Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Walter Serner: «Posljednje opuštanje - priručnik za hohštaplere i one koji to žele postati»

Objavljena u izdanju izdavačke kuće Modo prošle godine, ova mi je knjiga izbjegla ispod svih radara i do nje sam došla zapravo sasvim slučajno. Radi se o djelu autora Waltera Sernera (pravim imenom Waltera Eduarda Seligmanna) koji je rođen 1889. godine u Karlovyim Varyma, studirao je pravo u Beču i Berlinu, a od 1914. živi u Zürichu kao «pisac, esejist, dadaist i snob». Nakon dva desetljeća putovanja po Europi, primiruje se u Pragu da bi mu se od 1942. godine izgubio trag u Minsku.

Evo što urednici kažu o knjizi:

«Neopterećeno dokoličarstvo, umjereni egoizam, svakidašnjica prije smrtnog grijeha. Snob ne čita bestsellere, njeguje stil, ignorira modu. U dubini duše dobrišina, ne radi moralnog imprativa, već stoga, što zloća pretpostavlja radni napor. Često ironičan, nikada moralist, živi iznad svojih mogućnosti, ali ispod svojega nivoa. Ako katolik, priznaje samo latinsku misu, ako razrok, onda to postaje nazor na svijet. Gnuša se trenirki i teretana, jogging i fast-food prepušta siromašnima u duhu. Najčešće nema vozačku dozvolu, kao sve druge masovne pojave prezire droge i alkohol, osim, povremeno, uoči blagdana, apsint ili opijum u homeopatskim dozama. Snob nije siguran da li je Moby Dick kit ili kapetan, ali bez snobizma čovjek bi vjerojatno ostao pitekantrop. Uvjeren je da duša postoji, a nalazi se u decollete-u...»

Iskreno, pročitala sam samo prvih nekoliko stranica koje su me, osim preporuke u kojim uvjetima da se knjiga čita (znači, prvo pojesti guščju jetru, a zatim uz kavu, konjak i cigaru, polako čitati, praveći veću pauzu nakon svakih pola sata...) u potpunosti odbile. No to ne znači da se s ovom knjigom neću «slučajno» sresti negdje u budućnosti.


Post je objavljen 13.02.2010. u 22:14 sati.