Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Što nosi budućnost? (2. dio)


Dakle najviše ljudi na svijetu trenutno broji Kina sa 1,33 milijarde, te Indija sa 1,2 milijarde ljudi. Kad im se pribroji već uskuhali zapadni "komšiluk" - Pakistan (169 milijuna), Afganistan (28 mil.), Iran (75 mil.) i Irak (31 mil.) to je još 303 milijuna ljudi. Dok uvijek tinjajući jugoistočni "komšiluk" koji čine; Šri-Lanka (20 mil.), Mijamar-Burma (50 mil.), Nepal (29 mil.), Vijetnam (86 mil.), Kambodža (15 mil.), Južna Koreja (50 mil.), Sjeverna Koreja (24 mil.), Malezija (28 mil.), Singapur (5 mil.), Indonezija (241 mil.), Filipini (93 mil.), Laos (5,5 mil.) i Tajland (64 mil.) nosi još 710 milijuna ljudi. Ukupno, šira regija broji preko 3,5 milijarde ljudi. Idealno mjesto za početak termonuklearnog rata, kojim će se ohladiti pregrijani planet i smanjiti prevelika populacija. Ujedno ta regija je dovoljno udaljena od "stupova" zapadne civilizacije - SAD i EU. Dakle bez puno dvojbe, to će biti regija u kojoj će CIjA i pridružene joj snajke zapaliti fitilj 3.sv.rata. Kako će konkretni scenario izgledati nije ni bitno, jer u toj regiji je ostavljeno dovoljno fitilja s kojima se u svakom trenutku može inicirati rat.

Imperijalni ratovi uvijek troše sirotinju

Od Irana, preko Pakistana, Tibeta, Tajvana, do Koreja i Indonezije... sve može planuti u hipu. Naravno, idejni tvorci tog scenarija se pritom nadaju kako će ih rat mimoići, dok će pritom dobro zaraditi na prodaji oružja zaraćenim stranama, te tako povratiti svoju trenutno poljuljanu ekonomsku moć. Ne zaboravimo kako je skoro trećina predloženog US-proračuna za 2011. predviđena za vojno-industrijsku mašineriju. Njihov vojni proračun od 708 milijardi USD veći je od zajedničkog vojnog proračuna ostatka svijeta, pa je sasvim jasno na čemu misle graditi budućnost. No mač uvijek ima dvije strane. Nitko ne može predviditi što će izazvati nestanak glavne svjetske proizvodnje koja je danas skoncentrirana u Kini, Indiji, Tajlandu, Singapuru i Indoneziji. Totalni krah na burzama i nestanak dosadašnjeg monetarnog sustava je samo jedna od mogućnosti. Nakon toga vihor rata lako može zahvatiti i ostatak svijeta, te u najboljem slučaju prouzročiti zbivanja, najbolje opisana u Mad Max scenariju. Jednostavno rečeno, mogao bi nastupiti potpuni krah civilizacije, prema kojem bi pad Rimskog carstva u 5. stoljeću izgledao kao dječja igra. Ako znamo da nam je nakon toga, trebalo 10-ak stoljeća za povratak na ranije postignuto, teško je zamisliti što nas čeka ovaj put.

EMP na djelu

Zbog elektro-magnetskog pulsa (EMP) koji nastaje prilikom nuklearne eksplozije, znanstvenici pretpostavljaju kako neće biti moguće lansirati i detonirati više od 50-100 nuklearki, što bi trebalo biti sasvim dovoljno za ohladiti planet. Razlog je to što EMP izaziva pregaranje sve elektronike zasnovane na tranzistorskoj tehnologiji. Ukratko u djeliću sekunde, ljudska vrsta će se naći bez komunikacija, prometa, tehnike, struje tj. svega onoga što u sebi ima čip. Pritom nećemo nestati kao vrsta, ali očekivani gubici bi se mogli kretati oko 4 milijarde mrtvih. Osim nuklearnim ratom izravno pogođenih država, teške posljedice mogu se očekivati i u tehnološki ovisnim sredinama, poput milijunskih gradova. Nestanak struje za sobom povlači gašenje TV/radija, mobitela, frižidera, bankomata, interneta, alarma, nestanka vode, plina i svega onoga o čemu ovisi normalno funkcioniranje života u gradovima. Nestankom toga nastupit će provale, pljačke, otimačina, razbojstva... kojima upravo svjedočimo na Haitiju. Gradovima će harati skupine pljačkaša, koji će silom otimati ono što im treba za opstanak. Jer suočen sa preživljavanjem, čovjek vrlo brzo postaje životinja. Stoga si postavite praktično pitanje, koliko dugo bi vi (i vaša obitelj) mogli opstati u tim uvjetima?


Post je objavljen 04.02.2010. u 08:08 sati.