Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bonavoxa

Marketing

Pljuska roditeljima!

U sveopćoj krizi i situaciji kada ljudi svakodnevno ostaju bez zaposlenja, gradska skupština grada Zagreba i ravnatelji učeničkih domova su odlučili naplaćivati usluge učeničkuih domova od 1. siječnja 2010. g!

O tome je bilo govora tijekom protekle godine, ali se spominjalo kako bi se moglo ipak iznaći načina da se nekako podmire i u sljedećem polugodištu troškovi domova, kako bi svi učenici koji borave u njima imali pravo i dalje na besplatan smještaj. U slučaju da se ne pronađu sredstva, najavljivalo se plaćanje kao mogućnost u ovom polugodištu, ali se najavljivala i mogućnost djelomične subvencije, makar samohranim roditeljima ili socijalno ugroženim obiteljima iz kojih djeca pohađaju školu u Zagrebu, pa čak i daljnji besplatni smještaj!

Pljuska je uslijedila danas!
Učenicima su podijeljene uplatnice, bez najave i posebne obavijesti roditeljima. Konketna svota na uplatnici mješovitog ( "krilo"za djevojke i "krilo" za mladiće) učeničkog doma Franje Bučara u Trnju za mjesec siječanj 2010. godine iznosi 525,00 kn! Najava svote za sljedeći mjesec je i veća svota od sadašnje, a sljedeći mjesec je kraći u danima, ali ovaj mjesec učenici nisu cijeli mjesec u učeničkom domu, iz razloga zimskih praznika.

U ožujku možemo očekivati svotu od cirka 720,00 kn, što je zapravo 100 eura!!

Što učenici za to dobivaju i kakav im je smještaj?

U gorenavedenom učeničkom domu su po troje ili četvoro u sobi od kojih 14 "kvadrata" sa ofucanim starim namještajem, s nedovoljnim brojem ormara, jednim do dva radna stola i zajedničkim sanitarnim čvorom na svakom katu i odjelu zgrade ( ukupno 4!).
Centralno grijanje radi, što je pozitivno. U "menzi" dobivaju tri obroka na dan ( doručak, ručak, večera) koji su uglavnom jednolični i iz tjedna u tjedan ponavljajući ( doslovno isti menu svaki tjedan!). Tv se nalazi u "dnevnom boravku", zapravo zajedničkoj prostoriji u kojoj ga mogu gledati ( zamislite kada cure hoće gledati film, a na drugom programu je utakmica!).

Vikendima su učenici uglavnom u svojim mjestima prebivališta, ali dom radi. Tu je znači dodatni trošak putovanja, u najmanjoj mjeri jedanputa na mjesec jer u domu ne postoji mjesto gdje bi sami mogli oprati odjeću ( nema "vešmašina"), pa iz najčešće toga razloga vikendima velika većina izbiva iz doma.

Prosječna cijena najma sobe, garsonijere ili jednosobnog stana u Zagrebu se kreće od 100 € do 250 €, zavisno od plaćanja režija samostalno ili uračunato u cijenu najma.

Po tome ispada da se više isplati maloljetnom djetetu iznajmiti stan u kojem će imati svoj komfor i mir, neće morati mami nositi "veš" na pranje, a imati će sve pogodnosti kao i kod kuće, pod uvijetom da si zna skuhati sam. Dapače, jeftinije ispada jer si može uzeti cimera/prijatelja, pa mogu živjeti skupa. Ionako si sam kod kuće podgrijava hranu unaprijed pripremljenu jer roditelji rade ( ako su te sreće!).

Post je objavljen 13.01.2010. u 20:41 sati.