Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Yasuni - Avatar na ekvadorski način...Mons. Alejandro Labaka i s. Ines Arango...



"U gradu Coci, nocili smo, kao i ostali misionari koji se tu zateknu, u vikarijatu biskupa mons. Jesusa Estebana Sabane.

Sutradan smo obisli njihovu skromnu katedralu, koja vise slici na neku malu kapelu, i u njoj se pomolili na grobovima slugu Bozjih i mucenika mons. Alejandra Labake (iz Spanjolske) i s. Ines Arango (iz Kolumbije), kapucinske trecoredice, koji su u ovom kraju poginuli 1987.g. (2 godine nakon sto je mons. Labaka s ostalim ekvadorskim biskupima, na aerodromu Quita docekao i zagrlio Sv. Oca Papu Ivana Pavla II, pri njegovom pastirskom pohodu Ekvadoru 1985.g).

Dvoje misijskih heroja poginuli su probodeni kopljima divljih indijanskih plemena, koji i danas zive u tome kraju, samo nesto dublje u nepreglednoj amazonskoj prasumi, i to dok su im misionari pokusavali pomoci i zastititi ih od ofenzivnih naftnih kompanija, koje su bez obzira na sve posljedice za ljude i ovu djevicansku prirodu, zeljeli sto prije i sto bolje iskoristiti bogata nalazista nafte u ovom kraju. Radilo se tako reci o borbi na zivot i smrt izmedju nadirucih naftnih kompanija i indijanskih domorodaca, u kojoj su misionari zeljeli posredovati u korist Zivota, za sto su na kraju tragicnim slucajem, dali i vlastite zivote!..."

Posjet ekvadorskoj Amazoniji i nac. parku Yasuni

Yasuni, nacionalni park:

Yasuni - Green Gold

Yasuni

SOS Yasuni

Yasuni Ekvador

Yasuni PPS

Yasuni - pps

"Most of the Waorani had been relocated to the Protectorate in the early 1970s, but several groups, known collectively as the Tagaeri, rejected contact and remained isolated in remote parts of their territory. Although the missionary influenced-Waorani largely abandoned their practice of killing unwanted intruders on their territory, those remaining in voluntary isolation did not..."

Ecuador's Yasuní Biosphere Reserve: a brief modern history and conservation challenges

Šokantan film o misionarima ubijenim 1987. godine (prve minute su idilične, ali pred kraj (od 8. minute...) se vide scene njihovih izbodenih tijela, pa nije baš za osobe sa slabim srcem...)

Mons. Labaka i s. Ines - dokumentarac

Post je objavljen 01.02.2010. u 06:46 sati.