Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Otvorena izložba "Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira"

U organizaciji britanskog veleposlanstva i hrvatskog ministarstva obrane u ponedjeljak je u kinu Europa otvorena zajednička izložba fotografija pod nazivom "Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira", uz nazočnost britanskog veleposlanika Davida Blunta, ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića i državnog tajnika u MORH-u Pjera Šimunovića.

Povod izložbe je međunarodna konferencija posvećena Afganistanu koja će se održati 28. siječnja u Londonu, a na kojoj će hrvatsko izaslanstvo predvoditi ministar Jandroković.

"Konferencija predstavlja ključnu priliku za obnovu partnerstva između Afganistana i međunarodne zajednice", rekao je britanski veleposlanik. Također je istaknuo da je u ovom trenutku misija u Afganistanu (ISAF) najvažnija misija NATO-a, pohvalivši doprinos hrvatskog kontigenta koji broji oko 300 vojnika.

"Oduševljeni smo što ste s nama u NATO-u. Iznimno cijenimo profesionalnost vaših snaga i kompetentnost kojom obavljaju svoje zadaće", dodao je Blunt i najavio za kraj godine još jednu konferenciju koja će se održati u Kabulu.

Ministar Jandroković podsjetio je da je prije samo nešto više od deset godina i Hrvatska izgledala kao na fotografijama s današnje izložbe, sa stranim vojnicima na svom tlu.

"Ali Hrvatska je danas potpuno drukčija zemlja. Članica smo NATO-a, odradili smo mandat u Vijeću sigurnosti UN-a, na pragu smo ulaska u EU", rekao je hrvatski ministar.

Poručio je da Hrvatska mora biti u Afganistanu, da mora biti tamo gdje je potrebna uspostava mira i stabilnosti.

"Boreći se za mir i stabilnost u svijetu, borimo se za mir i stabilnost u vlastitoj domovini", kazao je Jandroković i dodao da će Hrvatska i dalje djelovati u Afganistanu i pojačati svoj kontigent.

Državni tajnik Šimunović, koji je otvorio izložbu, kazao je da su izložene fotografije "snažno svjedočanstvo bliskosti naših zemalja".

Izložba je prvi put postavljena u rujnu prošle godine u Splitu na godišnjicu nogometne utakmice koju su 1944. u Bariju odigrali Hajduk i britanski vojni nogometni tim.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i predstavnici Organizacije za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA).

Ovo je 1568. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 26.01.2010. u 15:45 sati.