Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskijadran

Marketing

O Reakcijama resornog Ministarstva ili tko tu koga?

S obzirom na održavanje prosvjeda športskih ribolovaca, a povodom pojedinih odredbi prijedloga novog Zakona o morskom ribarstvu, želimo vas izvijestiti da je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja čitavo vrijeme bilo otvoreno za dijalog.

U resorno Ministarstvo su poslana dva pisma, u kojima je tražen dijalog. Prvo 13.01. i drugo 24.01., a na koja ni dan danas nismo dobili odgovor.


Na sastanku održanom 16. siječnja 2010. godine, zajedno s predstavnicima Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, razmatrani su aktualni problemi u kontekstu donošenja novog Zakona o morskom ribarstvu te je postignuta suglasnost oko četiri sporne odredbe, a to su:
1. parangal, koji će kroz posebnu dozvolu biti dostupan kako rekreacijskim tako i športskim ribolovcima

2. maksimalna količina ribe koja se može nalaziti kod športskih i rekreacijskih ribolovaca neće biti limitirana kod višednevnih ulova, osim pojedinih vrsta riba (škarpina, zubatac, kovač isl.)

Hoće li se zabraniti i mreže stajačice, te hoće li se zabraniti lov plivaricama na bjelu ribu ili propisati veće oko na mreži - baš se pitamo. A pitamo se jer je najveći izlov škarpine baš uz pomoć mreža stajačica, koje se u pravilu uopće ne vade iz mora, nego se samo prebiru. Nadalje, na slikama prosvjeda iz rijeke imate sliku Kovača veličine ruke, pa se pitamo, tko to kontrolira po ribarnicama i zašto ne postoji lovostaj na istu vrstu?


3. odredbe koje omogućavaju ministru da posebno propisuje područja za športski ribolov brisat će se jer Zakon već sadrži takvu odredbu kojom ministar može za sve vrste ribolova propisivati ribolovna područja


Jel čudno što smo se bunili?


4. pojašnjeno je, da će sukladno odredbama čl. 105. prijedloga Zakona, Hrvatski savez za športski ribolov na moru biti partner pri donošenju podzakonskih akata koji će regulirati ribolov.


Zanimljivo kako spomenutim člankom nije zaboravljen ceh ribara, nego je samo bio izostavljen savez (od 32000 članova). Inače članak je prije prosvjeda glasio:

Članak 105.

(1) Prije donošenja propisa iz članaka 14., 15., 16., 18., 26., 29., 74. i 80. ovoga Zakona ministar mora zatražiti znanstveno i stručno mišljenje od pravne osobe registrirane za poslove istraživanja mora kao i od strukovnih grupa ribara te ribarskih asocijacija.


A kako će glasiti poslije prosvjeda - ne znamo, jer dobrohotni državni tajnik još uvijek nije, usprkos dogovoru s čelnicima saveza, poslao izmjenjenu radnu verziju. Jel to znači da su osvanuli i neki novi članci, a želi se smiriti javnost i zadržati fotelja, te mazati oči Ministru?

Ovim putem također želimo izraziti svoje iznenađenje najnovijim prosvjedima koji su uslijedili nakon navedenog sastanka, te se pitamo zašto informacije o usuglašenim stavovima nisu u cijelosti prenešene članovima Saveza.

Prijedlogom novog Zakona o morskom ribarstvu, otvara se širi prostor za kvalitenijom budućom suradnjom svih zainteresiranih strana, pa tako i športskih ribolovaca, te se nadamo da će to rezultirati boljim gospodarenjem i zaštitom našeg ribolovnog mora.


Rekli bi stariji: mo'š mislit! Namjera je bila prepustiti gospodarenja mora cehu ribara, potjerati ostale, a sve pod patronatom bivšeg predsjednika ceha - Tonča Božanića.

A mi se pitamo, ukoliko je nekakva grupa građana kompetentnija za donošenje zakona od tajnika za to područje u resornom ministarstvu, treba li ministar razmišljati o novom tajniku, koji će biti bolje upućen u materiju?


Post je objavljen 01.02.2010. u 08:15 sati.