Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 145 ) - Noć muzeja - Povijesni prikaz grada Siska

U Gradskom muzeju u Sisku po peti puta upriličena je Noć muzeja, tradicija koja svakom novom godinom ima sve više poklonika.



Preko 200.000 posjetitelja prošle sezone raskošan i bogat program Noći muzeja, manifestacije koja se pretvorila u nacionalni kulturni događaj u našoj zemlji prve kategorije. Radi se o noći kada je ulaz u muzeje, skoro diljem Hrvatske, potpuno besplatan.

Povijesni prikaz Siska u starim razglednicama


Svaki muzej uz tradicionalne izložbe te noći, koja obično traje između 18 i jedan sat iza ponoći, ponudi nešto posebno, neki program kojim dodatno zaokuplja veliki broj posjetitelja kojih je svakom godinom sve više.

Tako je ovog 29. siječnja, prohladne zimske večeri u Gradskom muzeju u Sisku organizirano strućno vodstvo po svakom postavu, što je naravno apsolutno besplatno.

Tema ovogodišnje Noći muzeja u najvećem gradu na Banovini bila je središnja izložba razglednica iz fundusa Gradskog muzeja Sisak uz poseban dodatak spomenutoj izložbi kao što su razglednice sakupljene od sisačkih kolekcionara kojih doisata u ovom gradu na obalama rijeke Kupe ima dosta, razglednice su nastajale u razdoblju od 19. stoljeća pa sve do početka Drugog svjetskog rata.

Izložba se naravno zove u skladu sa opisanim u prethodnim rečenicama : " Pozdrav iz Siska, Sisak na starim razglednicama iz zbirke Gradskog muzeja Sisak ".

Nešto kasnije, iza 20 sati imali smo predstavljanje monografije: " Pozdrav iz Siska, Sisak na starim razglednicama iz zbirke Gradskog muzeja Sisak ".

Radi se o monografijama dvoje autora, Davorke Obradović i Vlatka Čakširana, u kojoj se prikazuje grad Sisak kroz razglednice iz fundusa Gradskog muzeja Sisak, u izdanju Gradskog muzeja Sisak. Nastale u sisačkim tiskarama u razdoblju od kraja 19 stoljeća pa sve tamo do konca tridesetih godina prošlog vijeka.


Radi se o svojevrsnom i vrlo vjernom povijesnom prikazu grada Siska kroz spomenuto razdoblje. Ova izložba sjajno je prohvaćena kod starijih posjetitelja, ali i kod onih mlađih, jer baciti pogled unatrag stotinu godina i vidjeti svoj grad na starim fotografijama jedinstvena je prilika koja se ne viđa svaki dan. Razumljivo je oduševljenje Siščana jednom, slobodno možemo reči, tradicijom koja u ovom gradu traje sada već petu godinu za redom.

Možda je ipak središnji događaj večeri otpočet nešto poslije 21 sat, kada je organizirana prigodna tribina: " Sakupljanje - hobi i profesija ", drugim riječima, predstavlja se sama bit i namjena muzeja, kao što je sakupljanje, obrada, čuvanje i prezentacija očuvanih umjetnina u samom muzeju, kako bi one bile dostupne svim zainteresiranim građanima i sačuvane za buduće generacije, kao što je netko za nas očuvao primjerke koje smo večeras mogli vidjeti u Gradskom muzeju u Sisku, očuvane unatoč protoku vremena.

Stoga, zaključno, diljem Hrvatske ovakva manifestacija naišla je na nepodijeljene simpatije javnosti što nam ipak govori kako su hrvatski građani željni kulturnih manifestacija, iako ih ponekada treba malo " potaknuti ".

FOTO ZAPIS: Fotografije iz Gradskog muzeja Sisak - 2010. Kao i multimedija iz istog muzeja...


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 30.01.2010. u 01:20 sati.