Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Napokon...

Veeeeeeeeliki pozdrav svima!

Evo nas nakon dugo vremena. Vjerojatno se pitate gdje smo, što radimo, kako se osjećamo, zašto se češće ne objavljuju postovi na blogu itd. Dobro smo, zadovoljni smo, uvijek u pokretu, kao sto i priliči salezijancima. Da ne duljimo ukratko ćemo vas upoznati sa svim značajnim zbivanjima i događanjima koja su se zbila u našoj kući i na našim putovanjima od našeg povratka iz Hrvatske u Pinerolo. Kao što znate iz prijašnih javljanja kući u Hrvatskoj smo proveli 4 dana.
Nakon povratka u Italiju odmah smo započeli sa pripremama za doček Nove Godine. Naime, u novicijatu je običaj da svaka nacija za Staru Godinu pripremi neko karakteristično jelo ili kako se kaže specijalitet koji će usto bit jestiv i po mogućnosti ukusan. Mi smo se dugo premišljali što pripremiti, jer u slučaju neuspjeha ne sramotimo samo sebe, već i provinciju i domovinu. Na kraju smo se odlučili za "pašticadu sa njokima" i moramo priznat da je stvarno ispalo dobro, pogotovo kad se uzme u obzir da nemamo nekih velikih "izleta" u kulinarske vode.Čak nas je i kuharica koja radi ovdje pohvalila i zamolila da joj damo recept.




Na samu Novu Godinu sve nas je pogodila vijest kako nas je iznenada napustio don Luigi Basset - ravnatelj Colle Don Bosca, koji je bio veliki salezijanac i veliki čovjek. Inače je uvijek rado provodio vrijeme na Colle-u družeći se s nama Hrvatima i svi koji su na Colle-u pohađali tečaj talijanskog o njemu će reći samo riječi hvale.Neka milosrdni Isus nagradi njegovu dobrotu.
Ne sumnjamo da nas sada s neba, kad je još bliži Gospodinu, prati svojim molitvama. Hvala mu od srca na svemu.




Na blagdan Tri Kralja sudjelovali smo na svečanoj Sv. Misi u pinerolskoj katedrali Sv. Donata. Naš kor je imao čast pjevati pod dirigentskom palicom "maestra" Petera Kočevara (riječ je o našem subratu iz Slovenije).




Početkom siječnja (09.01) posjetio nas je Marijov župnik i dobar prijatelj ostalih novaka koji dolaze iz Splita, otac Branko Zebić, OCD. Prilikom povratka iz Francuske posjetio nas je zajedno sa
još trojicom prijatelja. O. Branko je inače karmeličanin, te je župnik na župi Svetog Mihovila u splitskoj četvrti Kamen. Branko, ako ovo čitaš, hvala ti na posjeti i hvala ti na francuskim čokoladama kojima si obradovao sve novake. Preporučujemo se u tvoje molitve, te nam pozdravi sve drage prijatelje iz zajednice Sv. Jeronima.




Sredinom mjeseca novicijat je napustio Stjepan. Stjepane hvala ti na svemu dobrome što si donio u naše živote. Neka te na tvom putu prati Duh Sveti da uvijek i u svemu slušaš njegove poticaje. Neka te Marija Pomočnica u svemu prati svojim močnim zagovorom. Bluhinho javi se kad uhvatiš vremena. Hvala ti još jednom dragi prijatelju na svemu.




Siječanj je mjesec u kojem se slavi cijeli niz salezijanskih svetaca. Od najpoznatijih čemo izdvojiti Sv. Franju Saleškog (24.01), bl. Lauru Vicunu (22.01), te 31.01. blagdan Sv. Ivana Bosca, zaštitnika mladeži, našeg utemeljitelja. Za one koji ne znaju Don Bosco je cijeli svoj svečenicki život proveo u Torinu, gdje je skrbio o napuštenoj mladeži, te je 1859. utemeljena naša družba sa ciljem da se pomogne mladima, prije svega napuštenima i najpotrebnijima. Na blagdan Sv. Franje Saleškog bili smo u pohodu Sestrama od Marijinog Pohođenja - koje je inače utemeljio Sv. Franjo Saleški. Riječ je o kontemplativnom redu u temeljenom prije točno 400 godina, a u Hrvatskoj su prisutne u Zagrebu - Trešnjevka ( Kapela Corpus Cristi - gdje je izloženo cjelodnevno Presveto ).

Zemaljski ostaci Don Bosca počivaju u bazilici Marije Pomočnice u Torinu ( Valdoccu ), koju je izgradio D. Bosco na mjestu na kojem su ubijeni mučenićkom smrču trojica vojnika - kršćana iz doba Rimljana. Bazilika je dovršena 1868., a prosirena i rekonstrurana 1934. povodom kanonizacije D.Bosca.

20.01. imali smo priliku u miru, iza zatvorenih vrata pogledat svaki detalj bazilike u pratnji don Franca Lotta, koji je trenutno ravnatelj bazilike, a prije toga je bio maestro u našem novicijatu, te smo slavili Svetu Misu na oltaru Don Bosca. Isto tako smo se spustili u kapelu sa relikvijama velikog broja svetaca. Uistinu poseban osječaj.




Na sam blagdan Don Bosca cijeli dan smo proveli u Valdoccu, pomažući u cijelom nizu aktivnosti, od ministriranja, skupljanja intencija, posluživanja za vrijeme svečanog ručka... Isto tako smo imali prvi put zadovoljstvo i čast da pričešćujemo. U početku su se malo tresle ruke, ali na kraju dana ( posljednja Sveta Misa je bila u 21 sat ) več je bilo bolje. Hvala Gospodinu i na ovom daru.




I na kraju puno pozdrava svima i neka Vas prati i čuva zagovor Marije Pomočnice Krščana, naše nebeske majke!

Post je objavljen 07.02.2010. u 21:03 sati.