Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Jeste li protiv prostitucije? Treba kažnjavati korisnike!

Prenosim priopćenje. Tu sam temu nekoliko puta spominjao, u diskusijama koje se povremeno, uglavnom marginalno, povedu u cyberspace-u. Postoje samo dva logički dosljedna pristupa problemu prostitucije: ila da se prihvati kao normalna ili barem kao neiskorjenjiva djelatnost i legalizira, ili, ako je se želi suzbiti, kao dokazano učinkovitu metodu strogo kažnjavati korisnike usluga.

LibelaDodajem međutim, iako se zaista povijesno i društveno u velikoj većini radi o "rodnoj diskriminaciji", ima i muškaraca koji rade kao "prostituenti" (iako za to nemamo riječ u hrvatskom, pa se kaže "muška prostitutka"; možda "prostitut" ili "prostitutac", po analogiji s drugim slučajevima imenica, gdje je "-ka" nastavak za ženski rod). Uglavnom, naravno, pružaju usluge drugim muškarcima.

Žena, koja koristi usluge prostitutke ili prostituenta, morala bi naravno biti jednako kažnjena, kao i muškarac.

Poseban pak problem su profesionalne domine. Iako one pružaju vrstu seksualne usluge, ne čini mi se da ih se može promatrati kao "prostitutke" u pravom smislu riječi.

Ženske udruge traže dekriminalizaciju prostitutki

Nevladine udruge za zaštitu prava žena zauzimaju se za to da se u novome kaznenom i prekršajnom zakonu počnu kažnjavati osobe koje plaćaju seksualne usluge i da se dekriminaliziraju prostitutke, za koje tvrde da su isključivo žrtve nasilja.

Hrvatskoj bi kao primjer u pripremi novih odredaba trebale poslužiti skandinavske zemlje, istaknuto je na jučer održanom okruglome stolu u organizaciji Mreže organizacija za prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama - Petra, Centra za žene žrtve rata - ROSA i Ženske mreže Hrvatske.

Podaci predstavljeni tijekom rasprave pokazuju da je kažnjavanje konzumenata umanjilo stopu prostitucije u Švedskoj, Norveškoj i Islandu.

No, znatno važnijim od broja uhićenih i kažnjenih konzumenata prostitucije članice ženskih udruga smatraju poruku koju zakonodavac tako šalje građanima - da je prostitucija u prvome redu oblik nasilja prema ženama i djevojkama te oblik rodne diskriminacije.

Radnoj skupini za izmjene zakona zato poručuju da žene nisu roba koju je dopušteno kupovati te da korisnici seksualnih usluga u najvećem broju slučajeva iskorištavaju žensko siromaštvo i nezaposlenost.

Voditeljica radne skupine za izmjene Kaznenog zakona, profesorica zagrebačkoga Pravnog fakulteta Ksenija Turković rekla je da sadašnji nacrt predviđa kažnjavanje korisnika prostitucije, a predstavnice udruga pozvala je na raspravu o zakonskim izmjenama sredinom veljače.

Na Kazneni zakon radna skupina dosad je primila više od 800 primjedaba, a neke su čak stigle i iz inozemstva.


Post je objavljen 29.01.2010. u 15:24 sati.