Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Cvjetni trg: narod protiv kapitala, godina četvrta

Nekoliko opaski, povodom jučerašnje akcije u Varšavskoj. (Koja se, vidi simbolike, dogodila na dan kad je Zelena akcija proslavljala 20. godišnjicu osnivanja - u kojem sam, ostaje za povijest zapisano, imao bitnu ulogu.)

07-01-24-Niko GamulinSpomenuo sam, da je moj prvi zapis ovdje na blogu, 30. siječnja 2007., bio na tu temu. Nekoliko dana ranije bila je "javna" prezentacija projekta, za probranu publiku, tako da ni uglednog arhitekta NIku Gamulina nisu pustili da sudjeluje! (O tome svjedoči fotografija lijevo.) Tada je stranka "Zeleni za Zagreb" (današnja "Zelena lista") napisala priopćenje, iz kojeg izdvajam.

Stranka Zeleni za Zagreb ponovo izražava potporu akcijama civilnoga društva za spas Cvjetnoga trga od divljačkih planova krupnog kapitalista «razvojnika» Tomislava Horvatinčića i megalomanskih nebuloza Milana Bandića. Izražavamo zadovoljstvo odazivom građana na relativno skromno organizirani prosvjed u subotu 27. siječnja ispred rodne kuće zagrebačkog pjesnika Vladimira Vidrića. (...) Ista se borba malih ljudi protiv beskrupoloznosti kapitalista i megalomanije političara događa posvuda u Hrvatskoj: u Sigečici i Starom Trnju, Tounju i Malom Lošinju, Dramlju i Dubrovniku, na Jadranu ili na Dravi… Suprotstavimo se! Vrijeme je da obični građani, koji si ne mogu priuštiti vile s bazenom, obrane ono malo ljepote i nježnosti, koje u centru grada imaju!

Tri godine kasnije, nema se tome što dodati, ni oduzeti. Borba i dalje traje.

Sjetimo se kako je stvar tekla: nakon tri godine intenzivnog rada i diskusija, godine 2006. bio je donesen Generalni urbanistički plan. Pun kompromisa, ali ipak jedna stručna podloga, koja je dala dugoročne smjernice za razvoj grada. Između ostaloga, zaključeno je da u strukturu 17 donjogradskih blokova ne treba dirati.

Dugoročna? Brus! Tako nešto moglo je proći samo u onom trulom socijalizmu! Tek što je GUP bio izglasan, pojavio se razvojnik Tomo Horvatinčić s briljatnom idejom kako namlatiti pare, ups, pardon, kako uljepšati centar grada: razbiti jedan od tih blokova, divljački uništiti arhitektonsku cjelinu kultnog Cvjetnog trga, i napraviti nešto divno, što Zagrebu nužno treba i što ćemo za sto godina s ponosom pokazivati turistima kao danas katedralu, zgradu HNK itd.: jedan krasni novi šoping centar! S lukuznim stanovima, plus jednom omanjom garažicom. Jer, naravno, što znaju ti bedasti urbanisti, razvojnici znaju bolje! Banditos je odmah pravilno skužio stvar i naredio da se GUP hitno promijeni. Nema frke, mijenjali su ga nakon toga svaka dva mjeseca!

Formalni razlog da se radovi odgode bila je podnesena tužba, nakon koje postoji rok od dva tjedna za donošenje rješenja. U međuvremenu, teče politička akcija da se poništi odluka kako je gradnja ulaza u Horvatinčićevu privatnu garažu od općedruštvenog interesa, za koji treba žrtvovati pješačku zonu.

NIje pak razočaralo glasilo najbeskrupuloznijih kapitalističkih špekulanata i izrabljivača, "Jutarnji list". Iskusni Željko Žutelija, urednik gradske rubrike, koji slijedu ono staro novinarsko pravilo "Veži konja gdje ti aga kaže", objavio je bijesni komentar Graditelji na meti razgraditelja. Samozvani aktivisti, piše on, privilegiraju sebi pravo na grad, a jasno je, da to pravo pripada HOTO grupi!

Ovaj posebni primjer savršeno potvrđuje opće ocjene koje sam iznio u člancima Hrvatski radnici i svjetski kapital: odvratna kampanja Jutarnjeg lista i Jutarnji list: Glasnogovornik Svjetske banke i Hrvatske udruge poslodavaca. No, zadovoljstvo je vidjeti kako ga "peru" čitatelji u komentarima"! Pogledajte, vrijedi!

Sad je politička situcija ipak bitno drugačija, i borba civilnoga društva možda zaista završi djelomičnom pobjedom demosa protiv kapitala, iako je velika šteta već napravljena. Bandić je trenutno u vakuumu, a šef SDP-ovaca u Gradskoj skupštini Jurica Mejić izrazio je podršku prosvjednicima. U Gradskoj skupštini sjedi petero zastupnika s nezavisne liste Velimira Sriće, među njima i Vera Petrinjak-Šimek koja je postala poznata u javnosti ponajviše upravo po sudjelovanju u ovoj kampanji. U Vijeću četvrti Donji grad sad je dvoje vijećnika Zelene liste. Vijeće je prije dva mjeseca jednoglasno odbilo projekt privatizacije Varšavske. Iako ta odluka nije formalno obvezujuća, jer Vijeće ima samo status mjesnog odbora, ipak je izbila Bandiću i kumovima jedan važni argument legaliteta, naime da ih građani, navodno, podržavaju.

Čekamo razvoj događaja. Spremni na dalje akcije.

Post je objavljen 23.01.2010. u 22:15 sati.