Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geoterma

Marketing

Zašto cigla blok 29cm , a ne nešto bolje?

Tko želi graditi dobro, birati će najbolje, ali malo tko si to može priuštiti pa pokušavamo graditi racionalno (većini je proračun ograničen kao i nama).Svakako to ne znači najjeftinije, jer ponekad najjeftinije u vjeku eksploatacije objekta bude ne kraju vrlo skupo. Zato smo prije odabira materijala prikupili informacije sa svih strana.Dobro smo odvagnuli prednosti i mane ponuđenih materijala na tržištu.
Prednosti za pojedine vrste blokova ,istaknute su uvjek u prvome redu, od strane proizvođača, iskazom toplinske vodljivosti. Toplinska vodljivost nije bila jedina karakteristika koja nas je zanimala .Malo koji proizvođač će pri tome napraviti komparaciju sa ostalim proizvodima u prikazu zida kao gotovog elementa građevine i njegove karakteristike, te sa cijenom ,usporediti cijenu kvadrata "svog" zida sa istim kvadratom drugih proizvođača.
Kako to izgleda kada se takva usporedba napravi sa tehničkog aspekta - toplinske vodljivost prikazuje slika dolje:

Photobucket

Sa financijskog gledišta činjenice ,u grubo ,su sljedeće : Ytong je dvostruko skuplji po kvadratu zida od Porotherma , a Porotherm je dvostruko skuplji od običnog bloka 29cm.( citiram Codeguna)
Iz gore navedenog odluka je pala: gradimo blokom 29cm sa 10cm stiropora kao izolacija i dobivamo zid toplinske vodljivosti kao da smo gradili Ytongom 36 cm bez izolacije ili Phorotermom 38 sa 5 cm toplinske izolacije, ali za znatno manje novaca sretan

Razlog zbog kojega smo odustali od Ytonga je mala masa i time zanemariv toplinski kapacitet ,karakteristika koja se ne spominje- nešto kao efekt kod drvene kuće. To znači u praksi kod materijala zidova male mase ,kada dođe ljeto ,ako je kuća 2 sata otvorena ,brzo se zagrije , a po zimi isto tako brzo rashladi.To ponekada može biti i dobro, jer ako nas zimi par dana nema kada se vratimo doma brzo ćemo kuću ugrijati što sa drugim materijalima veće mase nije tako.Ali ja to promatram i na drugi način , ako nestane struje masivni objekt će se sporo hladiti jer su zidovi akumulirali veliku količinu topline , a ljeti je obrnuto. Svaka teorija ima zastupnike za i protiv, ali kod nas je prevagnuo i moment cijene.

A da budžet nije ograničen ,vjerojatno bi se odlučili za "dvostruki zid" : 25cm Porotherm + 10-15cm kamena vuna + fasadna cigla.

Post je objavljen 02.02.2010. u 15:06 sati.