Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

'' Politika za mlade - hrvatska i europska praksa " ( FOTO )

Na predstavljanju publikacije prisutna je bila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić, odnedavno i predsjednica Savjeta za mlade.

Predstavljena je publikacija ''Politika za mlade - hrvatska i europska praksa'', od više mladih autora od kojih su glavni Emina Bužinkić i Nikola Buković. Na predstavljanju te okruglom stolu prisutna je bila i potpredsjednica Vlade i odnedavno predsjednica Savjeta za mlade Đurđa Adlešić.


Ova publikacija nastala je u okviru jednogodišnjeg edukacijsko-istraživačko-zagovaračkog projekta ''Politika za mlade - korak dalje'', a koji je proveden uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a odlučeno je da će se ubuduće publicirati svi radov kako bi ljudi vidjeli na čemu se radi. Cilj toga projekta bio je potaknuti razvoj demokratskog građanstva putem sudjelovanja mladih u društvenim procesima, a koji se zapravo tiču unaprijeđenja kvalitete njihova života kroz doprinos razvoju politike za mlade u Hrvatskoj i na europskoj razini.



" Veliki problem predstavlja nasilje nad mladima "

- U tom projektu je sudjelovalo 15 mladih osoba iz različitih organizacija mladih i nekoliko njih je na predstavljanju ove publikacije. Oni su polazili tri edukacijska modula na kojima smo učili o politici za mlade, na kojima smo učili o tome što to jesu politike i na koji način se na njih može utjecati i u njima sudjelovati, kako ih se može pratiti i koliko je bitno raditi u lokalnim zajednicama. Radili smo i na učenju i razvijanju određenih vještina - rekla je Emina Bužinkić, jedna od autora publikacije.


Drugi autor publikacije Nikola Buković rekao je kako zbog vremenskog ograničenja ima problem, pa je kako bi skratio svoj govor rekao kako će radije postaviti nekoliko pitanja za raspravu. Svojim govorom otvorio je i niz drugih tema o kojima bi se moglo govoriti puno duže nego što je ograničenje ovog okruglog stola to dopuštalo. Potaknuo je raspravu kojim bi se modelom mladi u hrvatskoj politici trebali organizirati nabrojavši nekoliko europskih modela, te je rekao kako bi mladi u hrvatskoj politici čak mogli imati svoj model.


Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić ispričala se zbog kratkog kašnjenja rekavši kako kasni zbog rasprave o nedavno donešenom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, te kako je htjela čuti bar iskustva žena koje su je koristile, a kako su na sastanak došli i stručnjaci, kako iz Hrvatske, tako i iz susjednih zemalja. Rekla je i kako je sama htjela biti predsjednica Savjeta mladih, te kako joj je jako drago zbog toga i da neće samo reći što ima i otići nego da želi čuti razmišljanja mladih.


- Ono što smo mi na Savjetu odredili kao jedan od prioriteta je problem koji se događa, tj. problem nasilja među mladima - rekla je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić te je sugerirala da i to bude jedna od tema napomenuvši crne statistike koje pokazuju ogroman broj mladih izloženih nasilju.


Ovo je samo prvi korak, a svaki slijedeći bit će puno lakši. Mladima je bilo bitno početi, bitno je bilo da ih se čuje, a nakon toga sve drugo postaje lako, pod uvjetom da mladi doiista se žele aktivno uključiti u politiku, što je Hrvatskoj u ovom trenutku dosta neophodno.


FOTO ZAPIS:


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket





Post je objavljen 20.01.2010. u 00:38 sati.