Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

nije zima za svakoga!

Praprabaka je bila bogatašica, ali je imala razumijevanje i za one koji nisu imali koliko ona. Jedna od njezinih uzrečica koja je ostala zapamćena generacijama je "Zima nije za siromahe!"

LJeti je sve lakše i jednostavnije. Dovoljna je lagana odjeća, nije potrebno grijanje, u nuždi se može ubrati i jabuka s grane koja se nadvija preko ograde ili prespavati u polju. Zimi život naprosto više košta i jao onome koji nema toplu kuću u koju je navukao dovoljno zaliha

Čak i danas u velikim gradovima svake zime pronađu nekoga tko se smrznuo, obično starce, beskućnike ili pijance, to više što je grad veći. Izvještajne agencije javljaju da je ove zime samo u Njemačkoj već pronađeno četrnaest smrznutih nesretnika.

Zima je veselje samo dobrostojećim ljudima i bogatašima. Zabavno je stati na skije u termičkom oklopu skijaškog skafandera u nekom mondenom zimovalištu, ali zimski mjeseci nisu nimalo zabavni onima koji zarađuju krampom, lopatom ili promrzlim rukama u negrijanim prostorima.

Praprabaka je govorila: zima može radovati one koji mogu narediti kočijašu da upregnu konje u saonice, pa sjednu u debelim bundama i pokriju se do brade teškim gunjem. Pa kad konji jurnu, zazveče zvončići, snijeg pršti…

Ovaj tekst ima tri moguća nastavka:

- ipak, nije ni bogatstvo samo blaženstvo. Konj prdne! A kad konj prdne, onima koji se voze iza njegove guzice oči ispadaju! To je užas potpuno nepoznat siromasima koji gledaju izdaleka i zavide ne znajući da nemaju na čemu zavidjeti. Pričaj o zimskim radostima onom koji se vraća s trostrukim prijelomom noge iz St.Moritza!

- svakome je njegova nevolja najgora i ne pada mu na pamet kako je i tuđe blagostanje kadikad teško podnošljivo. Snijeg i zima su drugačiji konju, kočijašu i kneginji u saonicama.

- siromaštvo je problem, a oštra zima zaoštrava problem. Što su okolnosti teže, to su razlike između onih kojima je dobro i onih kojima nije drastičnije. Pouka se može proširiti na sve krizne situacije.

Sva tri moguća razvoja razmišljanja rezultiraju kod mene istim učinkom: ah, što nisam ptica-selica! Jedino zimi požalim što nisam pripadnik jet-seta i glavna mi je misao za uspavljivanje, ona kad se pokrijem preko glave i dahćem pod poplun da se što prije zagrije, kako živim u Caracasu gdje godišnja temperatura varira od dvadeset i tri (zimi) do dvadeset i pet stupnjeva (ljeti).






Post je objavljen 27.01.2010. u 11:22 sati.