Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ma tko je, k vragu, bio taj Fon?


Snimio: Vanja

Znate li gdje je Fonova ulica?

Ja je se sjećam još iz mladosti, cijeli taj kvart oko "Rudolfove kasarne" mi je tada djelovao vrlo zapušteno, čak pomalo i zastrašujuće ... tada je na onim livadama bilo puno više zgrada, sjećam se da su bile u vrlo lošem stanju, sjećam se razbijenih prozora na uglu Talovčeve i Republike Austrije (tada Ulice braće Oreški), raspadnutih fasada ...

Uglavnom, na tom relativno malom prostoru se nalaze tri ulice sa imenima koja meni uvijek izmame smiješak: Talovčeva, Hanuševa i Fonova. Ne znam zašto, valjda čisto radi melodije imena ... a najčudnija mi je bila Fonova ulica. Tko li je, u stvari, bio taj Fon?

Očito baš i nije bio neka "faca" kad je dobio ulicu dužine cca 100 metara i to još uz pomalo zaboravljeni Zapadni kolodvor, tik do onog komada ulice, jednog od još rijetkih takvih, popločanog granitnim kockama (koji administrativno već pripada Trgu Francuske republike.


Pogled od Fonove ka Hanuševoj i Ulici Republike Austrije. Snimio: Vanja


Sjeverna strana Fonove. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

I, pitah ja internet i internet mi kaže OVO: Josip Fon (Studenice kraj Rogaške Slatine, 8. listopada 1846. - Zagreb, 7. lipnja 1899.), hrvatski liječnik.
Studirao je u Grazu. Bio je voditelj kirurškog odjela Bolnice milosrdne braće u Zagrebu. Začetnik je moderne kirurgije u Hrvatskoj, a 1878. godine izveo je prvu laparotomiju u nas. Osnivač je Hrvatskog Sokola, njegov starješina te doživotni počasni predsjednik. Zaslužan je i za utemeljenje Hrvatskoga planinarskog društva i Prvog hrvatskog sklizačkog društva.

I to je sve. Nije baš puno, zar ne?

No, našao sam i još jedan članak, opsežniji, čiji je Fon samo jedan od sporednih likova, ali koji daje zgodnu sliku Zagreba i liječništva u njemu u to doba, krajem 19. i početkom 20. stoljeća!

Članak je napisao Vladimir Dugački iz Hrvatskog društva za povijest medicine Hrvatskog liječničkog zbora, a naslov mu je "Prva hrvatska tvornica medicinskih instrumenata Jakoba Hlavke". Dotična tvornica je osnovana 1896. i bila je prva (i u to doba jedina) takva tvornica u ovom dijelu Evrope. Tvornica je proizvodila kirurške instrumente, opremu za bolnice i ambulante, zavojni materijal i druge bolničke potrepštine. Sjedište tvrtke je bilo u Ilici 31 (praktično, jer na broju 39 je tada bila smještena Bolnica milosrdne braće, a ne tako daleko je bila i još uvijek jest Bolnica sestara milosrdnica), a u Ilici 29 je bila trgovina.

Tvrtka je uspješno djelovala do 1946. kada je konfiscirana i dio strojeva i stručnih radnika je nastavio rad u novoosnovanoj "Instrumentariji", dok su se proteze i ortopedska pomagala nastavili izrađivati u novoosnovanoj tvornici "Banija" (o njoj malo više tokom slijedećih dana!).

No, u članku (OVDJE pročitajte cijeli članak!) se uz povijest te tvrtke govori i dosta o povijesti medicine u Zagrebu, a spominju se i imena još nekih zaslužnih liječnika iz zagrebačke povijesti, Teodora Wickerhausera (1858-1946., Fonovog učenika), Miroslava Čačkovića (1865-1930) i Dragutina Mašeka (1866-1956), koji su bili osnivači zagrebačkog Medicinskog fakulteta 1917. godine. Više o osnivanju i povijesti tog fakulteta možete naći OVDJE, a podsjetite se da na Medveščaku, u predjelu između Voćarske i Srebrnjaka, postoje tri ulice nazvane po ova tri zaslužna liječnika.

I tako, započeh članak o Fonovoj ulici, a završih sa Medicinskim fakultetom ... uvijek je zanimljivo pročeprkati po povijesti jer se nikad ne zna kakve će sve informacije izaći na površinu! wink

Post je objavljen 31.01.2010. u 08:30 sati.