Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Nenad Brixy: Tihi čovjek iz sjene

Podaci o Nenadu Brixyju na Wikipediji i općenito internetu su vrlo oskudni: rođen 1924. u Varaždinskim Toplicama, umro 1984. u Zagrebu, samozatajni novinar, uređivao Varaždinske vijesti (1945.-1947.), riječki Novi list (1947.-1954.), zagrebački Narodni list (1955.), Globus (1956.), a bio je i glavni i odgovorni urednik Plavog vjesnika u njegovom zlatnom razdoblju (1960.-1967.), te glavni i odgovorni urednik odjela zabavnih sadržaja u Vjesniku (1967.-1974.).

Od 1945. objavljivao je novele, crtice, humoreske i putopise, objavio je 18 kriminalističko-humorističkih romana od kojih je najpoznatiji "Mrtvacima ulaz zabranjen" po kojem su snimljena čak 3 filma (2 u Češkoj gdje je knjiga doživjela veliki uspjeh i nekoliko izdanja).

No, njegovo ime se ipak najčešće spominje u kontekstu poznatog stripa "Alan Ford" koji je dobrim dijelom zaslugom njegova nadahnutog prijevoda doživio nevjerojatnu popularnost na prostoru tadašnje Jugoslavije (iako se strip objavljivao u desetak zemalja, veliku popularnost je doživio samo u Italiji i Jugoslaviji). Velika je stvar da je taj njegov doprinos prepoznat i da je njegovo ime općer poznato među ljubiteljima tog stripa kojih je veliki broj (pokušajte se sjetiti imena još kojeg prevoditelja stripa!).


Poster GrupeTNT iz stripa "Alan Ford" objavljen u "Večernjem listu". Presnimio: Vanja

Pokušao sam doznati malo više o Nenadu Brixyju, pronaći koju njegovu sliku na Internetu, no višesatno pretraživanje nije donijelo puno ploda i uvijek sam nailazio na istih nekoliko šturih biografskih podataka ... uz iznimku odličnog teksta iz časopisa "Novinar", autora Aleksandra Vojinovića, koji je na topao način dao pogled na manje poznatu stranu njegovog rada - tekst pročitajte OVDJE, a u njemu možete pronaći i jedine njegove fotografije dostupne na internetu.

Post je objavljen 20.01.2010. u 10:03 sati.