Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Antrax u heroinu kruži Evropom

Antraks u heroinu odneo osam života - 24. januar 2010.



London -- U Evropi je preminulo osam osoba od infekcije antraksom preko zaraženog heroina, saopštile su zdravstvene vlasti.

Nadležni su saopštili da smatraju da Evropom kruži heroin zaražen antraksom, bakterijom čije spore mogu da budu upotrebljene kao biološko oružje. "Apelujem na sve korisnike droge da odmah prestanu da upotrebljavaju heroin i da stupe u kontakt sa lokalnim službama za borbu protiv zavisnosti, za podršku", upozorio je u saopštenju Kolin Remzi, epidemiolog u Škotskoj.

U Škotskoj je od decembra ukupno 15 heroinomana zaraženo antraksom. Od njih su sedmorica preminula.

Osma žrtva je 42-godišnji muškarac iz Nemačke koji je preminuo od zaraze antraksom sredinom decembra pošto je ubrizgao drogu, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

U Berlinu je Ministarstvo zdravlja saopštilo da se sada sumnja da Evropon kruži heroin sa sporama antraksa (i moguće psihoaktivnim supstancama).

Infekcija antraksom pogađa najčešće divlje i domaće životinje u Aziji, Africi i delovima Evrope.

Ljudi se retko inficiraju, ali dodirom zaraženih životinja infekcija može da se prenese i izazovu oštećenja kože.

Ukoliko se bacil udahne, može brzo da se širi i dok se pojave simptomi obicno je suviše kasno za uspešno lečenje antibioticima. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je na svom sajtu da su moguće novi slučajevi antraksa.

"Pojava 15 potvrđenih slučajeva, uključujući osam smrtnih u periodu od pet sedmica je neobična i neočekivana", kaže se u saopštenju.


Podeli: Facebook Facebook

Post je objavljen 24.01.2010. u 06:53 sati.