Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drugiputradio

Marketing

Poslušajte SEDAMNAESTU emisiju, od 27.01.2010. - Gost, dr. Petar Vasiljević govori o Davidu Ickeu i mogućnostima za prevladavanje lažne slike stvarnosti (uvod, 1. Dio)

Svaki je završetak zapravo novi početak. Obećali smo završiti razgovor o teorijama zavjere. - Točno i krivo: U ovoj i narednoj emisiji nastavljamo razgovore o „praksi zavjere“ bazirane na manipulaciji ljudskim umom i izgradnji lažne slike stvarnosti te prelazimo na istraživanje mogućih rješenja. – Ovo je pogled iz „ptičije perspektive“ naših budućih emisija.
Imamo novog sugovornika na stare teme. Dr. Petar Vasiljević, neuropsihijatar , štovatelj i proučavatelj rada Davida Ickea. Opisuje ga kao čovjeka koji je do istina došao kroz „duboke duhovne uvide“. Ickeov kredibilitet i sve veća popularnost proizlazi iz jednostavnog razloga. On je mnoge aspekte današnjice koja se ostvaruje, ocrtao u svojim knjigama prije punih dvadeset godina. - David Icke kojega su godinama ismijavali, sabotirali njegov rad, danas je u centru drugačijeg pogleda na stvarnost. Za Ickea vrijedi davno izgovrena misao :

„Kada se čovjek istinskog genija pojavi u svijetu možete ga preponati po nepogrešivom znaku da su sve budale u zavjeri protiv njega“ (Jonatan Swifta, prema G. Orwel: Zašto pišem i drugi eseji; Književnst i ljevica, str 142).

U narednim emisijama proći ćemo zajedno s Petrom i Erolom kroz lepezu tema i ideja koje ćemo obrađivati na 2x-u.

Veza koju želimo ostvariti u razgovorima o nadilaženju lažne slike stvarnosti bazira se na „verifikaciji“ starih istina kroz najnovija znanstvena otkrića. Danas nove teorije u fizici, od teorije relativnosti, preko kvantne teorije do teorije struna, sve direktnije povezivanu znanost sa starim tradicijama, duhovnim spoznajama i mističnim uvidima. Tu je vezu najbolje oslikao fizičar Fritjof Capra u svojoj knjizi „Tao fizike“.
Umjesto prepričavanja navodim citat iz knjige a vama preporučam da kliknete na stream emisije i poslušate razgovor od srijede, 27. siječnja 2010. / boris.s


„Ako nas današnja fizika vodi jednom, u biti mističkom viđenju svijeta, tada se ona na neki način vraća svojim počecima prije 2500 godina. Zanimljivo je pratiti evoluciju zapadne znanosti duž njezinog zavojitog puta, započeta u mističkim filozofijama starih Grka, narasta i širi se u dojmljivo znanje intelektualne misli što se sve više otkalnja od svojeg mističkog porijekla, razvijajući pogled na svijet savim oprečan dalekoistočnomu. U svojem najnovijem razvoju, zapada znanost konačno nadvaldava takov gledište i vraća se onome stare Grčke i istočnih filozofija. Ovaj put, međutim, ne zasniva se samo na intuiciji, nego i na pokusima velike točnosti i usavršenosti te strogom i dosljednom matematičkom formalizmu.“ (Fritjof Capra: Tao fizike , str.19, Jakić, 1998.)

(Fritjof Capra -Beč, 1. veljače 1939.-, austrijsko-američki fizičar i publicist.
Autor je nekoliko popularnih knjiga, u kojima iznosi ideju sinteze suvremene znanosti s drevnim istočnjačkim učenjima. Capra također govori o potrebi promjene suvremenog (preživjelog), redukcionističkog pogleda na svijet, u korist holističkog, ekološkog pogleda, koji bi, po njegovom mišljenju, mnogo bolje odražavao sadašnji položaj čovječanstva i olakšao njegove susrete s izazovima budućnosti.
Capra je doktorirao teorijsku fiziku na bečkom sveučilištu, 1966. god. Bavio se teorijskom fizikom i fizikom visokih energija na sveučilištu u Parizu (1966-68.), Kalifornijskom sveučilištu u Santa Cruzu (1968-70.), na linearnom akceleratoru u Stanfordu (1970.), na londonskom sveučilištu (1971-74.) i u laboratoriju «Lawrence Berkeley» na Kalifornijskom sveučilištu (1975-88.). Zanimale su ga filozofske implikacije suvremene fizike, te je došao do zaključka da konceptualna promjena, koju je u fizici izazvala kvantna teorija, ima također i važne društvene implikacije….. Prema:Wikipedija HR
ik

Post je objavljen 28.01.2010. u 20:46 sati.