Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Otrovi...

Da li je kad tko od vas bio na predavanjima o toksikologiji? Otrovima? (Sada se to stručno kaže "opasnim tvarima").

Igrom slučaja nedavno me poslalo na jedan takav u Hrvatski zavod za toksikologiju jer postoji zakonska obaveza - u slučaju da na poslu radiš sa otrovima, pardon opasnim tvarima, ako ih prodaješ (npr. poljoprivredne apoteke) ili čak samo prevoziš moraš proći edukaciju o označavanju, spremanju, korištenju i naravno - najvažniji dio - načinima hitne pomoći do trenutka kada stiže medicinska pomoć. Čak i onda oni često znaju zvati stručnjake na zavod kako bi se s njima dogovorili o daljnjem načinu liječenja otrovane osobe.

A trovanje može biti na više načina: od toga da vas zalije tekućina koja je zapravo otrov, do toga da udahnete pare ili treći slučaj - da "potegnete" iz boce za pivu u koju ste prije pola godine spremili npr. sredstvo protiv korova. Da sad ne spominjemo da su trovanja u djece u preko 70% slučajeva kod djece u dobi od 1 - 4 godine.

Sve u svemu - zanimljivo i poučno provedenih nekoliko dana (slijedi i onaj gori dio - ispit tj. učenje iz jedne ne baš premale knjige) jer su predavači (između ostalog i faca - profesor Plavšić kao "prvi čovjek otrova" u Hrvata) tu problematiku ispredavali na jedan dosta zanimljiv način. Naravno, s nama najzanimljivijim dijelom - primjerima iz prakse. Eh, "krvi i igara"... nut

I sad samo par savjeta:

Ne vjerujte narodnoj medicini. U slučaju trovanja NE davati mlijeko, kontra tekućinu (npr. u slučaju lužine - kiselinu ili obratno) ili izazivati povraćanje. Čaša obične hladne vode biti će za početak dovoljno.

U slučaju da osoba sama povraća - potrebno joj je pomoći. I opet ona čaša vode.

Ne ostavljati kućne kemikalije (detergente, tekućine za čišćenje, wc-sanitare) i slično na dohvat maloj djeci. U slučaju da su vaša djeca već velika, kod dolaska gostiju s malom djecom zatvoriti, zaključati takva mjesta. Obično se trovanja dešavaju u gostima. Kada roditelji i domaćini ne paze na mališane.

Kod odlaska liječniku obavezno ponijeti deklaraciju, bocu s otrovom koje je dijete (možda) konzumiralo. Kako bi dotični u kontaktu sa HZT znali pravi način liječničke skrbi i kemikalija koje će pratiti kroz mokraću/krv tokom višednevnog promatranja.

U slučaju prskanja opasne kemikalije - skinuti (svu) odjeću i obaviti tzv. dekontaminaciju - ispiranje vodom. To ispiranje mora trajati (ovisno već o čemu se radi), ali ovako ugrubo najmanje pola do čak sat vremena. To vam je u tom trenutku bolji lijek od jurnjave doktoru. Jer i doktori moraju prvo učiniti nešto takvo, a u međuvremenu se otrov upio kroz kožu i sluznice u tijelo.

Ne pretakati kemikalije (npr. za tretiranje voćki ili vinograda) u manje bočice, pogotovo ne u prehrambenu ambalažu tipa boca za vodu, pivo, vino. Već nakon kratkog vremena pozaboravljat ćete što ste unutra stavili. Da ne velimo kako će možda netko od vaših ukućana biti žedan. Na krivom mjestu.

Ima toga još. To je sve skupa dosta zanimljivo područje. Doduše, odslušala sam ja tu problematiku prije nekih dobrih pet godina, no nikad nije šteta ponovno obnoviti neko znanje.

Toliko da ovo jutro. Vozdra! smijeh

Post je objavljen 21.01.2010. u 06:30 sati.