Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Održan mini summit o Afganistanu u Istanbulu

Čelnici Afganistanu susjednih zemalja okupili su se u utorak u Istanbulu kako bi raspravili o pomoći koju svaki od njih može pružiti za sigurnost i stabilnost te zemlje opustošene ratom.

Uz afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, na sastanku su sudjelovali pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, turski predsjednik Abdulah Gul, kineski ministar vanjskih polsova Yang Jiechi i predstavnici Irana, Turkmenistana i Tadžikistana.

U ulozi promatrača Velika Britanija sa šefom diplomacije Davidom Millibandom, SAD, Rusija, Saudijska Arabija, UAE i Kirgistan, te NATO, EU i Organizacija islamske konferencije.

Afganistanski susjedi za proces pomirenja

Zemlje susjedi Afganistana i Turska "podržavaju proces nacionalnog pomirenja" s talibanima za koji se zauzima afganistanski predsjednik Hamid Karzai, prema zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak na završetku mini sumita.

Afganistanski predsjednik trebao bi obznaniti u četvrtak na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u Londonu opsežan program namijenjen pomirenju s talibanima koji nisu članovi mreža poput Al-Qaide.

"Talibani koji ne pripadaju terorističkoj mreži poput Al-Qaide potomci su afganistanske zemlje. Ima ih na tisuće, mora ih se reintegrirati", izjavio je Karzai novinarima.

U ponedjeljak je nakon sastanka s turskim i pakistanskim kolegama Abdulahom Gulom i Asifom Ali Zardarijem u Istanbulu, Karzai dao primjer svoje politike ispružene ruke kazavši kako će zatražiti povlačenje imena nekih talibana s UN-ove liste sankcioniranih.

Foto: Tomislav Brandt, MORH

Ovo je 1570. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 27.01.2010. u 09:39 sati.