Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Marihuana je zabranjena zato, jer je antikapitalistička


Marihuana marš 2001Pregledavam ovih dana i sređujen svoje arhive. Našao sam ovu fotogreafiju, koju je novinar časopisa "Klik" bio snimio na Millenium marijuana marschu u Zagrebu, 5. svibnja 2001. tada je Klik prenio i moju izjavu:

Marihuana je za razliku od duhana antikapitalistička i upravo zato kapitalizam bjesni jer je ne može monopolizirati - poručio je eko-novinar Zoran Oštrić.

Izvještaj, u kojem su bili i ova fotografija i izjava, bio je još godinama dostupan na webu, u arhivi časopisa, ali više ga nema.

Prenio sam to u elektronskom časopisu "Zeleni tjedan", koji sam tada uređivao i izdavao (slao sam ga zainteresiranima elektronskom poštom - internet je tada bio još novost), uz dodatno objašnjenje:

Inače, da ne bude zabune: ja to ne trošim, smatram da je krajnje neekološki namjerno uvlačiti produkte sagorijevanja u svoja pluća. Ali nepodnošljivo mi je licemjerje društva koje tretira kao kriminalce klince kod kojih se nađe smotuljak, a istovremeno kada se taj isti klinac prvi puta narolja i dođe doma pijan ko stoka, stari s ponosom priča prijateljima kako mu je sin postao muško. Marihuana ne izaziva fizičku ovisnost i za zdravlje je daleko manje opasna od legalnih droga nikotina i alkohola.

Nažalost, danas je situacija zbog apsurdno rigidnih kazni još gora. Stvara se "moralna panika" zbog "pakla droge",koja samo pogoduje ilegalnim trgovcima stvarno opasnih teških droga.

Što se tiče kapitalizma, moj argument je zasnovan na prirodnim svojstvima indijske konoplje: to je vrlo žilava biljka, "demokratska", svatko je može uzgajati, a i prerada za potrošnju nije komplicirana. Kad bi bila legalna, mnogi bi uzgajali par stabljika za sebe i prijatelje. Postajala bi uglavnom lokalna trgovina i ne bi se mogao razviti veliki monopol, za razliku od duhana koji je osjetljiv za proizvodnju i postupak prerade je složen. Kapital prirodno teži stvaranju monopola i zato indijsku konoplju ne voli.

A i djelovanje je suprotno od duhana: od nikotina je čovjek nabrušen, napet, nervozan, što je u korsit kapitalističkog proizvodno-potrošačkog pogona, dok je od THC opušten, zadovoljan sam sobom.

Ima i drugih razloga da je marihuana zabranjena, koji sa zaštitom zdravalja i prevencijom ovisnosti nemaju veze.


Post je objavljen 15.01.2010. u 12:50 sati.