Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bakalar

Marketing

Svetozar Kurepa

Svetozar Kurepa (25.05.1929.- 02.02.2010.)



Poznati znanstvenik, matematičar i profesor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prof. dr. Svetozar Kurepa, rođen je u Majskim Poljanama pokraj Gline 25. svibnja 1929. U Zagrebu je diplomirao 1952. i doktorirao 1958. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Svetozar je, poput svojeg znamenitog rođaka Đure Kurepe, bio jedan od svjetski poznatih matematičara.

Profesor Kurepa bio je redovit posjetitelj i, vrlo često, predavač na raznim svjetskim matematičkim simpozijima te posebno istaknut istraživač i ljubitelj matematičke analize.
Usavršavao se na istaknutim sveučilištima u Americi do početka 70-tih godina, kada se vraća u rodnu Hrvatsku. Na matematičkom odjelu PMF-a bio je predstojnik Zavoda za analizu, bavio se funkcionalnom analizom posebno teorijom operatora, teorijom funkcionalnih jednadžbi i teorijom mjere.

Najznačajniji su mu rezultati u istraživanju korijena normalnih operatora, objavio je više od 70 znanstvenih radova i više od 20 udžbenika. Autor je i udžbenika Matematike za osnovne škole i gimnazije iz koje su generacije učenika stjecale znanje. U posljednje vrijeme se ti udžbenici, nepravedno, proglašuju zastarjelim i zamijenjuju udžbenicima nekih suvrmenenih autora koji više se orijentiraju na prikladan vizualan prikaz a manje na potrebno matematičko znanje.

Gotovo ne postoji učenik prirodoslovno-matematičkih gimnazija, student matematičkih, fizičkih ili tehničkih studija koji se nije susreo sa izvanrednim radom profesora Kurepe. Njegov pristup naučavanju više matematike metodom „preko primjera u teoriju“ posebno je zanimljiv svima koji nisu vični izučavanju matematičke teorije i zanima ih primjena analize.

Posebno su zanimljivi njegovi udžbenici matematičke analize za fakultete po kojima su generacije studenata izučavali analizu. Često su knjige dr. Kurepe bile prvi korak u višu matematiku, a svi smo svjesni koliko su nam prvi koraci, temelji matematičkog znanja i spoznaje, važni.

Profesor Kurepa je, prvenstveno kao redoviti profesor, bio upoznat sa velikim obimom gradiva matematičke analize, a koje nije potrebno za „svakodnevno“ znanje studenta, često u svojim knjigama i udžbenicima davao prijedloge koje cjeline je potrebno obraditi kako bi se steklo potrebno i upotrebljivo znanje matematiče analize. Sve više smo svjesni zanemarivanja starih „majstora“ matematičke analize u korist mlađih generacija koje često ne produciraju kvalitetne materijale, a koji onda pridonose općem opadanju, već dovoljno niskog, matematičkog znanja.

Svetozar kurepa je, za svoj veliki doprinos matematičkoj znanosti, dobio zvanje profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade za znanost Ruđer Bošković, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Davorin Trstenjak, Nagrade za životno djelo




Post je objavljen 07.02.2010. u 17:54 sati.