Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Desalinizacija - zavrsetak radova

U prosincu 2008. godine javili smo se sa gradilista pogona za desalinizaciju morske vode,

..............

a danas smo bili na obilasku zavrsenog projekta koji, kao najveci pogon te vrste na svijetu, vec opskrbljuje izraelsko trziste sa 130.000.000 metara kubnih vode godisnje. Vesna je obavila potrebne radnje oko nasih ulaznih dozvola



podijelila zastitnu opremu,



pa smo mogli krenuti. Da bi dobili cjelokupnu sliku popeli smo se do jednog od dvadesetak bazena u kojima se prociscava morska voda prije ulaska u membranu.



Culi smo da se morska voda uzima 3 kilometra daleko od obale i dovodi cijevima (promjera 2 metra) polaganje kojih smo vec vidjeli.

.....

Pokazali su nam pumpe kojima se dovlaci ta voda i filtere postavljene ispred pumpi uz napomenu da se ne smije fotografirati. Voda nastavlja plasticnim cijevima do onih bazena za prociscavanje pored kojih upozorenje za opasnost od utapljanja ukazuje od kuda su bili dovedeni gradjevinski radnici.



Pa opet upozorenje da nema fotografiranja, jer smo usli u prostoriju sa mocnim strojevima koji pod pritiskom ubacuju vodu (jos uvijek morsku) u membranu iz koje izlazi desalinizirana voda.

EVO IPAK JE STIGLA ODOBRENA FOTOGRAFIJA IZ "MEMBRANE" (s nase obje strane se vidio mali dio vodoravno polozenih tuljaka u kojima se nalze filteri kroz koje voda pod velikim pritiskom prolazi postupak obrnute osmoze)


Ona se jos jednom, buduci da nije oslobodjena pritiska koristi za prociscavanje morske vode koja jos nije prosla membranu, pa se zatim obogacuje fluorom i drugim sastojcima kako bi bila podobna za uporabu, a na kraju sistema je uvijek otvorena pipa

.............

i Vesna tvrdi da se voda moze piti!



Nasi domacini su svi od reda elektroinzenjeri, pa su za kraj ekskurzije ostavili trafostanicu s koje smo pogledali dva velika transformatora (161kV - 11.5kV) koji su postavljeni izmedju objekata termoelektrane i "nase desalinizacije". (Da, ono u drugom planu je sljaka od ugljena upotrebljenog za proizvodnju struje.)



Tu bliskost nuznu da da bi se proizveo visoki pritisak kojim se morska voda ubacuje u membranu kako bi se izazvao proces obrnute osmoze, meni nisu dozvolili snimiti, ali ova fotografija je davno objavljena i lijepo se vide lijevo tri dimnjaka termoelektrane, a desno dizalice pod kojima je gradiliste objekta za desalinizaciju!



U trafostanici (11.5 kV - 690 V i 400 V) je bilo vremena i za malo sale,



a kao svako dobro druzenje i ovo je zavrseno uz stol.



Za kraj jos nekoliko podataka:

Godisnja potrosnja vode u Izraelu je oko 2.000.000.000 metara kubnih;
Postrojenje za desalinizaciju u Asdodu proizvodi 120.000.000 metara kubnih;
Ovo postrojenje proizvodi 130.000.000 metara kubnih;
Postrojenje u Soreku ce proizvoditi jos 170.000.000 metara kubnih.

Post je objavljen 03.02.2010. u 15:06 sati.