Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zajednica-sv-ivana

Marketing

Monaška gostoljubivost

Ono što na osobit način obilježava Zajednicu sv. Ivana jest gostoprimstvo i gostoljubivost, po uzoru na drevnu monašku tradiciju. To u njihovom slučaju konkretno znači: svaki samostan, kao dio svoga identiteta i poslanja, prima pojedince ili skupine koji žele doći na nekoliko dana sudjelovati u molitvi zajednice te živjeti njihovu svakodnevicu.

Dolaze mnogi. Kao što je zajednica internacionalna (sastavljena od braće iz različitih zemalja), tako su i gosti ne samo iz dotične zemlje, nego često i iz okolnih zemalja. Npr. u Austriju, kod braće ili kontemplativnih sestara u Marchegg, navraćaju i mladi iz Slovačke, Poljske, Slovenije, Hrvatske…

Ne radi se tu o primanju samo onih koji pokazuju interes ući u zajednicu, nego općenito o mogućnosti da na nekoliko dana žive i mole s braćom ljudi svih dobi, mladi, stariji, muškarci, žene. U svakom samostanu postoji dio za goste.

Koliko je njihovoj zajednici važna gostoljubivost, govori i činjenica da se na web stranicama, pod izbornikom AKTIVNOSTI na 1. mjestu nalazi „Gästeempfang“ – gostoprimstvo, o čemu kratko i jednostavno piše: „Es besteht die Möglichkeit einen oder mehrere Tage mit uns im Kloster zu leben. Einzeln oder als Gruppe. Sie können an unseren Gebets- und Essenszeiten teilnehmen und mit uns die Erfahrung des Schweigens zu machen. Eine persönliche Begleitung in dieser Zeit ist möglich.“ (Postoji mogućnost doći i nekoliko dana živjeti s nama u samostanu. Sam ili kao skupina. Možete sudjelovati na našim molitvama i obrocima te iskustvu šutnje. Moguća je duhovna pratnja tijekom boravka.)

Post je objavljen 07.07.2013. u 10:44 sati.