Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

SDP traži obustavljanje svih transfera iz proračuna FBiH općini G. Vakuf - Uskoplje

Po šumama i gorama....


Postoji jedna Zoščenkova humoreska u kojoj predsjednik neke ruske oblasti u Staljinovo doba podnosi Partiji izvješće o borbi protiv nepismenosti, te se hvali da u oblasti u kojoj on predsjednikuje više nema nepismenih. "Ostala su bila još trojica, koji su bili jako žilavi", piše u izvješću staljinistički predsjednik "ali smo ih ja i moj nećak pronašli i konačno zatukli".
Mladi skojevci iz SDP (to je ona stranka koja, jedina ne priznaje promjenu naziva naše općine i gradu, nego se još uvijek koristi isključivo nazivom "Gornji Vakuf"!) u otvorenom pismu premijeru FBiH, postojanje škola na jeziku konstitutivnih naroda, kakve postoje i u Uskoplju, pokušava riješiti u maniri Zoščenkova predsjednika: obustavi im transfer sredstava i svaku drugu pomoć! Nek stoka pocrka od gladi! A ono što ostane, učit će kako mi kažemo i na jeziku kakvim mi hoćemo.
Iz pisma:
Imajući u vidu da se problemi u obrazovanju u FBiH sporo ili nikako ne rješavaju, te da naši kontinuirani pokušaji da putem parlamentarnih inicijativa upućenih Ministarstvu obrazovanja i Vladi FBiH ukažemo na njih i predložimo načine rješavanja nisu rezultirali nikakvom reakcijom, odlučili smo da Vam se još jednom obratimo i od Vas zatražimo da energično djelujete u rješavanju nagomilanih problema.
Umjesto da se sve ono što je vezano za ovu pojavu najoštrije osudi, simptomatično je da se i danas primjećuje afirmiranje postojanja fenomena nazvanog dvije škole pod istim krovom, a da pri tome izostaju konkretne reakcije zvaničnika federalne vlasti, a prije svega ministrice obrazovanja Melihe Alić i Vas lično. SDP smatra da je nedopustivo da se djeca razdvajaju po bilo kojoj osnovi, a posebno po nacionalnoj.
Predlažemo, kao što smo i ranije, da se obustave svi transferi iz budžeta FBiH kantonima i općinama u kojima postoji ova necivilizirana pojava, sve do rješavanja ovog problema te da se, za početak, nadležnost u vezi s obrazovanjem prenese sa kantonalnog na nivo FBiH, stoji u otvorenom pismu premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću koje potpisuju Damir Mašić i Saša Magazinović.


Post je objavljen 25.01.2010. u 11:30 sati.