Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/radiopurger

Marketing

Ukinut Zavod za zapošljavanje!

Ma nije...ali bi trebao biti. Naslijeđe je iz socijalizma i zastario je pojavom internetskih stranica za zapošljavanje.

Bio sam danas tamo pa vidio onu standardnu rulju koja čeka na udaranje štambiljića, plus još par desetaka nesretnika koji su se došli javiti državi da su nezaposleni. Uglavnom - pun kufer građana koji su došli trošiti vrijeme na birokraciju.

Pretpostavimo da se u ovom članku radi o ljudima koji NEMAJU pravo na novčanu naknadu. Što oni dobivaju od HZZ-a? Ništa. Javiš se jednom mjesečno, udare ti štambiljić, i navodno ti traže posao - a zapravo samo službenica proslijedi oglas onome koga bi se to po struci moglo ticati. Kao da je taj netko nesposoban doći i pogledati oglasnu ploču (ako nema internet).

E sad, u čemu je tu problem? Pa u tom glomaznom pogonu koji nikad nikome nije donio ništa dobro. Ogromna zgrada koja bi mogla biti korištena i za nešto pametno, informatičkoj opremi koja bi bolje poslužila nekom nadarenom klincu, i pregršt službenika koji efektivno ništa ne proizvode i ne daju nikakav benefit. Samo udaraju štambilje. I broje statistiku. Ja sam danas izgubio 2 sata svog vremena i 30 kn na benzin i parkiranje, a za ništa.

Zato i jesmo u recesiji. Ne zbog američkih ninja kredita, nego zbog ovog našeg autohtonog proizvoda.

Bilo bi dosta da postoji jedan šalter za novčane naknade, i oglasna ploča. Ukupna potreba za radnicima: 3. A tamo ih ima desetine, čak imaju i ravnateljicu, možda i nadzorni odbor, upravno vijeće, predsjedništvo...to su sve uhljebi. Osim onog brke koji radi na informacijama i vjerojatno ga cijeli nezaposleni svijet obožava jer je faca i pošten radnik.

Zapravo je jedino pravilo da ćeš, ako si nezaposlen, naći posao jedino ako se sam potrudiš. HZZ na dobivanje posla ne utječe. A košta. Jebeno košta porezne obveznike (to su svi ljudi u Hrvatskoj, čak i djeca koja kupe žvaku na kiosku).

Toliko zasad. Pratite me na Twitteru - evo, valjda je dobar link: Twitter Okladenet

Post je objavljen 25.01.2010. u 11:23 sati.