Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 142 ) - Josipović o Mili Budaku

27. SIJEČANJ - DAN KADA JE OSLOBOĐEN AUSCHWITZ


- U Hrvatskoj su u ime Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata počinjeni mnogi strašni zločini prema drugima samo zato što su različiti, Holokaust je najveće nasilje u povijesti čovječanstva - rekao je predsjednik države u odlasku i čovjek koji je javno pjevao ustaške pjesme prije samo šesnaestak godina, Stjepan Mesić.

" U ime Hrvatske počinjeni mnogi zločini "


U Židovskoj vjerskoj zajednici " Bet Israel " na svečanosti Međunarodnog dana obilježavanja Holokausta i drugi dan, uoči 27. siječnja kada se službeno u najvećem broju europskih zemalja prisječamo stravičnih zločina tijekom 12 godina nacističke vladavine, raspravljalo o mračnom dobu dvadesetog stoljeća, s pijetetom se prisječalo žrtava.

U Židovskoj vjerskoj zajednici i drugi dan zaredom nazočan je bio novoizabrani predsjednik, profesor Ivo Josipović, koji je uglavnom ponovio svoja stajališta od dan ranije. No, Josipović je ipak dodao: " U našem susjedstvu postoje još uvijek tragovi zla kojega nažalost nismo ni svjesni. Zločini fašizma se nikada ne smiju zaboraviti, jer je Holokaust poruka koju moramo nadvalati, radi svih nas ".

Predsjednik u odlasku i bivši poklonik ustaškog režima te autor tvrdnje o dvostrukoj hrvatskoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu nakon što je doživio moralnu katarzu i preobraćanje u stilu svetog Pavla, obrušio se na udžbenike iz povijesti, iako ti isti udžbenici uglavnom o " partizanluku " ( nažalost, nakon mračnih godina ustaškog režima Hrvatsku i ove prostore obavio je isti takav režim s " ljudskim licem ", komunistički zločinački režim ) donose apsolutne hvalospjeve kakve " drumski razbojnici " ne zaslužuju.

- Kada takvo što pročitaju naši mladi u udžbenicima nije ni čudno zašto se ovako ponašaju kao što se ponašaju - rekao je predsjednik koji napokon odlazi sa hrvatske političke scene. Mesić se naravno prisjetio i vremena kada se vraćao Trg žrtava fašizma u Zagrebu te naglasio kako zbog neinformiranosti mladih dolazi do " rehabilitacije ustaštva ", a Josipović se " obrecnuo " na Milu Budaka, rekavši kako je neprimjereno veličanje tog čovjeka u demokratskoj Hrvatskoj.

I drugog dana u Židovskoj vjerskoj zajednici izaslanik predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor bio je ministar kulture Božo Biškupić.
Koji je spomenuo Spomen područje Jasenovac kao mjesto preispitivanja i istraživanja zločina i mjesto učenja novih, mladih generacija za nenasilje, demokraciju i ljudska prava.

Dan kada je oslobođen Auschwitz

Predstavnik Židovske vjerske zajednice, " Bet Israel ", Ivo Goldstein na početku svog obraćanja napravio je jedan manji, ali znakoviti lapsus, kada je dvojicu predsjednika, novizabranog predsjednika i predsjednika koji Bogu hvala odlazi, proglasio " dokazanim fašistima ", na što su se naravno nazočni slatko nasmijali, iako Mesić i nije daleko od takve nenamjerne tvrdnje, naime čovjek s ustaškim glazbenim repertoarom nikad ne može biti siguran kojoj starni će se prikloniti, ovisno odakle vjetar puše.

- 27. siječanj obilježavamo kao međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta jer se toga dana prisjećamo davne 1945. godine i tog 27. siječnja kada je oslobođen Auschwitz. Zahvaljujem se svima na dolasku a pogotovo predsjedniku Mesiću i novoizabranom predsjedniku Ivi Josipoviću, znam da su oni obojica antifašisti po svome dubokom uvjerenju. Znam da će na taj način biti sačuvano sjećanje na židovske patnje u Drugom svjetskom ratu, kao i da će biti štićena i sva njihova druga prava. Što je izuzetno značajno - rekao je između ostaloga Ivo Goldstein. Dok je drugi Goldstein, Slavko na kraju održao edukativno predavanje vezano uz Holokaust i žrtve Holokausta.

U Židovskoj vjerskoj zajednici, uz spomenute osobe iz samog državnog vrha Hrvatske, bio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs te zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić - Vukičević.


FOTO ZAPIS:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Video isječak Mesićevog govora u Židovskoj vjerskoj zajednici " Bet Israel ", mi smo naravno tek u tragovima izdvojili najvažnije, kako u tekstu, tako i na videu, dio poslušajte te naravno pogledajte.



Post je objavljen 27.01.2010. u 12:17 sati.