Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZLOPORABA OVLASTI

U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE NE POSTOJE NAČELA
DOBROG UPRAVLJANJA.

Jutarnji list je u dvobroju 31.12. 2009. i 1.1. 2010. objavio tekst na 4. i 5. strani pod naslovom „ Ocu i supruzi dao milijun, susjedima i rođacima 3,5 milijuna kuna poticaja“ kojeg je autorica novinarka Slavica Lukić.
Važnost tog teksta je u tome što je njegov glavni protagonist državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja ing. Srećko Selanac. Taj je državni službenik tri godine, obitelji susjedima i rodbini dijelio državni novac.
Neću prepričavati tekst, niti ga komentirati, no na ovaj način želim ga učiniti dostupnim za čitanje, kao informaciju i činjenicu.

Ali sa podsjećanjem ću povezati neke činjenice!
Hrvatski poljoprivrednici su 11. i 12. lipnja 2009. godine prosvjedovali pred Ministarstvom poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja zahtijevajući da im se isplati 205 milijuna kuna zaostalih poticaja. Bivši ministar gospodarstva Damir Polančec i ondašnja podpredsjednica Vlade, a današnja premijerka Jadranka Kosor obećali su poljoprivrednicima isplatu poticaja do 31.srpnja, no ti poticaji ni danas nisu isplaćeni. Ali istovremeno je u RH 12. i 13. lipnja boravila povjerenica za poljoprivredu EU Marionn Fischer Boel. Nakon otvarnja međunarodne konferencije „ Poljoprivreda i proširenje u hotelu Westin, Marionn Boel održala konferenciju za novinare zajedno s ondašnjim ministrom poljoprivrede mr. Božidarem Pankretićem. Na toj je press konferenciji Pankretić između ostalog rekao „ da me okrenete naopačke ni jedan lipa ne bi ispala“, objašnjavajući slikovito, kako u Ministarstvu nema novca za poticaje. Međutim, u tekstu koji možete čitati između ostalog piše da je 18. svibnja 2009. ( dakle dvadesetak dana prije) mr. ministar poljoprivrede Božidar Pankretić potpisao Sanji Selanac Ugovor prema kojem će ona biti profesionalna upraviteljica poljoprivredne zadruge Krnjica, ( koja uopće ne postoji) te će joj u naredne tri godine Ministarstvo poljoprivrede isplatiti 285.766 kuna, odnosno mjesečno po 7937 kuna.
POANTA. Ako nema novca u resornom ministarstvu zar za ideje zlouporabe novca službenika ministarstva, novca ima? Zar pomoćnik ministra za zadruge i udruge nije znao da je zadruga Krnjica samo fikcija? Da li je Pankretić Selancu činio samo uslugu – koja je podrazumijevala protu uslugu pa nije uključivala Pankretićevo protivljenje? Itd. itd.

SELANAC RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI
Od objave teksta u Jutarnjem listu prošlo 12 dana, a javnost je već danas 12. siječnja obaviještena da je Srećko Selanac razriješen s dužnostit u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja. Kako donosi Jutarnji list 12.1. policija i Državno odvjetništvo ušli su u Ministarstvo poljoprivrede i intenzivno istražuju sumnje na zloporabu isplata bespovratnih sredstva

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 12.01.2010. u 15:27 sati.