Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvatska sudjeluje u agresiji na Somaliju


Somalski piratiO stvarnim uzrocima stanja u Somaliji i pojave piratstva ima određen broj članaka koje možete naći na internetu, daleko od masovnih medija koji oblikuju javnu percepciju svijeta. Radi se o surovoj eksploataciji i nepravdi prema somalijskome narodu. Velika većina ribe koje se ulovi ispred somalijskih obala, osuđujući lokalne ribare na smrt od gladi, služi za proizvodnju ribljeg brašna, kojima se hrani stoka, da bismo mi u Europi mogli papati bifteke. Prenosim priopćenje sa mrežnog sjedišta Crvene akcije.

Ubijanjem sirotinje branit ćemo kapital!

U četvrtak je Sabor potvrdio sporazum s EU o sudjelovanju hrvatskih vojnika u operaciji "Atlanta" čiji je cilj suzbijanje "piratstva" uz obale Somalije. Državni tajnik u Ministarstvu obrane kaže kako Hrvatska time potvrđuje ulazak u EU kao svoj strateški cilj i daje doprinos zajedničkoj vanjskoj politici EU-a. Bez riječi o uzrocima "piratstva" gotovo svi saborski zastupnici dali su svoju podršku ovom sporazumu. Kada je 1991. godine propala vlada ratom razrušene Somalije, njenih devet milijuna stanovnika bilo je osuđeno na glad. Umjesto da pomognu, zapadne zemlje ovo su vidjele kao odličnu priliku da do neviđenih granica eksploatiraju njena morska bogatstva i deponiraju nuklearni otpad u more oko Somalije.

Ubrzo su počeli stizati misteriozni europski brodovi deponirajući ogromne bačve u ocean. Isto je radila i farmaceutska industrija. Stanovnici obala su počeli obolijevati od bolesti. U početku od čudnih ospica i mučnine, a rađala su se i deformirana djeca. Nakon tsunamija 2004. godine, na stotine bačava je izbačeno na obalu, a stanovnici su počeli obolijevati od radijacijskih bolesti, i više od 300 ih je umrlo. U isto vrijeme, drugi europski brodovi kradu iz somalijskih mora njihovo najveće bogatstvo, morsku hranu. Od strane mnogobrojnih ribarskih brodova koji nelegalno plove somalijskim morima, svake godine se ukrade tune, škampa, jastoga i druge morske hrane u vrijednosti većoj od 300 milijuna dolara. Lokalni ribari su izgubili životne izvore zarade i gladovali.

Times-SomalijaUpravo iz te bijede i siromaštva, iznikli su "pirati", obični somalijski ribari koji su prvo gliserom pokušali odvratiti ribarske brodove i bacače otpada. Oni su se iz malih grupa pretvorili u dobrovoljačku obalnu stražu Somalije čiji je cilj bio i ostao zaustavljanje nezakonitog lova ribe i bacanja otpada u njihove vode. Otimanje brodova postalo je jedini način zaštite somalijske obale, a otkupninama su se sanirale štete od odlaganja otpada i prehranjivalo stanovništvo. Zadnjih godina, neki su se odmetnuli i počeli otimati brodove samo zbog novca što je velikim silama dalo izgovor da ih sve proglase piratima i pošalju ratnu flotu na njih, braneći ilegalne ribolovce i odlagatelje toksičnog otpada. Odlaganje toksičnog otpada u Somaliji velike tvrtke košta od tri do osam dolara po toni dok je cijena u Europi preko tisuću dolara po toni. Cijenu za ogroman profit kompanija plaćaju stanovnici Somalije svojim zdravljem i životima. Podržavajući ovaj sporazum, Hrvatska otvoreno daje podršku imperijalističkoj politici EU koja je usmjerena protiv siromašnih zemalja kako bi se obranio profit europskih kompanija. Crvena akcija osuđuje potvrđivanje ovog sporazuma i daje svoju podršku pravednoj borbi siromašnih somalijskih ribara.


Post je objavljen 03.02.2010. u 13:32 sati.