Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Treći kontingent Oružanih snaga RH u misiji KFOR (Kosovo)

U mirovnu operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu upućen je u jučer treći hrvatski kontingent od 20 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s dva transportna helikoptera Mi-171-Sh (na slici helikopter Mi-171-Sh), na razdoblje od četiri mjeseca.

Po prvi puta u hrvatskom kontingentu KFOR na Kosovu nalaze se i dvije žene, jedna pilotkinja i jedna tehničarka.

Rotacija između drugog i trećeg kontingenta izvršena je jučer, 20. siječnja.

Zapovjednik 3. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je bojnik Marijan Skorija.

Treći hrvatski vojni kontingent bit će razmješten na području Campa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta je prevoženje ljudi i tereta, a kontingent se sastoji od tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore.

Ovo je prva NATO operacija na području Balkana u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici s vlastitom zračnom transportnom komponentom.


Vezane vijesti: Prvi hrvatski kontingent na Kosovu; Njemački general Marcus Bentler novi zapovjednik KFOR-a; KFOR ostaje važna misija; Drugi kontingent Oružanih snaga RH u misiji KFOR (Kosovo); Posjet pripadnicima 2. kontingenta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u misiji KFOR

Ovo je 1562. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 21.01.2010. u 08:25 sati.