Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 144 ) - Doris Pack: Kosor je prekrasno novo lice

Premijerka Kosor sa konferencije je poručila da se žene ne smiju obeshrabriti, te da samo radom i borbom mogu postići uspjeh.

U zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade održana je konferencija ''Žene - lideri u politici''. Na samom otvorenju konferencije bilo je prisutno mnogo žena iz politike, a među njima predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je i otvorila konferenciju, kao i Dorica Nikolić, ali i ministar Biškupić, te gošća Doris Pack. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom zaklade Konrad Adenauer.

Kosor: Ženama treba dati pravo mjesto


Jasna Fila, direktorica Media servisa objasnila je kako su mediji moćno oružje koje predstavlja političare, ali je i najavila rasprave na konferenciji među kojima treba istaknuti onu o manjini žena tamo gdje se donose važne odluke. Govornik je bio i ravnatelj Zaklade hrvatskog društvenog zavjeta Srećko Prusina koji je rekao kako će kroz program cjeloživotnog učenja nastojati motivirati žene da se politički angažiraju, a pohvalio je i premijerkin rad dok je još bila ministrica, posebno naglasivši rad na ravnopravnosti spolova.

- Ženama naprosto treba dati pravo mjesto, a iz iskustva znam da se žene moraju izboriti za to. U Hrvatskoj ipak imamo dobru situaciju na nekim područjima, pogledajte pravosuđe, pogledajte da je u sudovima većina žena, pogledajte u Hrvatskom Saboru, sada je to zastupljenost od 24 posto. To je nedovoljno, ali savim sigurno bolje od onih prvih izbora kada je žena bilo 5 posto. Naš cilj je 50 posto - rekla je premijerka Kosor te je ispričala kako su na šefovskim mjestima uglavnom muškarci. Također je rekla kako je najčešće pitanje kad je postala premijerka bilo da li se boji, a da se to nijednog muškarca ne pita.

Ženama je poručila: '' Činjenica je da se često u žene u političkom životu sumnja, i sumnja se u njihovu sposobnost, ali poruka je - nemojte se obeshrabriti ni kada vas nazivaju zapisničarkom i kuharicom, i kad vas nazivaju čuvaricom ognjišta i kad vas nazivaju Suzanom. Nemojte se obeshrabriti, sve je to prolazno, nasmijte se i krenite dalje.''

Kosor je govorila i o problemima kod zapošljavanja žena jer ih se pita da li planiraju proširiti obitelj, no smatra da su muškarci ipak počeli s većom participacijom oko tog dijela jer sve veći broj njih koristi porodiljni dopust. Također je rekla kako čini sve kako bi žene ravnopravno participirale u svim poslovima. Naglasila je i da je ravnopravnost spolova jedna od najvećih vrednota hrvatskog Ustava i te vrijednosti su pretočene u razne zakone, između ostalih postoji i u zakon koji vrlo jasno propisuje da se u trećem izbornom razdoblju mora dosegnuti najmanje 40 posto zastupljenosti žena, od lokalne do državne. Kosor je spomenula i dvije žene europske politike, njemačku kancelarku Angelu Merkel i Margaret Tatcher, te je napomenula kako se s Angelom Merkel sastaje 3. veljače u Berlinu.

Predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta i predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Doris Pack rekla je da žene u politici za razliku od muškaraca bolje prepoznaju važnost odgoja i obrazovanja za budućnost, pronalaze pragmatičnija rješenja i ciljeve ostvaruju zaobilaznim putem. Zatim je dodala: ''Žene nemaju straha od vizija, a ako nemate viziju živite od danas do sutra", dodala je Pack. Istaknula je da svim ženama uzor može biti njemačka kancelarka koja je svjesna moći koju ima, ali pažljivo promišlja svoje odluke te nije pretenciozna, tašta i samouvjerena.''

Za kraj je pohvalila predsjednicu Vlade Jadranku Kosor rekavši kako ona Hrvatskoj daje prekrasno novo lice.


FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 30.01.2010. u 01:13 sati.