Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskijadran

Marketing

Zahtjevi prosvjeda u Zagrebu i Rijeci.


JAVNI PROSVJEDNI SKUP - PROTIV ČEGA SE BORIMO I ŠTO TRAŽIMO


Poštovani, proteklih nekoliko tjedana svjedoci smo niza aktivnosti i prosvjeda protiv nacrta novog Zakona o morskom ribarstvu i statusa športskog ribolova u istom.

ZAGREB - 30. siječanj, (subota) točno u podne - trg Petra Preradovića (Cvjetni trg)

RIJEKA - 30. siječanj, (subota) na TRGU 111ste BRIGADE (IZMEDJU OPĆINE I ZGRADE EUROHERCA) točno u 11:30h

Nažalost, koliko god smo mi očekivali kako će novi zakon biti moderan, pravedan i kako će štititi naše Jadransko more, prevarili smo se! Zakonom se odlučilo privatizirati more te se prema predloženom zakonu građani Republike Hrvatske stavljaju u različit položaj. Sportsko-rekreativnim ribolovcima se pod parolom zaštite mora ukida mogućnost odlaska na more, te su stavljeni u diskriminirajući položaj, a o tim zabranama će odlučivati lokalna samouprava.
Očito se more štiti na način da se zaljubljenike potjera s morskih prostranstava, iako je znanstvenim studijama dokazano kako se u sportsko-rekreativni ribolovu ostvari manje od 1% ukupnog godišnjeg ulova.
U više navrata se pokušalo na konstruktivan i argumentiran način usuglasiti stavove sa Ministarstvom, te je nedavno bila organizirana i javna tribina u Splitu od strane Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru (HSŠRM). Nažalost, samo se jedna osoba iz Ministarstva udostojila doći, te je izostao traženi dijalog. Svi dosadašnji prosvjedi koje su organizirali županijski savezi nisu urodili plodom, osim nekih načelnih obećanja od strane državnog tajnika i to samo u uskom djelu naših zahtjeva kako bi se utišala javnost i na mala vrata uvelo Zakon u Sabor. Osim toga, jedine izmjene između konačne i radnih verzija prijedloga Zakona su isključivo kozmetičke prirode te se niti jedan naš argument, do sada, nije uvažio.
Opći je dojam da je Zakon osmišljen kao sredstvo obračunavanja sa sportskim ribolovom na moru, a sve u svrhu podilaženja predrasudama određenih manjinskih interesnih skupina te uklanjanjem svjedoka s morskih prostranstava. Smatramo kako 32000 Sportskih ribolovaca i otprilike toliko Rekreativnih ne smiju bit zanemaren čimbenik, te tražimo i političku zaštitu.

Potaknuti ovakvom situacijom organizirali smo mirni prosvjed, kojem će se pridružiti i dio rekreativnih ribolovaca, a nadamo se i zainteresiranih građana.


ČEMU SE PROTIVIMO I PROTIV ČEGA SMO SE SPREMNI BORITI

NAŠI OPRAVDANI ZAHTIJEVI SU:


ODGODITI IZGLASAVANJE I PRIMJENU ZAKONA O MORSKOM RIBARSTVU

1.* NEKA STRUKA DA SVOJ SUD! - Neka znanstvenici i stručnjaci s hrvatskih instituta koji se bave proučavanjem mora kroje pravila i zakone, a ne osobe bez kompetencija. Struka se gradi strukom! Imamo more, a ne znamo njime gospodariti i u vezi njega odlučivati.

2.* ODAKLE KOME PRAVO SVOJATATI MORE? -Zakon se obrušava na sportske i rekreativne ribolovce koji sudjeluju u ukupnom ulovu ispod 1%. Svi koji ulove kilogram ribe su kriminalci, dok je dozvoljeno i strancima loviti na tone. Pa gdje toga ima? Novim zakonom su predviđena ograničenja samo za ne-gospodarski ribolov. Ako nam je želja štiti riblji fond, štitimo ga zonama zabrane lova, ali za sve alate i sve vrste ribolova, jedino tako možemo zaštititi riblji fond, a ne tjerajući sportske i rekreativne ribolovce s mora.

3.* ALARMIRANJE JAVNOSTI! - Svi oni koji nisu upoznati, neka nazoče Skupu, tako će se informirati i podržati ovu inicijativu. Ostalo je malo vremena, jer Zakon je pred izglasavanjem.

4.* OBJEDINJAVANJE ŠPORTSKOG I REKREATIVNOG RIBOLOVA! - Samo u Republici Hrvatskoj se ne-gospodarski ribolov dodatno dijeli. U čemu je razlika između sporta i rekreacije?

5.* EDUKACIJA GRAĐANSTVA! - Sportsko-rekreativni ribolov nije gospodarska djelatnost, već način života, uživanje u moru, čuvanje mora i druženje s prijateljima. Tko nam smije oduzeti našu ljubav i onemogućiti našoj djeci da je dožive?

6.* IZMJENA NACRTA ZAKONA! - Ovaj Zakon nije usklađen niti sa Uredbom vijeća EZ za Mediteran i stoga tražimo da zakonodavac donese pravedan zakon, na osnovu znanstvenih studija i na osnovu stvarnog stanja u Jadranskom moru te uvažavajući građanstvo koje želi sačuvati naše more i nadalje jačati ljubav prema moru, pogotovo kod mladih.




Post je objavljen 28.01.2010. u 12:47 sati.