Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Izraelski general: Turska se udaljava od Zapada

Zastoj u izraelsko-turskim odnosima rezultat je udaljavanja Ankare od sekularne države utemeljitelja Kemala Ataturka i okretanja radikalnome islamu, izjavio je u utorak šef izraelske vojne obavještajne službe.

Izjava general bojnika Amosa Yadlina pred parlamentarnim odborom odražava širu zabrinutost Izraela i dolazi nakon posjete izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka Turskoj u nedjelju koji je trebao zatopliti međudržavne odnose nakon napetosti u diplomatskim odnosima.

"Turska je trenutno usred procesa okretanja od sekularnog Ataturkova pristupa prema radikalnome pristupu", rekao je Yadlin, dodajući da su ključni faktori pritom slabljenje zabrinutosti Turske oko Sirije i neuspjeh u približavanju EU-u.

Turska, članica NATO-a, povjesno je održavala dobre vojne veze s Izraelom i posredovala u odnosima Izraela s arapskim državama.

Međudržavni odnosi narušeni su nizom oštrih, javnih kritika s obiju strana, koje su dosegle vrhunac protekloga tjedna kada je turski veleposlanik u Izraelu ukoren pred TV kamerama.

Turski premijer Tayyip Erdogan prošle je godine uvrijedio brojne Izraelce snažnom javnom osudom rata u palestinskom pojasu Gaze.

Post je objavljen 20.01.2010. u 08:37 sati.