihove sumještanke Milke Marton.

Popovača

Post je objavljen 08.02.2010. u 09:46 sati.