Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zubak, zašto nas imaš na zubu!?


Lokacija 04Poduzetnik Pavo Zubak, vlasnik poznate tvrtke AUTO ZUBAK, priprema gradnju tvornice autobusa. O tome su nedavno pisale novine business.hr, a prenio je Nacional. (Ne, nije u pitanju Zvonko Zubak, kako je to danas objavio svima nam mili Večernji list, od moje mladosti zvan "Bezgrešnjak"! zubo) Bilo bi to za svaku pohvalu: poduzetnik koji se obogatio uvozom i trgovinom sada ulaže u proizvodnju i izvoz, kad gradnja tvornice ne bi bila planirana na području koje takvim aktivnostima nije namijenjeno. Tu stoje bespravno sagrađeni pogoni za koje je više inspekcija naredilo uklanjanje i obustavu gradnje, a priprema se i optužni prijedlog zbog toga što su jasne naredbe inspekcije prekršene.

U tijeku je javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za zahvat: gospodarska proizvodnja autobusa s komorom za lakiranje i ostalim pratećim sadržajima, na lokaciji Sesvetski Kraljevec, Dumovečka 25, investitora AUTO ZUBAK d.o.o. iz Velike Gorice, koja će potrajati do 9. veljače. Jučer je pak u Sesvetama bila održana prezentacija studije, na koju je došlo sedamdesetak građana s područja Sesveta, te desetak članova Zelene liste, predvođeni supredsjednicom stranke Vlastom Toth i supredsjednicima gradske organizacije Ivanom Pernarom i Sanjom Stipandić.

Zaključak prisutnih bio je jednoglasan: studija nije prihvatljiva, jer nikakva gradnja industrijskih projekata na tom području nije moguća po GUP-u i po elementarnoj logici jer su u neposrednoj blizini kuće; Pavo Zubak već godinama krši zakone i bespravno gradi i radi, terorizirajući i trujući okolno stanovništvo bukom, prašinom i smradom.

prezentacija 02O ovom zanimljivom slučaju pisat ću još. Sada donosim neke poveznice, te bilješke s prezentacije.

Na svemrežju možete naći osnovnu dokumentaciju. Na prvoj strani je kratki uvod i popis dokumenata, slijedi kronologija, te zatim dokumenti - uglavnom nalazi i izvještaji raznih inspekcija. Za opću orijentaciju, najvažniji je dopis Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša od 2. studenoga 2009..

Dokumentacija kao pdf dokument.
Dokumentacija kao word dokument.

Pogledajte širi izbor fotografija na facebooku.
.
Kao što je propisano za javnu raspravu, sažetak Studije utjecaja na okoliš dostupan je na mrežnom sjedištu Ministarstva zaštite okoliša.

U diskusiji na prezentaciji sudjelovalo je dvadesetak ljudi. Evo što su neki od njih rekli:

Hlovorka Hanžek, prva susjeda tvornice:
Tražimo da se postupi po nalozima građevinske inspekcije od 11. kolovoza i uklone protupravno sagrađene rekonstrukcija i dogradnja. [Pogledajte u gore navedenoj dokumentaciji.] Tvornica tu ne može biti. Generalni urbanistički plan kaže jasno, da se
u gospodarskoj zoni Kobiljak, obzirom na blizinu stanovanja, mogu graditi građevine za proizvodnju, pretežito zanatske sadržaje s tehnološki visoko razvijenom proizvodnjom i bez štetnih utjecaja na okoliš, te poslovne građevine za pretežito uslužne, trgovačke i komunalno-servisne sadržaje.

Prezentacija 6Ivan Pugar:
Radio sam 40 godina u Njemačkoj, u tvornici autobusa Mercedes-Benz. Bile su eksplozije, imali smo svoje vatrogasce idr.. Ovdje ništa takvo nije predviđeno. Najbliže kuće bile su na 500 do 800 metara.
Brojke koje se u Studiji navode o količini boja u lakirnici su pogrešne, stvarno su puno veće. Na jedan autobus ide bar 150 kila farbe.

Božena Crnov
Majka sam troje djece. Jedno dijete mi je već za probnoga rada završilo u bolnici. Vi mi potpišite da ste vi osobno odgovorni za živote moje djece!

Ante Papac
Gradnja 2003. nije bila temeljem građevinske dozvole, nego su one izdane naknadno.
Već smo se nekoliko puta žalili da inspekcijski organi ne rade svoj posao.
Studija je dana na javni uvid takoreći prije nego što ju je komisija pročitala.

Ivan Pernar
Vi u studiji govorite o kanalizaciji, ali toga tamo nema, izlivate otpadne vode u potok.

Ana (prezime nisam zapisao
Studentica sam kemijskog inženjerstva. U naseljenim područjima nije primjeren nikakav razvoj takvih konstrukcija.

Dražen Stojčević
Bandić je mecena g. Zubaka.
Nedaleko je predviđenja gradnja dječjeg vrtića, još bliže je hogomento igralište gdje 500 djece trenira.
G. Zubak nas je obavijestio da smo ljubomorni na njegov poštenon stečeni novac i njegov ratni put.
Imamo peticiju sa više od 600 potpisa.

Prije prezentacijeIvan Hrešć
Predsjednik Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevac.
Ovo je očit slučaj pogodovanja pojedincima.
Potok Dumovec je več sada u komi, a planira se u njega odvotiti otpadne vode.
Imamo gorka iskustva sa ekološkim stanjem, kao da nas hoće potamaniti.

Krešimir Kršen
Predsjednik mjesnog odbora Kobiljak. Strojarski inženjer.
Mislim da g. Zubak nije vidio kako to izgleda. Menadžeri su ga prevarili.
Ovakva tehnologiaj u centru naseljenog mjesta ne može proći.
Potrošnja otapala nije 0,5 tona nego barem 10 tona.
Mi lokalna samouprava učinit ćemo sve da se to ne napravi.
Nemamo ništa protiv g. Zubaka, dapače, drago nam je da se otvaraju radna mjesta. Pomoći ćemo mu, neka ide u Rugvicu gdje je prava industrijska zona, tu blizu.


Post je objavljen 27.01.2010. u 19:30 sati.