Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ivo Josipović novi hrvatski predsjednik

SDP-ov kandidat Ivo Josipović izabran je u drugom krugu izbora za novog hrvatskog predsjednika s osvojenih 60,29 posto glasova, pokazali su prvi nepotpuni službeni rezultati koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo odmah iza ponoći.

Josipovićev protukandidat Milan Bandić osvojio je 39,71 posto glasova, objavio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za tisak.

U drugom krugu glasovalo je 2.251.730 birača, odnosno 50,28 posto. Važećih je listića bilo 98,64 posto.

Preostalo je obraditi još samo jedno izborno mjesto u RH i to u Gornjem Kosinju, sa 194 birača, odakle će rezultati zbog vremenskih nepogoda stići tijekom današnjeg dana u DIP.

Josipović je pobijedio u gotovo svim županijama - najviše glasova dobio je u Istarskoj županiji (83,37 posto), a najmanje u Ličko-senjskoj (48,06 posto).
Njegov protukandidat Bandić najviše je dobio u Ličko- senjskoj županiji (51,94 posto), a najmanje u Istarskoj (16,63 posto). U Gradu Zagrebu Josipović je osvojio 62,19 posto, a Bandić 37,81 posto glasova.

Predsjednik DIP-a izvijestio je i da su u inozemstvu do sada obrađena 234 biračka mjesta, od ukupno 250, a odaziv je bio 28,77 posto. Milan Bandić u inozemstvu je osvojio 92,22 posto glasova. Zbog vremenske razlike treba obraditi još 16 izbornih mjesta s ukupno 16.878 birača, ili 4,16 posto.
U Bosni i Hercegovini glasovalo je blizu 100 tisuća birača (36,65 posto), a Bandić je tamo osvojio 94,28 posto glasova.

Predsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što su izbori jučer protekli bez ijednog značajnijeg incidenta.

Za pobjedu na petim predsjedničkim izborima od hrvatske neovisnosti, na kojima su birači izravno birali predsjednika države, trebalo je osvojiti 50 posto plus jedan glas.

Hrvatski su birači do sada dva puta za predsjednika izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.) te Stjepana Mesića (2000. i 2005.).

Josipović poručio građanima: neću vas razočarati

"Neću vas razočarati", poručio je Ivo Josipović hrvatskim građanima nakon što je Državno izborno povjerenstvo sinoć potvrdilo njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima.

"Na početku kampanje rekao sam vam: pouzdajem se u vas, a vi se možete pouzdati u mene. I sada, u izbornoj noći, u trenutku naše zajedničke pobjede mogu samo ponoviti: neću vas razočarati", izjavio je Josipović, novi hrvatski predsjednik. Građanima je poručio kako, ujedinjeni s njim u velikom savezu za pravdu, kreću na put ka novoj Hrvatskoj.

Kao vrijednosti na kojima će temeljiti svoj mandat naveo je Domovinski rat i herojstvo hrvatskih branitelja, hrvatski antifašizam, rad uz dostojnu plaću, znanje i sposobnost kao kriteriji uspjeha, razumijevanje, tolerancija.

"Ne bojte se! Pobijedit ćemo ovu tešku ekonomsku krizu, pobijedit ćemo korupciju i kriminal, pobijedit ćemo siromaštvo i bijedu! Hrvatska će konačno biti zemlja kakvu zaslužujemo, dom svih poštenih ljudi", rekao je Josipović.

Kosor čestitala Josipoviću

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor čestitala je sinoć novoizabranom predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, ističući kako želi suradnju u kojoj će se "graditi mostovi između Pantovčaka i Banskih dvora".

"Prije svega, predlažem da gradimo mostove između Banskih dvora i Pantovčaka, dakle između dva brda te da damo svoj doprinos u izgradnji društva u kojem ćemo u svemu što ćemo raditi polaziti od načela tolerancije i međusobnog uvažavanja i poštivanja", kazala je Kosor, na konferenciji za novinare, nakon objave rezultata predsjedničkih izbora.

Naglasila je da očekuje dobru suradnju s Josipovićem na područjima koja su po Ustavu zajednička vladi i predsjedniku, prije svega na području vanjske politike.

I u mirovnim misijama se glasalo za Predsjednika

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu jučer 10. siječnja 2010. godine glasovali su na biračkim mjestima u Afganistanu (misija ISAF), na 2 biračka mjesta u Kabulu i Mazer-e-Sharifu, na Golanskoj visoravni (misija UNDOF) u Siriji te na Kosovu (misija KFOR) u veleposlanstvu RH u Republici Kosovo, u 2. krugu na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske.

Organiziranje glasovanja za pripadnike OS RH u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama sukladno je Zakonu o izboru Predsjednika Republike Hrvatske i Rješenjima Državnog izbornog Povjerenstva RH o određivanju biračkim mjesta u inozemstvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i inozemnim uredima Republike Hrvatske. Na ovaj način, u nedjelju, 10. siječnja, mogućnost glasovanja imalo je 410 pripadnika OS RH koji se trenutno nalaze u navedenim mirovnim misijama.

Predsjednik RH ujedno je Vrhovni zapovjednik OSRH.

Ovo je 1541. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 11.01.2010. u 09:53 sati.