Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Oscari prate Zlatne globuse

Piše Bojan Klima

Danas objavljene nominacije za filmsku nagradu Oscar pokazuju da Hollywood i ove godine pokušava uravnotežiti umjetnost i zaradu, a čast podijeliti između veterana i svježih lica.

Iako još uvijek puni kino dvorane, Avatar se već sada smatra najvećim komercijalnim uspjehom u povijesti filma – kada se njegova zarada, pri usporedbi s filmovima iz prošlosti, uskladi s inflacijom. No, osim što je nominiran za najbolji film i režiju, druge je nominacije Avatar dobio u 'tehničkim' kategorijama – a ne recimo za najbolja glumačka ostvarenja ili za scenarij.

S druge strane, u konkurenciji za najbolji film natječu se i Narednik James, A Serious Man i britanski Sve o jednoj djevojci – ostvarenja koja su u prošlim tjednima zaradila manje no što je Avatar utržio u jednoj 'prosječnoj' suboti. Međutim, film Narednik James se može podičiti s nominacijama i za najbolju režiju, najboljeg glumca, scenarij te nekoliko nominacija u 'tehničkim' kategorijama.

Dok je pobjednik među deset filmova koji su nominirani za najbolji vrlo neizvjestan, što se tiče najboljih glumačkih ostvarenja kao da nema velike dvojbe. Očekuje se da će 7. ožujka, na dodjeli Oskara, za najbolju glumicu biti proglašena Sandra Bullock dok će najbolji glumac 2009. vjerojatno biti Jeff Bridges. A za najbolje sporedne uloge zlatnu bi statuu mogli dobiti mlada američka glumica Mo'nique i Christopher Waltz.

Najviše su nominacija inače dobili upravo Avatar i Narednik James – po devet – a potom slijede Nemilosrdni gadovi s osam, te filmovi Precious i Up in the Air s šest.

Kao i prije, američka Akademija filmske umjetnosti ignorirala je dobar broj ostvarenja koja su na američkim kino blagajnama prošle godine imala izvrsnu zaradu - filmove poput The Hangover-a, novog nastavka Zvjezdanih staza te 500 Days of Summer.


Post je objavljen 02.02.2010. u 19:19 sati.