Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Dobitnici 67. Zlatnog globusa su ...

... za najbolji igrani film:
Avatar

- za najbolju žensku ulogu u igranom filmu:
Sandra Bullock – The Blind Side
- za najbolju mušku ulogu u igranom filmu:
Jeff Bridges – Crazy Heart
- za najbolju komediju ili musical:
The Hangover
- za najbolju žensku ulogu u komediji ili musicalu:
Meryl Streep – Julie & Julia
- za najbolju mušku ulogu u komediji ili musicalu:
Robert Downey Jr. – Sherlock Holmes
- za najbolju žensku sporednu ulogu na filmu:
Mo'nique – Precious: Based On The Novel Push By Sapphire
- za najbolju mušku sprednu ulogu na filmu:
Christoph Waltz – Inglourious Basterds
- za najbolji dugometražni animirani film:
Up
- za najbolji film s neengleskog govornog područja:
The White Ribbon (Das Weisse Band - Eine Deutsche Kindergeschichte)
- za najboljeg režisera:
James Cameron – Avatar
- za najbolji scenario:
Jason Reitman, Sheldon Turner - Up In The Air
- za najbolji soundtrack:
Michael Giacchino - Up
- za najbolju originalnu pjesmu spravljenu za film:
"The Weary Kind (Theme From Crazy Heart)" – Crazy Heart

... i tako je prošao ovogodišnji warmup za Oscara. Iako predvidljivo ... na kraju za moj sud razočaravajuće. Ovo je više slično dodjeli za Oscara nego li dodjeli nekog kritičkog, novinarskog uma.
Ne sumnjam da je Avatar loš film, dapače. No ove godine u konkurenciji za Zlatni globus bila su još dva fenomenalna filma. Prvi ("The hurt locker") je o čovjeku mineru, tj. bavi se jednim od najopasnijih poslova na svijetu razminiravanjem u Iraku, u ratnoj zoni. Film je odličan primjer jedne netipične akcijske drame i vrijedan je gledanja, a drugi film je naravno "Inglorious basterds".
Tada je naravno uslijedilo sasvim logično dodjeljivanje nagrade za najbolju režiju ... opet Cameronu. Prije bih mu dao nagradu za najbolju montažu, nego li za režiju a Tarantinu svakako za najbolju režiju i film godine. Ipak je on (Q.T.) napravio puno, puno bolji film što slojevitiji (kako to uvijek Tarantino zna) te i zabavniji i provokativniji. U svakom slučaju "Inglorious basterds" je veliki gubitnik ove dodjele. Jedino kao neki melem na ranu je Globus za najbolju sporednu ulogu, Christopheru Waltzu. Ove godine se u toj kategoriji nije moglo zakazati (njemu bi i slijepac dodijelio nagradu).
"Hangover" je pak mainstream komedija i u savršenom je skladu sa dodjelom za najbolji igrani film. Ono ... ako smo dali Z.G. Avataru moramo i ovom filmu, pretpostavljam da se tako nekako valjalo u glavama ljudi koji su glasali za ovaj film.
Nevjerojatna je stvar da je novi Sherlock Holmes strpan u kategoriju komedija i tu dobio preko Robert Downey Jr. svoj Zlatni globus. Prvo film nije nikako komedija. Jest on zabavan, no to je prije svega akcijski film. Ovdje je riječ o katastrofalnoj kategorizaciji.
Možda će vaš kritički um začuditi moj sud glede najbolje žemske uloge na igranom filmu a ona je na strani ovogodišnje dobitnice (svakako jedne od radišnijih hollywoodskih žena ... koja ako nije zaslužila Globus zbog ovog filma onda ga je zaslužila zbog svoje radišnosti i predanosti poslu) Sandre Bullock. Dvoumio sam se izmeđ' nje i Emily Blunt, no ova potonja je dovoljno mlada i može se još potruditi. Ipak ne možeš samo zbog jedne dobre role biti odmah na tronu, da bi se dobila ta nagrada treba uložiti znoj, krv i suze.
I za kraj najveće razočaranje, koje bi se svih nas neamerikanaca moglo ticati, jest dodjela Globusa njemačkom filmu koji je po meni preloš sagledan u konkurenciji s novim Almodovarovim "Broken Embraces“.
Unatoč čestim razočaranjima što se tiće Oscara, ipak se nadam nekoj korekciji ovih rezultata.

Post je objavljen 18.01.2010. u 12:01 sati.