Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Omalovažava li Radeljak pravnu državu?



Čitam u „J.L“ od 15.1. 2010. da je završila osmogodišnja saga koja se vukla po sudovima zbog tužbe Radeljaka od strane SPC.

Odmah na početku, kako bi unaprijed preduhitrio bilo kave insinuacije na temu je sam li za ili protiv Srpske pravoslavne crkve ili pak za ili protiv Radeljaka u ovoj „pravnoj stvari“. Ni jedan ni drugi me apsolutno ne zanimaju. Prema crkvi (ne vjeri), bilo kojoj, imam načelno negativan stav, a Radeljak mi se gadi i nikada ga ne bi klasificirao u vrstu koju nazivam Čovjek.

Sukus članka je:
Nakon osam godina (spor je počeo 2002. godine) Županijski sud presudio da je Radeljak bespravno uzurpirao zajedničku terasu i prisvojio oko 150 kvadrata na zgradi na Cvjetnom trgu i presudio da tuženi treba terasu i sve ostale prostorije koje je mijenjao u vratiti u prvobitno stanje. I to bi za mene bila dovoljna informacija. Bilo kakvi drugi detalji me ne zanimaju. Možda bi se na taj slučaj u tisku trebalo vratiti tek onda kada bi se moglo objaviti kako je g. Radeljak uradio sve prema presudi.

No tisak željan senzacije, od jedne obične sudske trakavice (koju na „životu“ održava vlast zahvaljujući našim „donacijama“), pravi spektakl donoseći nadnaslove i podnaslove:

„Pravoslavna crkva pobijedila“
„Radeljak mora srušiti penthouse na Cvjetnom“
„Ja se kupam i baš me briga za Srpsku pravoslavnu crkvu! Ne interesira me presuda“ komentirao je Josip Radeljak. (na moru ili u kadi kupaonice?)

Potpuno krivo. SPC nije nikoga pobijedila, ona je jednostavno dobila sudski spor. Zašto jednu sudsku odluku dizati na nivo dobivanja rata i time dodatno podizati tenzije?

Radeljak nije sagradio nikakav „penthaus“ već je na dijelu sporne terase bespravno sagradio jednu prostoriju u koju je, prema riječima nekadašnje ljubavnice, pa supruge i sada velike protivnice, izvjesne Vlatke Pokos, samo on mogao ući te ona zbog toga nema što izjaviti.

Radeljak ne mora, već treba srušiti navodni „penthaus“ točnije cijeli taj uzurpirani prostor dovesti u prijašnje stanje. Ponavljam on to treba, a ne mora. Mora se samo umrijeti!

Radeljak svojom citiranom izjavom (ako je točna) pokazuje što misli pod pojmom „pravna država“ i koliko drži do pravosudnih institucija. Vrlo opasno! I da je Hrvatska zaista pravna država, Radeljaka bi državno odvjetništvo promptno tužilo zbog narušavanja ugleda suda. Ako se može suditi zbog narušavanja ugleda nekog tko je optužen kao okorjeli kriminalac samo zato što mu se još nije sudilo, plaćati naknade za koje kakve pretrpljene psihičke boli lopovskih političara, onda je omalovažavanje suda kao institucije države ipak malo veći grijeh.

Radeljak izjavljuje da ga nije briga za SPC. U redu, nije ni mene za nju briga. No obzirom da je predstavljala drugu stranku u sporu ona ipak jeste njegova briga. Upravo iz toga razloga. A kada uradi sve što treba sukladno presudi, može reći da ga nije briga za SPC. Naravno vrijedi i obrat.

I na kraju nagradno pitanje: je li će sve završiti prema predizbornom sloganu novo izabranog predsjednika „PravDA za Hrvatsku!“

Osobno sumnjam, a znate li zašto.
Zato što izgleda nitko nije shvatio pravi smisao tog slogana!? Zašto je zadnji slog napisan velikim slovima? Ako se čita uvažavajuć to, ispada da slogan znači „Zapravo da za Hrvatsku!“ Jer po kajkavskom „prav“ znači „zapravo“.
Vidite i sami, tu nema nikakve „Pravde“.


Post je objavljen 16.01.2010. u 16:23 sati.